Vakıfbank kapatılamaz

17.07.2003 - 10:12 | Son Güncelleme :

IMF`ye verilen niyet mektubunda eylül sonuna kadar satılacağı belirtilen Vakıfbank`ın özelleştirilmesine Genel Müdürü Ahmet Kaçar karşı çıktı. Kaçar, `Vakıfbank`ın kesinlikle kapatılması söz konusu olamaz` dedi

Vakıflar Bankası`nın özelleştirilmesine Vakıfbank Genel Müdürü`nden sert tepki geldi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın`ın dün Reuters muhabirine `Vakıfbank`ın 6 ay içinde satışa sunulması öngörülüyor ancak doğrudan muhatap bulunamaması yüzünden satılamıyor` şeklindeki beyanatını yalanlayan Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kaçar `Vakıfbank`ın diğer kamu bankalarından statüsü farklı. Kapatılması kesinlikle söz konusu olamaz` dedi.

Zeki Sayın, Reuters`a yaptığı açıklamada Vakıfbank`ın yüzde 75 oranındaki hissesinin Vakıfbank Genel Müdürlüğü`ne ait olduğunu, yüzde 25`in de banka çalışanlarının ait sandığa ait olduğunu belirterek, `Hisselerin tamamını Ziraat Bankası`nca alınıp, 6 ay içinde satışa sunulabilir` demişti. Vakıfbank Genel Müdürü Kaçar ise, bankanın özelleştirilsin diye devlet statüsüne sokulmasının alemi olmadığını savundu. IMF bürokratlarının Hazine`ye baskı yaptıkları için Vakıfbank`ın satışını gündeme getirdiklerini iddia eden genel müdür şöyle konuştu:

IMF`ye iyi görünmek

Vakıflar Bankası bir devlet bankası değil, öyle olması için sermayesinin içinde devletin payı olması lazım ama şu anda devletin bir payı yok. Maalesef bundan önce Hazine bürokratları IMF`ye yüzlü gözükmek amacı ile `hemen kim özelleştirilebilir` sorusunun yanıtı olarak, `Vakıflar Bankası her şeyi ile uygun` diyerek, hemen Vakıflar Bankası`nı gündeme getirdiler. Fakat Vakıflar Bankası özel bir banka ve sermayesinin altında devlet payı yok. Dolayısıyla, bu bankayı böyle gündeme getirmek yanlıştı. O gün satılabilseydi iyiydi ama maalesef krize yakalanıldı ve bankanın satışı veya halka açılması mümkün olmadı.

BDDK elindekileri satamadı

Şimdi de IMF ve Dünya Bankası Vakıflar Bankası`nın kendisinden ziyade Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün Hazine`den almış olduğu genel bütçeye dahil olmuş olması nedeni ile (50 trilyonluk falan) bankanın özelleştirilmesini istiyorlar. Bunun modeli de yok. Peki nasıl olabilir? Ortakların elindeki hisselerin bir başka bankaya satışı söz konusu olabilir. Banka satılabiliyor mu Türkiye`de? Hayır. Bütün özel bankalar bugün kendine yabancı ortak arıyor, ama maalesef 1 tane bile sonuç alan yok. Bunun dışında BDDK`nın elinde satışa sunulmuş bir sürü banka var, ve onlar içinde sonuçlanmış bir şey yok. Bizim de satışa sunulmamız şu aşamada konjonktür olarak kesinlikle yanlış. Bugün hiçbir yerli yada yabancı yatırımcı şu aşamada banka almaz.

Bankacılık karlı değil

Bankacılık Türkiye`de artık karlı bir iş değil. Başka amaçlarla kullanmaya da müsait değil. Dolayısıyla kimse banka almaz. O zaman bankaları satılabilir hale getirmek lazım. Biz Vakıflar Bankası`nın cazip ve önemli bir banka olarak pazarda konumunu sürdürmesi için uğraşıyoruz. Bunun için de iyi bir bankada gerekli olan kriterlerin üzerine odaklanıyoruz. Aktif kalitesini düzeltiyoruz, personelini iyileştiriyoruz, maliyetlerini aşağı çekip, teknolojik altyapısını yeniliyoruz. Piyasa payımızı artırmaya çalışıyoruz ve karlı olmaya çalışıyoruz.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.