Uzun ve Kısa Dönemli Modern Hedge Fonları

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hedge fonları engelli yıllar geçireceğe benziyor. Kurumsal yatırımcılar arasında giderek artan bir anlayış egemen oluyor: Enflasyon ve yüksek değer biçimleri çağında, geleneksel varlıklar aşağı düzeyli nominal getirilere neden oluyor.
Bu da kurumların, geleneksel olmayan varlık kategorilerine ilgi duymasına neden oluyor. Bu alanda ise bol miktarda hedge fonuna (gelecekteki risklere karşı korumalı fonlar) rastlanıyıor. Burada varsayım şu: Bu varlıklar konvansiyonel piyasaların durumuna denk gelmeyen getiriler üretiyor.


Hedge fonlarından da talep eidlen bu ve gerçekten de, endüstri bir kapasite sınırından çekmeye başlıyor. Oxford Advisors şirketinden Patrick Harrigan, Cayman Island`da yerleşik fonların fonunu yönetiyor ve en iyi yöneticilerin fonlarını kapattığını, ve kurumları çok kısa işlem siciline sahip yöneticilere terk ettiğini söylüyor. Belki de kapasite sorunu kendi kendini çözecek. En iyi adamlarına güvenmek geleneksel fon menecerleri için zor bir iş olacak, zira bu menecerler, hedge fonları yolunu tuttuklarında, kendilerini bekleyen zenginliği kolayca görebilecek. Gartmore gibi bazı gurplar kendi hedge fonlarını başlattı. Böylece en iyi adamlarını elde tutmak istiyorlar (ve tabii güzel ücretler kazanmak da).
Yeni kuşak hedge fonları, kitlelerin beyinlerinde yer eden büyük çaplı makro oyunculardan oluşmuyor. George Soros ve Julian Robertson`ın gerilemeye başlamasıyla birlikte bu sektör artık tercih edilmiyor.


Euronun bu kadar uzun bir zamandan bu yana sancı çekmesinin bir nedeni de, taşın altına elini sokmak isteyen yüksek profilli spekülatörlerin olmamasıydı.
Long Term Capital Management`ın uğradığı felaketin ışığında, hedge fonları, denetimcileri korkutacak türden kaldıraçlar almaya da hevesli değil. Modern hedge fonları ya alan birleşme arbitrajı, sancılı borç gibi uzmanlık alanları ve ya bu gibi şeylere odaklanıyor, veya, uzun / kısa menkul kıymetler yoluna odaklanıyor ki bu da nötral market sonucuna götürmeli. Uzun / kısa dönem yaklaşımı menkul kıymetleri başlatan olaydı. Ve bu yıl uzun / kısa stratejisini başarıyla izlemek için çok miktarda karlı fırsat mevcuttu. Teknoloji, medya ve telecomları (TMT) Mart`ta kısada tutmak ve eski ekonomide ise uzun dönemi kayırmak geriye bakıldığında net olarak görülen bir yaklaşımdı. Ancak bu hala gerçekleştirilmesi zor görünen bir stratejiye benziyor. Evaluation Associates Capital Management` agöre, saf uzun / kısa fonlar 1999 yılının sonundan Ekim`in sonuna dek sadece yüzde 3.4`lük bir gelir elde etti. Buna kaşrın, konvertibil hedge, anlaşma arbitrajı gibi uzman sektörler iki haneli gelirler elde etti.


Bu uzmanlık alanlarının popülaritesi endüstride potansiyel bir paradoksal ortaya çıkartıyor. Tanım itibarıyla, eğer bu sektörlerdeki gelirler piyasaya bağlı olmayacaksa, bunun nedeni fiyatlandırmada görülen anomaliler olsa gerektir.
Eğer bu fiyatlandırma anomalileri çok genişse, o takdirde endüstirye akan para herhalde arbitraja tabi tutulacaktır. Eğer anomali küçükse, o takdirde, makul düzeyde bir gelir için büyük miktarlarda kaldıraç gerekecek - ve bu da birçok kurumsal yatırımcının arzu ettiğinden çok daha yüksek riskler almak demek anlamına gelebilir. Bütün bunlar standart finans teorisinden başka bir şey değil - eğer bir portfolyo çok aşırı gelirler getiriyorsa, kaçınılmaz olarak aşırı riskler görüyordur.


Ancak bu risk başka şekillerde ortaya çıkabilir. Piyasalara ilişkin standart varsayım, gelirlerin normal bir dağıtım izleyeceği - çan eğrisi. Bu eğride gelirlerin büyük kısmı menzilin ortasında bir yerde ve göreceli anlamda aşırılıklar o kadar fazla değil. LTCM pahalıya keşfetti, ama, uzmanlaşmış, likiditesi az piyasalarda, aşırı sonuçlar olasılığı çok daha fazla olabilir. Bir başka deyişle, bir şirket, örneğin sancılı borçlarında, birkaç yıl süren ortalama üzerinden gelirler elde edebilir. Sonra bir resesyon veya büyük bir şirket çöküşü gibi önceden haber verilemeyecek bir nedenle, aniden düşüşe geçer. 5 yıl sonra, şu anda hedge fonların ardından kışan kurumsal yatırımcılardan bazıları, keşke eskisi gibi hükümet bonoları işiyle uğraşsaydım, diye hayıflanabilir. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.