Uzmanlar Portfoy Onerilerinde Endeksi Etkileyenkagitlara Agirlik Veriyor.

09.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kasim ayi basindan itibaren yukselme trendine giren borsada uzmanlar kisa, orta ve uzun vadeli portfoy onerilerini endeksin uzerinde agirligi olan kagitlar arasindan seciyor. Borsacilar piyasada gerceklesen olumlu gelismeler paralelinde borsada yasanan yukselisin endeks kagitlarini etkiledigini belirterek `Nitekim son yukseliste endeks 7000 seviyelerine ulasirken IMKB 100 ve IMKB 30 disindaki bir cok kagidin hic etkilenmedigi goruldu. Ve bu kagitlari secen yatirimcilar yukselisten yararlanamadi. Oysa endeks kapsamindaki bir cok kagit yuzde 1.5 artis kaydetti` dedi. Uzmanlar, bu hafta Akbank, Alarko Holding, Alarko Sanayi, Anadolu Isuzu, Aselsan, Bolu Cimento, Dogan Holding, Enka, Izmir Demir Celik, Netas, Turkiye Is Bankasi (C) kagitlarini yatirimcilara alim icin onerdiklerini soyledi. Uzman, soz konusu kagitlari onerme gerekcelerine iliskin olarak da su bilgileri verdi.
AKBANK: 500`u asan sube sayisi, 7.8 milyar dolara ulasan aktifleri ile Akbank, turk bankacilik sektorunun en buyuk ozelb ankalarindan biridir. Vergi sonrasinda, Akbank`in net kari %19 artarak 532 milyondan 635 milyona yukselmistir. Halihazirda, Akbank`in piyasa degeri 4.1 milyar dolar ile son 12 ayin en yuksek seviyesi olan 5 milyar dolar seviyesinin %24 altinda bulunmaktadir. Sonuc olarak yatirimcilara, Akbank`i buyume stratejisine, guclu finansal yapisina ve mevcut piyasa degerine dayaraka `AL`malarini oneriyoruz.
ALARKO HOLDING: Alarko Insaat & proje gelistirme, sanayi ve en son olarak enerji sektorlerindeki yatirimlari ile one cikan bir gruptur. Grup yurtdisinda basari ile imza attigi projelerin yanisira Turkiye`de de Istanbul`da luks konut projeleri ile taninmaktadir. Halihazirda, Alarko Holding 372 milyon dolar piyasa degeri ile son 12 ayin en yuksek seviyesi olan 381 milyon dolara yaklasmistir. Son gunlerde artan piyasa degerine ragmen, yuksek nakit pozisyonuna, artan karliligina, gayrimenkul ve proje gelistirme sektorundeki buyume stratejisine ve enerji gibi yeni sektorlere attigi onemli adimlara dayanarak, Alarko Holding icin `AL` tavsiyemizi koruyoruz.
ALARKO SANAYI: Alarko Holding`e bagli sirketlerden biri olan Alarko Carrier isinma, havalandirma ekipmanlari uretimi yapan bir sirkettir. Genis urun yelpazesi ile sektorde onemli bir paya sahip olan Alarko Sanayi`nin onumuzdeki donemlerde beklenen ekonomik canlanma ile daha iyi bir performans sergilemesi beklenmektedir. Su anda 97 milyon dolar piyasa degeri ile olmasi gereken sirket degerine gore %12, son 12 aylik en yuksek degerine gore ise %18 iskontolu islem gormektedir. Bu dogrultuda Alarko Sanayi icin olan `AL` tavsiyemizi korumaktayiz.
ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, Gebze`de yilda 11.000 arac kapasiteli yeni bir tesisi tamamladi ve 1999`un Temmuz ayinda 6. 500 adet yillik uretim kapasiteli tesisini kapatip yeni tesiste uretime baslamistir. bu yatirim ile barebar, sirket hem kapasitesini artirmis hem de urun yelpazesini genisletme sansina erismistir. Halen, Anadolu Isuzu`nun piyasa degeri 72.6 milyon dolar civarindadir. Bu miktar sirketin tarihi boyunca gordugu en dusuk piyasa degeri seviyesine yakindir. Anadolu Isuzu`nun 1999 yilinda, karliligindaki dususe ragmen, su anki cok dusuk piyasa degerini ve 2000 yilinda artmasi beklenen karliligini gozonune alarak, Anadolu Isuzu icin `AL` tavsiyemizi koruyoruz.
ASELSAN: Aselsan, yuksek teknoloji, askeri ve profesyonel cihaz ve sistemleri ureten ve son zamanlarda da cep telefonu sektorundeki pazar patlamasini gorup bundan pay almak isteyen bir sanayi kurulusudur. Dusuk piyasa degeri, sirketin yuksek tekel gucu, F-16 ucaklarina takilacak elektronik harp sistemleri ihalesi ile ve artan savunma harcamalari ve sektorun buyume potansiyeli dikkate alindiginda, biz Aselsan`in daha yuksek bir piyasa degerine sahip olmasi gerektigini dusunuyoruz ve `AL` tavsiyemizi tekrarliyoruz.
BOLU CIMENTO: Bir oyak sirketi olan bolu Cimento, Karadeniz Bolgesi`Ndeki `%39`luk, Turkiye genelindeki %5`lik (1999 ilk yari itibariyle) pazar payi ile cimento sektorunun onemli sirketlerinden biridir. Deprem nedeni ile 2000 yilinin bahar aylarinda baslamasi beklenen cimento talebinde Bolu Cimento`nun satislarinin cok olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Yatirimcilara tevsiyemiz Bolu Cimento`yu guclu artis performansina, finansal yapisina, bolgedeki onemli pazar payina ve mevcut iskontosuna dayanarak `AL` malaridir.
DOGAN HOLDING: 1998 yili sonunda toplam gelirlerinin %45`ini ve toplam faaliyet gelirlerinin %67`sini bankacilik ve finansal servis sektorunden elde eden Dogan Holding, yeni yatirimlari ile birlikte onumuzdeki yillarda basin-yayin ile diger sektorlerin grup icindeki agirligini esit hale getirerek buyumeye devam etmeyi hedeflemektedir. 15 Ekim`den bu yana Dogan Holding`in piyasa degeri 691 milyondan 889 milyona yukselerek son 12 ayin en yuksek seviyelerine ulasmistir. Ayni zamanda bu yukselis il esirketin net aktif degerine gore olan iskontosu da %30 seviyelerinden %67ya gerilemistir. bu nedenle Dogan Holding hakkindaki pozitif yatirim dusuncemizi korumakla beraber, yatirimcilarin alim icin daha dusuk fiyat seviyelerini beklemelerini oneriyoruz.
ENKA: Halihazirda Enka`nin 535 milyon dolara ulasan piyasa degeri, gecmis son 12 ayin en yuksek seviyelerini teskil etmek ile beraber, gecmis yillarda eristigi 700 milyon dolar seviyelerinin oldukca altindadir. bu dogrultuda, ENka Holding icin `AL` tavsiyemizi koruyoruz.
IZMIR DEMIR CELIK: Bizim dusuncemize gore Izmir Demir Celik, depremden sonra ozellikle insaat demirine gelecek olan pozitif talep ile ic satislarini da artirarak daha iyi bir bilanco aciklayacaktir. Ama bu pozitif gelismelerin bilancoya yansimasi 2000 yilinin ilk yarisinda beklenmektedir. Ayrica demir ve celik fiyatlarindaki fiyat artisinin son zamanlarda yukari bir ivme kazanmasi da bizim Izmir Demir Celik`in mevcut piyasa degeri su an 73 milyon dolardir. Ve son 12 ay icerisinde gordugu en yuksek piyasa degeri olan dolar 94 milyon ile karsilastirildiginda %24 indirimde oldugu gorulmektedir. Bunlardan dolayi biz Izmir Demir Celik icin `AL` tavsiyesi oneriyoruz.
NETAS: Bizim dusuncemize gore Turk telekom`un ozellestirilmesi, 3 ve 4`uncu GSM Lisansinin ihaleye cikarilmasi ve depremin verdigi zarar ile buradaki sistemlerin yenilenmesi, Netas`in karliligini artirmasina katkida bulunacaktir. Sirketin mevcut piyasa degeri olan dolar 293 milyon dloar, son 12 ay icerisinde gordugu en yuksek piyasa degeri olan dolar 459 milyon dolara gore %36 indirimdedrir. Bundan dolayi Netas iyi bir yatirim firsati temsil etmektedir.
T.IS BANKASI: 800`u asan sube sayisi, 8 milyar dolara ulasan aktifleri ve 5.1 milyar dolara ulasan mevduat tabani ile sektorun onemli bir oyuncusu olan IS Bankasi, buyume stratejisini sektorel trendlere paralel olarak ticari bankacilik faaliyetlerinin yanisira bireysel bankacilik hizmetlerini artirmak ve verimli calismayan subelerini kapatmak uzere kurmustur. Gectigimiz gunlerde Merkez GYO bunyesine katan Is GYO`nun halka acilmasi (Is Bankasi`nin payi %87.54) ile Is Bankasi icin onemli bir deger yaratilacaktir. Sonuc olarak, yatirimcilara Is Bankasi`ni, karliligina, sektordeki lider pozisyonuna, devam eden teknolojik yatirimlarina, buyume stratejisine ve Is GYO`nun halka arzi ile ortaya cikacak degere dayanarak `AL`malarini oneriyoruz. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.