Uyanık bankalara bir darbe daha!

31.08.2012 - 08:52 | Son Güncelleme :

Yargıtay`ın kararlarını hiçe sayan bankalara bir darbe de yerel mahkemelerden geldi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bank.jpg">Yargıtay`ın kararlarını hiçe sayan bankalara bir darbe de yerel mahkemelerden geldi. Son 10 yılda kredi kullanan 12 milyon vatandaş, bankalara başvurarak masraflarını alabilecek.

Yargıtay kararlarına karşın kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı adı altında aldığı paraları geri ödemeyen uyanık bankalara yerel mahkemelerden tokat gibi bir karar daha çıktı. Sabah`ın haberine göre Yargıtay`ın "dosya masrafına iade" kararının ardından, her türlü kredi kullanıcısı geriye dönük olarak 10 yıllık kredi masraflarını alabilecek. Son 10 yılda kredi kullanan 12 milyon vatandaş bu haktan yararlanabilecek. Yargıtay kararının ardından bankalara dilekçe yağmaya başladı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖKÜM ÜCRETİ DE İSTİYORLAR!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın "tefeci" olarak nitelediği bankalar mahkeme kararlarına kulak tıkıyor. Yaklaşık 30 kalemde alınan ücretlere her gün bir yenisi ekleniyor. Son bir yılda, Kastamonu`dan Yozgat`a, Isparta`dan Adana`ya kadar birçok tüketici mahkemesinden kredi kullanan tüketiciden alınan masrafların iadesine yönelik onlarca karar çıktı.

İş Bankası başta olmak üzere bazı bankalar müşterilerince yapılan itiraz ve açılan davalar sonucunda kredi masraflarını iade etmeye başladı. Bazı bankalar ise "gidin dava açın" diyerek, müşteriyi kapıdan çeviriyor. Finansbank, kaymakamlıklar bünyesindeki ilçe tüketici hakem heyetini adres gösterirken, Garanti Bankası da geriye dönük olarak ücret, komisyon dökümlerini istiyor. Elinde belgesi olmayandan da her bir döküm için 30-40 lira talep ediliyor.

BİRLİKTEN HUKUKİ DESTEK

Bankalar, kredi sözleşmesinde böyle bir masrafın alınacağı dair hüküm yoksa ve istediği masrafın nedenini ispatlayamıyorsa vatandaştan aldığı ücretleri geri ödemek zorunda. Tüketiciler Birliği, başvuruda bulunan vatandaşlara her türlü hukuki desteği veriyor.

MAHKEMEYE BAŞVURUN

Bankanın kredi dosya masrafını iade etmesi durumunda sorun kalmayacak. Bankanın dosya masrafını ödemeyi kabul etmemesi durumunda, kaymakamlıktan hakem heyetine gidin. Dosya masrafı miktarı bin 161 liranın altındaysa bulunduğunuz ilçenin tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvurun. Dilekçe vermenizin ardından 1-3 ay arasında sonuç çıkıyor. Sonuç çıktıktan sonra şahıs ve bankaların karara itiraz için 15 gün yasal süreleri bulunuyor.

Dosya masrafı bu tutarın üzerinde ise tüketici mahkemesine dava açın.

MASRAFLARI NASIL ALACAKSINIZ?

Kredi kullandığınız banka genel müdürlüğüne hitaben bir mektup yazarak ödediğiniz dosya masrafının iadesini talep edin. Bu mektubun iadeli taahhütlü olmasına dikkat edin. Kredi çektiğiniz banka şubesine de başvuruda bulunabilirsiniz. Mektubunuzda, tüketici mahkemeleri ve Yargıtay kararıyla "kredi masraflarının haksız şart niteliğinde, tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu sabitlenmiştir" ibaresini kullanmayı unutmayın.

Mektubunuzda, son 10 yılla sınırlı olmak üzere bankaya yaptığınız tüm kredi masrafları ödemelerin dökümünü içeren listeyi talep edin. Bu süre zarfında kesilen kredi masrafı ücretinin toplam miktarının yasal faizi ile birlikte ödenmesini talep ettiğinizi vurgulayın.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.