Ülkenin gündemi ekonomi olmalı

13.02.2008 - 10:26 | Son Güncelleme :

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, AKP`nin 22 Temmuz seçimlerindeki başarısının altında ekonominin yattığını belirterek Eğer seçim kazanmak, oylarını artırmak istiyorlarsa ekonomiyi ülke gündeminin bir numaralı maddesi yapmak zorundalar dedi. Tanıl Küçük, siyasetteki gelişmelerin ekonomiyi olumlu veya olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, türban tartışmalarının yapıldığı şu günlerde artık dikkatlerin ekonomide olması gerektiğini söyledi.

Küçük, 2007 Aralık ayında sanayi üretiminin yüzde 1.4 küçülmesinin 2008’in ilk yarısında sanayi üretiminin izleyeceği seyir açısından uyarıcı nitelikte olduğunu ifade ederek, “Üretimin önündeki engeller süratle kaldırılmaz ise durum bu kez faklı olabilir. Üretim cephesinden gelen olumsuz sinyaller giderek artmaktadır. Rekabet gücünü artırıcı önlemler alınmazsa 2008 kayıp yıl olacaktır dedi.

AB İLE İLİŞKİLER DONDU

İSO’nun altı ayda bir hazırladığı Ekonomik Durum Tespiti Anketi`nin 2007 yılı ikinci yarı sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Küçük, siyasi tartışmaların ekonominin önüne geçtiğine dikkat çekerek, bu süreçte Avrupa Birliği faaliyetlerinin de ikinci plana atıldığını söyledi. Küçük, AB çıpası Türkiye’ye yabancı yatırımın gelmesinde önemli rol oynadı, son zamanlarda Türkiye AB ilişkilerini dondurdu, pek bir aksiyon görülmüyor uyarısını yaptı. Küçük, SSK priminde işveren payında yapılacak 5 puanlık indirim konusunu değerlendirirken de, uygulaması 2009 yılına kalan yüzde 5’lik indirimin İSO’nun çabasıyla, o dönemde hükümete sundukları çalışma sonucu ortaya çıktığını söyledi. Tanıl Küçük, bastırılmış kurun olduğu bir ortamda 5 puanlık bir indirimin istihdam yoğun sektörlerin rekabet gücüne önemli katkı getirmeyeceğine dikkat çekti.

2007`nin görünümü


Karşılıksız çek ve protestolu senet yüzde 72.7 oranında arttı.


İşe ihtiyacı olan 929 bin kişi açıkta kaldı.


Şirketlerin yüzde 30`u çalışan sayısını azalttı. Üretimini artıran şirket oranı yüzde 38.4 oldu.


Deri ve ayakkabı iç satışı en az artan sektör oldu.


En çok gıda, içki ve tütün satışları arttı .


Kârlılık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.3 azaldı.


Dış satışını artıran şirketlerin oranı yüzde 47`den yüzde 40`a kadar geriledi.


Finansman sorunu yaşayan şirketlerin oranı yüzde 38.9 oldu.


Özel sektörün dış borç stokundaki artış yüzde 218 oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.