Ucuz benzin formülü

27.08.2012 - 08:27 | Son Güncelleme :

Ağustos ayında, arka arkaya yapılan zamlar, bu soruyu tekrar gündeme getirdi

Ağustos ayında, arka arkaya yapılan zamlar, bu soruyu tekrar gündeme getirdi.

Şükrü KIZILOT / HÜRRİYET

Tablo-I’de gördüğünüz gibi, rafineriden 1,59 TL’ye çıkan benzin, pompada 4,57 TL’ye satılıyor. Rafineriden 1,59 TL’ye çıkan motorin ise, pompada 3,99 TL’ye satılıyor. Benzin ve motorinin, rafineriden çıkış fiyatı aynı olmasına rağmen, benzinin litrede 58 kuruş pahalı satılmasının ana nedeni, benzinden alınan verginin motorinden fazla olmasından kaynaklanıyor.

<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/27082012t1.jpg">

İNSAFSIZ VERGİLER

Tablodan da fark ettiğiniz gibi;

-Benzin, vatandaşa rafineri çıkış fiyatının yüzde 187 fazlası,

-Motorin ise yüzde 151 fazlası bir fiyata satılıyor.

Benzin ve motorin fiyatının bu kadar yüksek olmasının nedeni, “insafsız vergiler”den yani Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV’den kaynaklanıyor.

Vatandaş, sadece benzin ve motorinin değil, bunların ÖTV’sinin de yüzde 18 KDV’sini yani “verginin de vergisini” ödüyor!

RÜYA GİBİ FİYATLAR

Tablo-II’de en ucuz benzini kullanan 10 ülke var. Venezuella’da, bir litre benzin 12 cent’e (22 kuruşa), Mısır’da 14 cent’e (25 kuruşa) satılıyor. Türkiye’de, 60 litrelik depo 274 TL’ye, Venezuella’da 13 TL’ye doluyor. Başka bir anlatımla, Türkiye’deki 3 litre benzinin parasına, Venezuella’da bir depo (60 litre) dolduruluyor!

<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/27082012t2.jpg">

CİDDİ BİR SORUN

Bilmeyenler olabilir. İthal ettiğimiz ham petrol rafineride işlendiğinde belli oranda benzin, motorin, fuel-oil vs. elde ediliyor. Bu aşamada, Türkiye’de ham petrolden üretilen benzinin yarısı tüketilemiyor. Böyle olunca, Türkiye tüketemediği benzini yurt dışına 1,50-1,60 TL civarında ihraç ediyor!

Daha açık bir anlatımla, benzin Türkiye’de yaşayanlara 4,57 TL’ye, yurt dışına ise 1,60 TL’ye satılıyor!

Oysa, motorinin satış fiyatı yükseltilmeden, benzinin satış fiyatı düşürülse, örneğin 4 TL ya da 3,90 TL olsa, belli bir süreçte benzin tüketimi artar. Dışarıya daha az benzin satılır. Yurt dışına 1,60 TL’ye satılan benzin, yurt içinde 3,90 TL’ye satılırsa, devlet milyarlarca lira ek gelir elde eder. Yurt dışından ham petrol ithalatı azalır ve daha az dövizimiz dışarı çıkar. Cari açık da azalır.

Olay bu kadar basit...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.