Tüsiad-Norveçli İşadamları Toplantısı

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Norveç Sanayicileri Ve İşadamları Derneği (Nho) Başkanı Onarheım: -Norveç Ve Diğer Avrupa Ülkelerinde Türkiye Hakkında Negatif Bilgileri Vurgulamak Konusunda Bir Eğilim Var, Olumlu Şeyler Gözardı Edilmektedir -Ab`Ye Müracaatınız Sonucunda İnsanların Algılamasını Değiştirmelisiniz, Dünyaya Ülkenizin Doğru Tablosunu Yansıtmalısınız -Türkiye`nin Ab Üyeliği İçin İyimser Hava Var -İşverenler İşyeri Demokrasisini Artırmalıdır, İş Güvencesi de Olmalıdır

İSTANBUL (A.A) - 06.11.2000 - Norveç Sanayicileri ve İşadamları Derneği (NHO) Başkanı Leif Frode Onarheim, Norveç ve diğer Avrupa ülkelerinde Türkiye hakkında negatif konuların vurgulanması konusunda bir eğilim olduğunu, olumlu konuların ise gözardı edildiğini belirterek, AB`ye müracaatınız sonucunda insanların algılamasını değiştirmelisiniz. Dünyaya ülkenizin doğru tablosunu yansıtmalısınız dedi. Bu sabah TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ile özel bir görüşme yapan Onarheim, daha sonra TÜSİAD ile ortaklaşa düzenledikleri Ekonomi, Küreselleşme ve Şirketlerin Toplumsal Sorumluluğu konulu toplantıda yaptığı konuşmada, NHO`nun Norveç`teki önemli kuruluşlardan biri olarak 16 bin üyeye sahip olduğunu, derneğin sosyal sorumluluklar konusunda önemli rol oynadığını bildirdi. Küreselleşmenin son zamanlarda yaşanan bir şey gibi algılandığını dile getiren Onarheim, Küreselleşme Coca Cola, Shell ve Microsoft tarafından başlatılmadı. Binlerce yıl önce başladı. Türk gemicileri ve tüccarları yüzyıllar boyunca buna katkıda bulundular. Yeni olan bunun hızı ve ülkeler için önemli sonuçlarıdır dedi. Türkiye ile Norveç arasındaki farklılıklara rağmen, ilişkilerin çok yakın ve ileriye dönük olduğunu vurgulayan Onarheim, Türkiye`nin AB`ye üyeliği konusunda Türkiye bekleme odasında ve daimi üyeliği için de çok iyimser bir hava var diye konuştu. İki ülke arasındaki iş ilişkilerinin daha da güçleneceğine inandığını belirten Onarheim, enerji sektörünün bu diyaloğun başlatılması ve geliştirilmesi konusunda doğal bir alan oluşturduğunu söyledi.

-ALGILAMA SORUNU-

Türkiye`ye dönük Norveç yatırımlarının oldukça yavaş geliştiğine işaret eden Onarheim, şöyle konuştu: İnsanların Türkiye`yi algılaması önemlidir. Norveç`te ve diğer Avrupa ülkelerinde, özellikle basında, ülkeniz hakkında negatif bilgileri vurgulamak konusunda bir eğilim var. Olumlu şeyler gözardı edilmektedir. Politik istikrarsızlıktan, güvenlikten, ifade özgürlüğünün bastırılmasından söz ediliyor. Buna son yıllardaki enflasyonu da ilave edecek olursanız, neden bir işadamı muhtemel yatırımlar listesinden Türkiye`yi dışlar, bu kolayca anlaşılır. Beni yanlış anlamayınız. Bu insanların doğru olduklarına inandıklarıyla ilgilidir. Gerçekle ilgili değildir. Sizin AB`ye müracaatınız sonucunda insanların algılamasını değiştirmelisiniz. Dünyaya ülkenizin doğru tablosunu yansıtmalısınız.

-İŞ GÜVENCESİ OLMALIDIR-

Küreselleşmenin önemli fırsatlar getirmesinin yanı sıra, rekabeti artırdığını, insan sermayesini geliştirilmesini ve kurumsal, sosyal sorumlulukları ön plana çıkardığını da anlatan Onarheim, şöyle dedi: İşverenlere sedikalarla iyi ilişkiler getiriyor. İşverenler işyeri demokrasisini artırmalıdır. Danışmanlık sistemleri oluşturulmalıdır. Esneklik olmalıdır. İş güvencesi de olmalıdır. Bütün bunlar, şirketlerimizin rekabete dayanıklılığını ve karlılığını etkileyecektir. Leif Frode Onarheim, önümüzdeki dönemde tüketici boykotlarının sonuçlarının çok önem taşıyacağını, çocuk işçi çalıştırılmasının ve işçilerin istismar edilmesinin çok önemli sonuçlar doğuracağını vurguladı. NHO Başkanı Onarheim, bütün işadamlarının, şirketlerin ve hükümetlerin sosyal sorumluluğu gözönünde tutmalarının önemli olduğun dile getirdi. Bu arada, Swissotel`deki toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile Norveç Enerji Bakanı Olav Akselsen de katıldılar. Ersümer ve konuk Bakan Akselsen, daha sonra bir basın toplantısı düzenlediler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.