Türkiye'den Latin Amerika'ya ihracat atağı

30.05.2019 - 12:18 | Son Güncelleme :
Türkiye'den Latin Amerika'ya ihracat atağı | Genel Haberler

GIDA sektöründe üretim yapan iş insanlarıyla Latin Amerika ülkelerinde faaliyet gösteren tedarik ve perakende firma temsilcileri İstanbul'da bir araya geldi. Yetkililer, ikili görüşmeler yaparak yeni iş birlikleri gerçekleştirdi. Türkiye'den fındık aldıklarını belirten Kolombiyalı ithalatçı Carlos Sanchez, dünyanın en iyi fındığının Türkiye'de olduğuna dikkat çekti.

Latin Amerikanın perakende ve tedarik firmaları, Türk firmalarıyla iş birliği gerçekleştirmek üzere İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonuyla İstanbul'a geldi. Alım heyeti programı kapsamında aralarında Grupo Exito, Grupo Nutresa ve Grupo Carulla gibi prestijli markaların bulunduğu 16 firma yetkilisi, ihtiyaçları olan ürünleri Türk üreticilerden tedarik etmek için görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye'nin ihracat hacmini ve dünyadaki itibarını yükseltmek için düzenlenen programda yeni iş birliklerine imza atıldı.

Haberin Devamı

İLK GÜNDEN 20 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA YAPILDI

DHA'nın haberine göre; ikili görüşmelerin Türkiye açısından önemine değinen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, "İlk günden yaklaşık bin 200 görüşme sağlandı. 70'den fazla ihracatçı üyemiz bu görüşmelere katıldı. 20 milyon doları aşan anlaşmalar imzalandı. 2 gün daha devam edecek görüşmelerde bu rakamın artmasını bekliyoruz. Latin Amerika ülkeleriyle ihracatı artırma çabamız sürecek" dedi.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİNE İHRACAT ARTIŞIMIZ YÜZDE 48'İ BULDU

2018 yılında Amerika'ya gıda ihracat tutarının 1.3 milyar dolar olduğunu söyleyen Okutur, rakamı yeterli bulmadığını artırmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İhracatta Latin Amerika ülkelerinin hedef ülke olduğunu belirten Okutur, Nitelikli firmaları seçerek getiriyoruz. İhracatçı üye firmalarımız tarafından da çok beğenildi. Bu yıl Türkiye genelinde, Latin Amerika ülkelerine ihracat artışımız yüzde 48'i buldu. Kuzey Amerika'da ise yüzde 11'lik bir artış var. Ürünlerimizden çok memnunlar, yeter ki bir kez satalım devamı geliyor. Ürünlerimizin kalitesine de güveniyoruz. Firmalara, markalaşalım, kaliteyi koruyalım ve yüksek katma değerli hale getirelim diye sürekli tavsiyelerde bulunuyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İHRACAT HEDEFİ; 9 MİLYAR DOLAR

Alım heyeti programına devam edeceklerini söyleyen Okutur, "Bu sene ihracat rakamımızın 9 milyar doları geçeceğini düşünüyorum. Sadece biz 2 milyar dolar yapıyoruz, bunu 2,5 milyara çekeceğiz. İhracatçı firmalarımızın para kazanması gerekiyor bunun için de yüksek katma değerli ürünler üretmeliyiz. Genelde, unlu mamuller, yağlı tohumlar, makarna, bisküvi, şekerleme ve çikolata gibi ürünleri talep ediyorlar, biz de çok başarılıyız, takdir görüyoruz. Alım heyetleri programına devam edeceğiz, olumlu geri dönüşler alıyoruz. Milli katılım fuarlarıyla o ülkelere gidip ürünlerimizi tanıtıyoruz, satmaya çalışıyoruz ama böyle programlarda hem ülkemizi tanıtıyoruz hem de daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÜRÜNLERİMİZİN YÜZDE 20'SİNİ LATİN AMERİKA'YA İHRAÇ EDİYORUZ"

Programa Konya'dan katılan bisküvi, çikolata ve kek üreten firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pınarbaşı, Böyle organizasyonlar bizim için önemli çünkü o bölgedeki büyük firmalara daha kolay ulaşıyoruz. 5 yıldır Latin Amerika'daki 6 ülkede yer alan şirketlerle çalışıyoruz. Bu güne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Müşterilerimizin bize bakış açıları gayet olumlu. Kalite, güven ve fiyat açısından bizden memnunlar. Şu anda en çok gofret ve kek ihraç ediyoruz. Bugün görüşmeleri yeni tesis kurup üretmeye başlayacağımız çikolata üzerinden götüreceğiz. Türkiye'nin çikolatalarını o bölgeye tanıtmak istiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 20'sini Latin Amerika'ya ihraç ediyoruz dedi.

ERDAL: İHRACATTA HEDEFİMİZ LATİN AMERİKA ÜLKELERİYDİ

Türk gıda firmasının ihracat sorumlusu Fatmanur Erdal ise, Biz, başta Orta Doğu olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz de Latin Amerika ülkeleriydi, görüşmelerim çok iyi geçti. Alım heyetlerinin Türkiye'ye davet edilip bizimle buluşturulması çok önemli. Çünkü firmalarla birebir görüşme yapma fırsatımız oluyor, müşteri sayımızı artırıyoruz ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"FİYAT VE KALİTE AVANTAJI SUNUYORUZ"

Kendilerinden en çok pastane ve ekmekçilik sektörüne yönelik ürünler talep edildiğini söyleyen Erdal, Görüşeceğimiz firmalar bölgenin en büyük ithalatçı firmaları ve distribütörleri o yüzden ürünlerimizi tanıtmaya geldik. Türkiyeyi tercih etmelerini en önemli sebebi fiyat ve kalite avantajı. Müşterilerimize Avrupa kalitesinde ürün sunuyoruz. Ürünleri verdikten sonra geri dönüşler genelde olumlu oluyor. Çünkü başta ülkemiz ve firma olarak özellikle gıda sektöründe kaliteye çok önem veriyoruz diye konuştu.

SANCHEZ: DÜNYANIN EN İYİ FINDIĞI TÜRKİYE'DE

Kolombiya'da çikolata, kurabiye, kraker, dondurma, pasta gibi gıda ürünleri üreten Grupo Nutresa firmasından Carlos Sanchez de, Bu etkinlik iki ülke arasında iş birliği yapmak için fırsat sağlıyor. Türkiye'den yeni hammadde tedarikçileri bulmak için büyük beklentimiz var. Biz şu an için Türkiye'den sadece fındık ithal ediyoruz ancak gelecekte ceviz ve tahıl ürünleri gibi yeni hammadde tedarikçileri bulmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte Türkiye'de üretilen çikolata, kurabiye gibi ürünleri Kolombiya'da kendi markamız altında da pazara sürmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'den aldığımız fındığın kalitesi çok iyi hatta dünyanın en iyi fındığını buradan aldığımızı söyleyebilirim" dedi.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.