Türkiye`yi de ilgilendiren değişikliğe onay

22.07.2008 - 09:10 | Son Güncelleme :

Fransa`da meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamento, yapılan oylamayla Türkiye`yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini onayladı

Fransa`da meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamento, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349sarkozy1.jpg" align="right" vspace="5">yapılan oylamayla Türkiye`yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini onayladı. Parlamentodaki oylamada, 539 ``evet``, 357 ``hayır`` oyu çıktı.

Anayasa değişikliği paketinin onaylanması için parlamento üyelerinin 5`te 3`ünün oyu gerekiyordu. Oylamada, 538`in altında evet oyu çıksaydı, Fransa`da uzun süredir yoğun tartışmalara yol açan paket reddedilmiş sayılacaktı.
 
Anayasa değişikliği paketinin kıl payıyla da olsa kabul edilerek onaylanması, Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy`nin başarısı olarak yorumlanıyor.
 
Anayasa değişikliği paketi, gerek iktidar gerekse muhalefet partisi içinde derin görüş ayrılıklarına yol açmıştı.
 
Parlamentodaki bugün düzenlenen oylamayla, 1958 yılında kurulan 5`nci Cumhuriyet tarihinde 24`üncü kez anayasa değişikliğine gidilmiş oldu.
 
Türkiye`yi ilgilendiren madde
 
Parlamentoda kabul edilen anayasa değişikliği paketinin 33`üncü maddesinde, AB`ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesi şartı korundu.
 
Ancak meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün talep etmesi halinde cumhurbaşkanının, söz konusu ülkenin üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun onay verip vermeyeceğine karar vermesi koşulu getirildi.
 
Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek kurumların reformuna ilişkin anayasa değişikliği paketindeki Türkiye`yi ilgilendiren madde, uzun zamandır meclis ile senato arasında tartışmalara yol açmıştı.
 
Mecliste daha önce kabul edilen maddede, AB nüfusunun yüzde 5`inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı gerekçesiyle reddetmişti.
 
Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB`nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlamasına onay vermesinin ardından, üzerindeki yoğun siyasi baskıyı giderebilmek amacıyla 2005 yılında AB`ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referandum yapılmasına olanak sağlayan bir anayasa değişikliğine gitmişti.
 
Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, özellikle küçük Balkan ülkelerinin AB üyeliklerinin referandumla engellenmemesi için, referanduma ya da parlamentonun onayına gitme kararının, cumhurbaşkanına verilmesini istemişti.
 
Anayasa paketi, cumhurbaşkanının parlamento genel kurulunda da konuşma hakkına sahip olmasını öngörüyor. Yeni değişikliğe göre, cumhurbaşkanı üst üste en fazla iki dönem seçilebilecek.
 
Bakanların, aynı zamanda büyük kentlerde belediye başkanı veya bölge konseyi başkanı olmasına da sınırlama getirilecek. Parlamentoya, anayasa mahkemesi veya önemli kamu kuruluşlarına yönetici olarak aday gösterilecek kişileri veto hakkı tanınıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.