Türkiye`ye 11 Ayda 10 Milyon Turist Geldi

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türkiye`ye gelen turist sayısında yaz aylarında başlayan yüksek oranlı artışlar sonbahar aylarında da devam etti ve kasım`da 589 bin turist ağırlandı. Ocak-kasım döneminde gelen turist sayısı ise 10 milyona yaklaştı.

ANKA`nın Turizm Bakanlığı`ndan edindiği verilere göre, Türkiye`ye gelen turist sayısında kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.4 oranında artış yaşandı. Kasım ayında da yaşanan bu hızlı artış sonucu 11 ayında önceki yılların da üzerinde bir rakama ulaştı. Türkiye yıllık bazda şimdiye kadar en yüksek rakama 1998 yılında 9 milyon 381turistle ulaşmıştı. Bu yılın ilk 11 ayında gelen 9 milyon 978 bin turistle tüm yılların rekoru kırıldı. Geçen yıl aralık ayında 321 bine yakın turist ağırlayan Türkiye`nin bu yıl aralık ayında bu rakamın oldukça üzerinde bir turist sayısına ulaşarak 10 milyon rekorunu kırması artık kesinleşti.

11 aydaki turist sayısı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 39.2 oranında artarken turizm gelirlerindeki artış, bu oranın üzerinde gerçekleşiyor. Henüz ekim ve kasım aylarında elde edilen turizm gelirine ilişkin veriler bilinmiyor. Ancak Merkez Bankası`nın verileri ocak-eylül döneminde Türkiye`nin turizm gelirlerinin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 47.9 oranında artarak 5 milyar 869 milyon dolara ulaştı. 1999 yılının eş döneminde bu rakam 3 milyor 969 milyon dolar seviyesinde kalmıştı. Yapılan tahminler 1 milyonun üzerinde turist ağırlayan ekim ayında yine 1 milyar dolar civarında, kasım ayında ise 500 milyon dolara yakın turizm geliri elde edildiğini ve yılın ilk 11 ayındaki toplam gelirin 7.5 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.

Türkiye`yle gelen turist sayısında bu yıl yaşanan yüksek oranlı artışta en önemli rolü OECD ülkelerinden gelenlerde yaşanan büyüme yaptı. Diğer ülke gruplarına göre daha fazla para harcama özellikleriyle bilinen OECD ülkelerinden gelen turist sayısı yüzde 54 oranında artarak 6 milyon 469 bine yükseldi. Bunların 2 milyon 192 binini ise Almanlar oluşturdu. Almanya`dan gelenlerin sayısı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 63 oranında artış kaydetti. Ocak-kasım döneminde Türkiye`ye İngiltere`den 898 bin, ABD`Den 498 bin, Hollanda`dan 433 bin turist geldi.

OECD dışındaki ülkelerden gelen turist sayısı ise geçen yıla göre yüzde 18.3 artarak 3 milyon 509 bine ulaştı.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.024 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.