Türkiye üzerine global bir yorum

04.07.2007 - 18:03 | Son Güncelleme :

Yaklaşmakta olan genel seçimlere rağmen, Türkiye, ilk çeyrektebeklenen gayri safi yurtiçi hasıla değerlerinin üstünde bir artış gösterdi

Türkiye’de para biriminin değeri ve borsalar haftanın ilk gününde yükseliş gösterdi. Yaklaşmakta olan genel seçimlere rağmen, Türkiye, ilk çeyrekte  beklenen gayri safi yurtiçi hasıla değerlerinin üstünde bir artış göstererek aynı zamanda güçlü bir yabancı talebe de sahne oldu.

Polya Lesova`dan derleyen; Tolga Kamiloğlu

İlk çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 6.8 oranında artış gösterdi. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ytlpara54.jpg" align="right" vspace="5">Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün araştırmalarına göre, beklenti yüzde 5.8 seviyelerinde seyrediyordu. Aynı zamanda gayri safi milli hasıla da yüzde 6.7 yükseliş göstererek, 5.5’lik beklentilere sert bir tekme attı.

‘En büyük sürpriz de, hükümet harcamalarında meydana geldi.’ diye yorumluyor RBC Capital Markets’da yöneticilik yapan Paul Biszko ve ekliyor: ‘İhracattaki esneklik ve artış da oldukça şaşırtıcı’...

Merkez Bankası, muhtemelen oranları en azından dördüncü çeyreğe kadar dengede tutmaya çalışacaktır ve yakın bir zamanda da bazı spekülsyonlar  gibi bu oranları  yükseltme veya kırma yoluna gitmeyecektir.

Türkiye’de ilk çeyrekte hükümet harcamaları yüzde 9 oranında artış gösterdi. Mal ve servis ihracatı yüzde 14 değerinde büyüme gösterirken, ithalar değerleri yüzde 4.2 oranında artışa sahne oldu. Özel tüketim oranları ise sadece 1.6’lık büyüme gösterdi.

Amerikan doları, Türk lirası karşısında yüzde 1.2’lik bir düşüş göstererek 1.2981 değerinde kilitlenirken, euro yüzde 0.6’lık bir değişim gösterdi ve 1.7687’ye geriledi.

Türkiye’nin ABD borsasında hisseleri yer alan tek şirketi Turkcell iletişim Hizmetleri, yüzde 3.2’ lik bir ivme kazanarak 17.19 dolardan işlem gördü.



Pazartesi günü İMKB-100 Endeksi yüzde 1.4’lük yükselişle günü 47.730,53 puandan tamamladı. Endeks bu yıl yüzde 22’lik bir kazanç elde etti.

Yoğun global likidite haziran ayında Türkiye piyasaları için itici güç niteliği taşıdı. Oyak Sigorta analisti Mehmet Besimoğlu: ‘Türkiye’nin ilk çeyreğindeki tabloda, beklenenin üstünde bir sonuç ortaya çıkıyor. Seçimden sonraki dönemde hükümet harcamaları gerileyecek.’ Bu noktadan hareketle Besimoğlu büyüme tahminini yüzde 5 seviyesinde tutuyor. 



Türkiye bir süredir cumhurbaşkanlığı seçiminin kargaşasını yaşıyordu. Bu kargaşanın kalbinde de, laik kesim ve köklerini islam geleneğinden alan AKP arasındaki çekişme yer alıyordu. Fakat bu tartışmaların ardından Türkiye’deki bu yükseliş oldukça şaşırtıcı ve merak uyandırıcı. Bir anlamda Türkiye yatırımcıların iştahını kabartan bir hedef halini alıyor...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.