`Türkiye’nin ruhu satılığa mı çıkıyor?`

16.07.2007 - 15:55 | Son Güncelleme :

Times Online başyazarlarından Suna Erdem, Türkiye’deki seçim sürecini ve Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’daki seçim mitingini değerlendiriyor

Times Online başyazarlarından Suna Erdem, bugün yazdığı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mitingerdgan.jpg" align="right" vspace="5">yazıda Türkiye’deki seçim sürecini ve Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’daki seçim mitingini değerlendiriyor.

Suna Erdem/Timesonline
Derleyen Tolgahan KAMİLOĞLU


AKP grubunun iktidarda olduğu son beş yıllık dönemde Avrupa Birliği çalışmalarından terör problemine, yıllardır uzlaşmaya varılamayan Kıbrıs sorunundan, ekonomik programlara kadar birçok alanda mücadele içine girdiğini, ancak onca çalışmanın Türk halkının ruhunu satılığa mı çıkardığını soruyor!

Erdoğan, seçim kürsüsünden kasılarak halka sesleniyor ve karşısındaki kalabalığı hipnotize edercesine soruyor... ‘Özgürlüğünüzü korumak için mi oy atacaksınız, yoksa bu hakkınızı kısıtlayanları mı destekleyeceksiniz? Uzun seçim maratonunun verdiği yogunlukla kısılmış olan sesiyle haykırıyor: ‘Dünya ile entegre olmaya çalışanlara mı yoksa, kendi içine kapananlara mı vereceksiniz oylarınızı?...

Güvenilir ve dost canlısı duruşuyla AKP lideri ve Başbakan Erdoğan, hükümetin ekonomik performansını ortaya koyarak meydanlarda oy toplamaya çalışıyor. Bu turların en büyüğü dün İstanbul’da gerçekleşti. AKP’nin binlerce seçmeni ve taraftarı, dün İstanbul Kazlıçeşme miting alanını doldurarak ve tek bir yürek oldular.

Muhattap olduğu kalabalık, gayet karmaşık bir sosyal yapıya sahip olan İstanbul’un farklı kesimlerinden bir araya gelen bir kitle. Küçük sarışın kızlar, anne ve babalarının omuzlarında dans ederken, yanlarında yer alan türbanlı kadınlar  coşkularıyla  adeta bir sinerji yaratmışlar.  Sakallı babalarının yanında partiye destek vermeye çalışan öğrenci kızlar da  mitingde yer alan halkın genel manzarasını oluşturuyor. Başbakan Erdoğan’ın, Türk toplumunun güçlü bir çoğunluğunun koruması altında olduğuna inanmak gerçekten çok güç ve bir o kadar da ilginç.

Bu hafta ülke genelinde yapılan bir anketi Türk halkının Erdoğan’ı, Türkiye’nin bugüne kadar gördüğü en reformist başkanlardan biri olduğunu ortaya koyuyor.

Hafta sonu yapılacak seçim, planlanan tarihten daha önce gerçekleşecek. Bu karara  siyasi bir kriz sonucunda varıldı. Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü sunması, genelkurmayı, anayasa mahkemesini, muhalefet partileri ve laik kesimi harekete geçirdi. Gül’ün eşinin türbanlı olması bu kurumlar üzerinde büyük etki yarattı. Laik Türk halkı ve belli kurumlar türbanı gericilik olarak görüyor.

Laik-dinci tartışmalarının altında, aslında 85 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ordu ve milliyetçilik kavramları yeniden tanımlanmaya çalışıyor ve ülkeyi yeniden şekilendirmeye çalışan yeni bir esnek görüş oluşuyor.

Liberal politik kanattan Ali Bayramoğlu, ‘ Bu seçim biraz daha sıradışı bir seçim. Bir açıdan Avrupa Birliği ve AKP’nin başlattığı bir sürecin referandumu gibi  diyebiliriz.’ diyor ve ekliyor. ‘Türk halkı Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri temeller üstüne kurduğu cumhuriyete her zaman çok bağlı olmuştur ve en başından beri orduya da sonsuz sadakat hislerini taşımıştır. Şimdi, yeni oluşan akımda, toplumun değer yargıları da değişiyor mu bunu hep baraber göreceğiz’... 

AKP’nin karşısındaki muhalefet partilerin ekseni, Avrupa Birliği ve piyasa ekonomisi karşıtı bir düzleme oturuyor. Ülkeyi dinsel bir yörüngeye sokma gibi gizli bir gündemi olmakla suçlanan Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği ve piyasa ekonomisi üzerine oynayarak, laik kesim dahilinde yaygın olan kanıya adeta taş çıkartıyor.

Erdoğan 4 buçuk yıllık iktidarı süresince, yıllardır uzlaşmaya varılamayan Kıbrıs Sorunu’na, hala tamamlanmamış olan  Avrupa Birliği yolculuğuna, terör problemiden IMF programını sıkı bir şekilde uygulatmasına kadar birçok alanda çaba göstermek zorunda kaldı ve belki de bir kısmında bir sonuca ulaştı---Tabi ki, Türk halkının ruhunu satılığa çıkarmasına rağmen...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.