Türkiye’nin ilk 7 yıldızlı oteli 450 milyon dolara Rusların oluyor

20.07.2007 - 09:19 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin ilk ’7 yıldızlı’ oteli olarak 2002 yılında faaliyete geçen Antalya’daki Sungate Port Royal, yaklaşık 450 milyon dolara bir Rus yatırımcıya satılıyor.

Otelin sahibi ve işletmecisi Cengiz Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, satış işleminin ağustos ayında atılacak imzalar ile tamamlanacağını söyledi.

CENGİZ Group, 2001 krizinde zor duruma düşen Bayındır Grubu’ndan alacaklarının bir bölümüne karşılık Antalya Belek’te devraldığı arazi üzerinde yaptığı Türkiye’nin ilk ’7 yıldızlı’ oteli Sungate Port Royal’i, yaklaşık 450 milyon dolara Ruslara satıyor.
 
Rus yatırımcının adının satış sözleşmesi imzalananan kadar açıklanmayacağını söyleyen Cengiz Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Rusya’nın en büyük müteahhitlik firmalarından biri. Türkiye’deki ilk yatırımları Sungate Port Royal olacak. Her konuda anlaştık ve satış işlemi konusunda mutabık kaldık. Ağustos ayı içinde de imza atacağız dedi.


GÜLMÜŞLERDİ, BAŞARDIM:

Bayındır Grubu’nun zor duruma düştüğü 2001 yılında Antalya Belek’teki bu araziyi 17 milyon dolara satın aldığını söyleyen Mehmet Cengiz, O tarihte otelin inşaatı için 168 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. O tarihlerde dolar 1 milyon 700 bin liraydı. İnşaat maliyetleri düşüktü.
 
Bugün bu oteli yeniden yapmak için harcanması gereken para 370 milyon dolar. Bütün millet bana güldü. ’Turizme bu kadar para yatırılır mı. Para kazanamazsın’ diyorlardı. Ama o tarihte bana gülenler yanıldı. Yaptığımız yatırımı da çıkardık, para da kazandık. Kimsenin hayal bile edemediği bir tesis kurduk dedi.


NEDEN SATIYOR:

Mehmet Cengiz, Sungate Port Royal’i neden satıyorsunuz? sorusunu şöyle yanıtladı: Türkiye’ye zengin turistleri getirmek için alternatif şeyler yapmanız gerekiyor. Ben 3 yıl boyunca bu otel için tüm hafta sonlarımı Antalya’da geçirdim. Çok emek harcadım.

Yapmayı hayal ettiğim şey, bugün Nice’e Cannes’e giden, kaldığı otele gecelik 2 bin Euro ödeyen zengin turistleri ülkeme çekmekti. Bunu başardım da. Ama şu anda anlatamayacağım bazı nedenlerden dolayı, hayal ettiğim her şeyi yapamayacağımı düşünmeye başladım.


ALICI RUS KİM:

Mehmet Cengiz, Sungate Port Royal’ı satın alacak Rus yatırımcının adını şimdilik açıklamıyor. Bu yatırımcı için, Ne Yahudi, ne Ermeni öz be öz Rus’ diyen Cengiz, şöyle konuştu:Bu yatırımcı Rusya’nın en saygın işadamları arasında. Moskova’nın en yüksek gökdelenini yapıyor. Hyatt Grubu ile rezidans işletiyor. Sungate Port Royal, turizmdeki ve Türkiye’deki ilk yatırımları. Bu yatırımcı ile ben Rusya’da ve Türkiye’de çok işi yapacağım. Oteli aldıktan sonra da beni bırakmaya niyetleri yok. Bana, ’Bu işte deneyimlisin, sakın bir yere gitme’ diyorlar. İçim rahat. Bu Rus yatırımcı sayesinde Sungate Port Royal, dünyanın çok daha zengin insanlarını kendine çekecek. Buna inanıyorum.


Döner villada isteyene dağ isteyene deniz manzarası


ANTALYA’nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi beldesinde bulunan Sungate Port Royal Otel, 1.174 oda, 3 bin 250 yatak kapasitesi ile Akdeniz’in en büyük otelleri arasında. Yaşamını İtalya’da sürdüren Türk mimar Tuncay Çavdar’ın projesini hazırladığı otel, Batı-Uzakdoğu sentezi taşıyor.

Kendine ait bir mendireği ile lüks yolcu gemileri ve teknelerin otelin limanına demirlemesine olanak sağlayan Port Royal’in 1 kilometrelik sahil şeridi, iri taşlarla kaplı olduğu için, tonlarca kum dökülerek kumsala dönüştürüldü. Otelde konukların konforu için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

Öyle ki, üst düzey gelir grubu müşterileri için oluşturulan 26 adet VIP villanın yatakları müşterinin isteğine göre dağ ya da deniz manzarasına dönebiliyor. Otel bahçe düzeninde de Uzakdoğu havasını yansıtmak için yüzlerce palmiye, hurma ve hindistancevizi ağacı ve bitki kullanıldı.
 
Sungate Port Royal toplam 17 bin 500 metrekarelik havuz alanı ile aynı zamanda bir su cenneti. Otelde Türkiye’de ilk kez çocuklar için orman içinde 4 bin metrekarelik çocuk havuzu da kuruldu.


Cengiz’in 4.6 milyar dolarlık inşaat işi var


RİZELİ Cengiz Ailesi’nin kuruluşu olan Cengiz Group madencilik, inşaat, enerji, turizm, makine ve sigorta alanlarında faaliyet gösteriyor. Grubun en büyük şirketlerinden Cengiz İnşaat’ın şu anda portföyünde bulunan taahhüt işlerinin büyüklüğü 4.6 milyar dolara ulaşıyor.

Cengiz Group 2004 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Karadeniz Bakır İşletmeleri’ni 33 milyon dolara satın almıştı. 2005 yılında da yıllık 60 bin ton işleme kapasiteli Seydişehir Alüminyum Tesisleri ve Oymapınar Barajı ihalesinde de Ce-Ka 305 milyon dolarla birinci olmuştu.


Sungate’i Bayındır’ın zor duruma düşmesi yarattı


CENGİZ Group’un turizm işine girişinin nedeni Bayındır Grubu’nun patronu Kamuran Çörtük’ün 2001 krizinde zor duruma düşmesi. Çörtük, ekonomik krize girer girmez, Bolu Tüneli inşaatını sürdüremeyeceğini anlayınca Mehmet Cengiz’i projeye ortak etti.

Ancak Bayındır’ın İtalyan ortağı Astaldi bu işbirliğini kabul etmedi ve Cengiz’in parası Çörtük’te kaldı. Cengiz arkadaşı Çörtük’ü zorda bırakmamak için, Bayındır’a verilen ve bugün Sungate Port Royal’in üzerinde bulunduğu tahsisli araziyi, 17 milyon dolara satın aldı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.