Türkiye’nin ihracat kapısının özelleştirmesine Danıştay freni

29.02.2008 - 09:39 | Son Güncelleme :

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri...

konsorsiyumunun geçen yıl 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazandığı İzmir Limanı özelleştirmesine ilişkin
ÖYK kararının yürütmesini durdurdu. Limanda Türkiye’nin ihracatının üçte biri gerçekleştiriliyor

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulu, TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihale ile ihaleyi sonuçlandıran Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yürütmesini durdurdu.

4 grup yarışmıştı

İzmir Limanı’nın özelleştirme ihalesinde Babcock&Brown-PSA-Akfen Grubu, Alsancak Grubu ve Çelebi Holding ile yarışarak 1 milyar 275 milyon dolar teklif veren Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ortak Girişim Grubu vermişti. İzmir Limanı, bölge ihracatının yüzde 90’ını, Türkiye ihracatının da yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor. Ancak yatırım yapılmadığı için limana büyük gemiler yanaşamıyor. ÖİB bu nedenle ihale şartnamesine yatırım şartı koydu.
Konsorsiyumda yer alan Hutchison Port Holdings ise dünyanın önde gelen konteynır limanları işleticisi konumunda bulunuyor. Dünyada 44 liman işleten şirket, Hong Kong, İngiltere ve Almanya merkezli çalışıyor. Dünyada 400 milyon olan konteyner elleçlemesinin 59.3 milyon adedi Hutchison’a ait. Şirket, dünya ticaretinin yüzde 15’ini yapıyor.

İki dava açıldı

Liman-İş Sendikası ve Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı’nın İzmir Limanı’nın 49 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 3 Mayıs 2007’de yapılan ihale ile bu ihalenin onaylanmasına ilişkin 3 Temmuz 2007 tarihli ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da iki ayrı dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi, iki ayrı davada da söz konusu ihale ve ÖYK kararının yürütmesinin durdurulması istemlerini reddetmişti. Davacı Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı’nın dairenin bu kararına itirazı üzerine dosyaları görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazları kabul etti ve dava konusu işlemlerin yürütmesini durdurdu.

Acil yatırım şart en yeni vinç 22 yaşında

1959 yılında hizmete giren, 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu ve 902 bin metrekare alana sahip İzmir Limanı’nda 2001 yılında 490 bin konteyner elleçlenirken, 2006’da bu rakam 850 bin konteynıra yükseldi. İhaleyi kazanan konsorsiyumun hedefi bu rakamı 3.5 kat artırmak olarak açıklandı.
Bu arada limandaki acil yatırım ihtiyacı sıkıntı yaratıyor. Limanda gemilerden konteynır boşaltma ve yüklemede kullanılan 40 tonluk 5 vincin eski olması işlerin durma tehlikesini beraberinde getiriyor. Limandaki en yeni vinç 1986 yapımı. Geçtiğimiz günlerde bir vincin bakıma alınmasıyla ihracatta ciddi aksama olmaya başladı. Birkaç yıl önce bir vinç bozulduğunda işler durmuştu.

Global: Karar ‘ara karar’ niteliğinde

GLOBAL Yatırım Holding’ten Danıştay kararına ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, şöyle denildi: “Şirketimiz söz konusu davanın tarafı olmadığı gibi, ihaleyi yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından da ihalenin iptali yönünde şirketimize herhangi bir bildirim yapılmamıştır. Türk idari yargı sisteminde yürütmenin durdurulması konusunda verilen kararlar ’ara karar’ niteliğinde olup bundan sonraki süreçte Danıştay 13. Dairesi davanın esasını inceleyerek karara bağlayacaktır. İzmir Limanı’nın özelleştirilme süreci ÖİB’in öngördüğü şekilde devam etmektedir.”
Konsorsiyumda olan EİB Liman Hizmetleri’nin Başkanı Servet Eröcal ise kararın özelleştirme sürecini uzatacağını vurguladı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.