Türkiye krizden sıyrılamaz

12.02.2008 - 09:19 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin güçlü duruşu ile dünyayı saran ekonomik krizden etkilenmeyeceği iddiasına karşı IMF’ten uyarı geldi. IMF Başkanı Kahn “Ekonomik krizin yayılması açısından bir ayrışma bulunmuyor” dedi

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, sanayileşmiş ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında, ekonomik krizin yayılması açısından bir “ayrışma” bulunmuyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Hindistan’daki ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ABD’de çıkan bir ekonomik krizin, gelişmekte olan ülkeleri etkilemeyeceği yolundaki hipotezin yanlış olduğunu söyledi.

Kriz ülke ayrımı yapmaz

Dominique Strauss-Kahn, nasıl mali sektör ile reel sektör arasında bir ayrışma yok ise sanayileşmiş ülkelerle yükselen piyasalar arasında da bir ayrışma olamayacağını kaydetti. Strauss-Kahn, ABD’deki ekonomik yavaşlamanın ciddi olduğunu belirterek, bu yavaşlamanın bir süre daha devam edeceğine işaret etti.

Bazı ekonomistlerin hipotezine göre, ekonomiler artık birbirine bağlı olmaktan çıktı ve aralarında bir çeşit ayrılma (decoupling) oluştu. Buna göre ABD’de bir sıkıntı yaşansa bile örneğin Çin’in, Hindistan’ın, Türkiye’nin ve Rusya’nın büyümesi bundan fazla etkilenmeyecek ve bu ekonomilerdeki gelişme ABD’deki gerilemeyi dengeleyerek dünyada bir daralma yaşanmasının önüne geçecek.

Ekonomistler bir süredir Türkiye’nin de ABD ile ticaret hacminin payının giderek azaldığını gözönüne alarak bu krizden etkilenmeyeceğini iddia ediyorlardı. Kahn’ın dünkü görüşlerinin gelişmekte olan ülke piyasalarındaki bozulmayı tetiklemesi de dikkat çekti.

Resesyon dönemi tatlı kâr habercisi

Wall Street’te bir kriz varsa ve hisseler düşüyorsa endişe etmek çok normal. Ancak Fortune dergisinin analizine göre uzun vadede bakıldığında bu ciddi bir zenginlik elde edebileceğiniz önemli bir fırsat da yaratıyor. Ancak önemli soru ABD’nin girdiği düşünülen resesyon daha ne kadar sürecek ve fiyatlar daha da düşer mi?

Dergi, resesyon dönemlerinin önemli kazançlara da fırsat tanıdığı savını kanıtlamak için yandaki grafiğe ve Research Affiliates firmasının CEO’su Rob Arnott’un şu tavsiyesine yer veriyor: “İnsanlar oynak piyasalardan çıkmak isterler. Oysa bu bir hatadır. Yatırımcıların korktuğu, riskler alarm vermeye başlar gibi göründüğünde piyasalara girmenin zamanıdır.” Dergi Warren Buffet’ın ise şu sözünü hatırlatıyor: “Herkes korktuğunda siz cesur olun, herkes cesurken ise tedirgin...”

Güney Afrika ve Macaristan’da sıkıntı var

Türkİye ile aynı klasmanda gösterilen Güney Afrika ve Macaristan’da dün gözlenen kötü performans da ister istemez Türkiye piyasalarına yansıdı.

Petrol ve altın başta olmak üzere zengin yer altı kaynaklara sahip Güney Afrika’da hükümete olan güven giderek azalıyor. Irkçı rejimin yaklaşık 14 yıl önce yıkıldığı ülkede, seçim söyletileri şiddet olaylarını artırdı. Ayrıca enerji sorunu giderek büyüyor. Bu durum yabancı yatırımcıları tedirgin etmiş durumda. Nitekim Güney Afrika Randı, dolar karşısında erimeye devam etti. 2 hafta önce 6.35 rand ile 1 dolar alınabilirken, bugün ancak 7.84 rand ile 1 dolar alınabiliyor. Macaristan’da ise sağlık harcamaları referandumunun sancıları yaşanıyor. Bir İngiliz bankasının önümüzdeki günlerde Macar para birimi forintin önemli bir düşüş yaşayacağını açıklaması, forintin düşüşünde etkili oldu. Geçen yıl Kasım ayında 157 forint ile 1 dolar alınırken, dün 178 forint ile ancak 1 dolar alınabildi.

Bu iki ülke ile aynı kategoride gösterilen Türkiye’de de yabancı yatırımcı biraz ürkmüş görünüyor.

Dün faiz yükselirken dolar da yine Londra kaynaklı alım emirleri ile 1.22 bandının üzerinde seyretti. Dolar dün bir ara 1.2360 YTL’ye kadar yükseldi.

Bono piyasasına dikkat

Dün piyasalarda söz konusu risklerin de etkisiyle bono piyasasında faizler 16.50 seviyesinden yüzde 17 sınırına kadar yükseldi. Dış piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye’de bono alımını sürdüren, Borsa’dan çıkardıkları parayı da bonoya yatıran yabancıların son birkaç gündür bono piyasasında satış yaparak döviz aldıkları belirtiliyor. Yabancı talebiyle de doların 1.23 seviyesine ulaştığı vurgulanıyor.

Borsa cephesinde ise dün yine satışlar hakim oldu. Borsa endeksi yüzde 1.47 geriledi ve günü 41 bin 342 puandan kapattı.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.