TÜRKİYE GETİRİ LİDERİ

20.08.2012 - 10:22 | Son Güncelleme :

Hangi ülkenin finans sektörü piyasa değeriyle fark attı?

ABD`de başlayan kriz ve skandallar finansın da eksenini kaydırdı. Avustralya finans sektörünün piyasa değeri ilk kez tüm Euro Bölgesi`ni geçti ve İngiltere`yi de koltuğundan etti. Türkiye getiride dünya lideri olurken BRIC ülkelerinin toplamı Japonya`yı solladı

Wall Street`te başlayıp küresel hale gelen kriz ve Londra skandalları dünyanın finans sektörünün de eksenini kaydırdı. Sabah`ın haberine göre, hızla değer kaybeden Batı`nın dev finans şirketleri tahtlarını birer birer Doğu`daki rakiplerine bırakıyor. Bank of America Merill Lynch`in son raporu bu çarpıcı tabloyu gözler önüne serdi. Avustralya finans sektörünün piyasa değeri ilk kez tüm Euro Bölgesi`nin toplamını geçti ve finansın merkezi İngiltere`yi de koltuğundan etti.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

MSCI Dünya Endeksi verilerine göre Avustralya 433 milyar dolarlık piyasa değeri ile 432 milyar dolara gerileyen Euro Bölgesi`ni geçti. Libor ve kara para aklama skandallarıyla hisseleri çakılan İngiliz finans şirketlerinin piyasa değeri de 396 milyar dolarda kaldı. Dünya genelinde 5.2 trilyon dolarlık bir finans büyüklüğüne ulaşılırken ABD tüm krizlere rağmen hâlâ lider. 1.8 trilyon dolarlık ABD finans kesimi açık ara önde.

TÜRKİYE GETİRİ LİDERİ

Finansta bir diğer önemli gelişme de dünyanın getiri rekorunu Türkiye`nin kırması. Türkiye bankaları yüzde 35.1 ile dünyanın en çok kazandıranı oldular. Dünya genelinde finans sektörü hisseleri yüzde 6.7 değer kazanırken Türkiye`nin ardından Singapur yüzde 31.5, Hindistan yüzde 18.9, Güney Afrika yüzde 17.5, Avustralya yüzde 16 ve Hong Kong yüzde 12.6 artış yakaladı. En çok değer yitiren ise İspanya finans sektörü oldu. Yüzde 32.2 ile dünyanın en kötü performansını İspanya gerçekleştirdi.

BİLİŞİM İKİNCİ SIRADA

Finanstan çıkarak tüm sektörlere bakınca ise toplam büyüklük olarak ikinci sırada bilişim sektörü geliyor. 5.2 trilyon dolarlık finansın ardından bilişim sektörü 3.4 trilyon dolarla geliyor. 2.9 ile de enerji üçüncü sırada. Gelişmiş ülkeler bilişim sektörünü domine ediyor. 3.4 trilyon doların 2.9 trilyon doları gelişmiş ülkelerde. Gelişmekte olan ülkeler ise 459 milyar dolarda kaldı.

BRIC ÜLKELERİ JAPONYA`YI GEÇTİ

Batı`daki daralmanın dışında Japonya`da da düşüş devam ediyor. Japonya`nın finans sektörünün piyasa değeri ilk kez BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin`in gerisinde kaldı. 428 milyar dolara ulaşan bu dört ülkenin finans sektörleri 50 milyar dolarlık farkla 378 milyarlık Japonya`nın önüne geçti.

DÜNYA ZİRVENİN % 27 GERİSİNDE

Tüm zamanların en yüksek değerleri ile karşılaştırılınca dünya hâlâ oldukça geride. 2007 yılının ekim ayında yapılan zirve ile bugün arasında yüzde 27`lik bir fark var. Özellikle küresel teknoloji ve iletişim sektörleri rekor seviyelerinin yüzde 60 gerisinde. Küresel sağlık sektörü ise en yüksek seviyesinde. Euro Bölgesi, Japonya ve BRIC hisseleri tüm zamanların en yüksek değerine göre yüzde 40-60 gerisinde yer alırken Meksika ve Malezya rekora çok yakın durumda.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.