Türkiye artık yüzde 7 büyüyemeyecek

14.09.2007 - 09:42 | Son Güncelleme :

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, bundan böyle dünyada geçtiğimiz beş yılda yaşanan muazzam büyümeler yerine daha düşük oranlı büyümeler görüleceğini söyledi.

RADİKAL

Varol Civil, Türkiye ise yaklaşık 22 çeyrektir büyüyor, dolayısıyla son bir yıldır büyüme eğrisinde düşme vardı. Artık yüzde 7`lerde büyüme görmeyeceğiz çünkü bu genel trendin devamı. Bu yıl muhtemelen yüzde 5-5.5 civarında büyüme olacaktır yanıtını verdi.

Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan TEB Genel Müdürü Civil, dünyada yaşanan son finansal dalgalanmaya ilişkin de değerlendirmede bulundu. Bu gelişmelerin sonunda orta vadede muhtemelen ABD`de büyüme hızının düşebileceğini ifade eden Varol Civil, ABD bugün, dünya büyümesinin yaklaşık yüzde 50`sini tek başına etkileme gücüne sahip. Dolayısıyla Amerikan ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama dünyanın genelindeki büyümenin yavaşlamasına yol açacaktır yorumunda bulundu.

`Para girişi azalacak`

TEB Genel Müdürü Varol Civil, özelde bakıldığında ise her ülkenin kendi büyüme dinamikleri bulunduğunu, o nedenle Türkiye`de bu etkilenmenin çok fazla olmayacağını belirtti.

Civil, ABD piyasalarında yaşanan dalgalanmanın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere para girişinde azalmaya yol açıp açmayacağına ilişkin bir soru üzerine Orta vadede mutlaka etkileri olacaktır. Eskisi gibi gelişmekte olan pazarlara likidite gelmeyebilir, bir miktar daha pahalı olabilir. Ama bizim de kendimize özgü bir hikâyemiz var. Türkiye`nin gelişme, büyüme potansiyeli son derece önemli diye konuştu.
Bundan böyle dünyada geçtiğimiz 5 yılda yaşanan muazzam büyümeler yerine daha az büyümeler görüleceğini de vurgulayan Civil, Türkiye`nin de önümüzdeki dönem gerekli önlemleri alıp yeni ortama göre hazırlık yapması gerektiğini vurguladı.

Civil, geçtiğimiz yıllarda dalgalanmaların genellikle gelişmekte olan piyasalardan çıkarken bu kez dalgalanmaların gelişmiş piyasalarda olduğunu, kısa vadede bakıldığında gelişmekte olan ülkelerde çok önemli etkisi bulunmadığını belirtti.

`ABD ekonomisi yavaşlar`

ABD ekonomisinde beklenen söz konusu bu yavaşlamanın krizi derinleştirip derinleştirmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Varol Civil şunları kaydetti:
Dünyada iki şey tartışılıyor; `Bu yavaşlama mıdır, resesyon mudur?` diye. Tabii o alınacak önlemlerin niteliğine, piyasada yaratacağı güvene göre değişir. Buna ilişkin şu anda tahmin yapmak son derece zor ama yavaşlama olacağı en muhtemel senaryo. Resesyona gidilmeyeceği yönünde de çok çeşitli görüşler var. Çünkü eskisi kadar dünya ekonomisinin büyümesi Amerika`ya bağlı değil. Şimdi daha başka ülkeler, daha yayılmış büyüme dağılımı var. Esasında büyüme trendlerinde daralma olsa bile bunun resesyon olmayacağı yönünde de çeşitli görüşler var.

`Risklerimiz çok az`

Türkiye`de bankacılık sektörünün çok güçlendiğini de belirten Civil, Bankacılık geçmişte taşıdığı risklerin çok azını taşıyor. Dolayısıyla ekonomi çok iyi gidiyor yorumunda bulundu.

Özellikle petrolü olan Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinin zaten oldukça iyi sermaye biriktirdiğini de hatırlatan Varol Civil, onlarda da yapısal olarak bir sorun bulunmadığını, dolayısıyla bütün gelişmekte olan ülkelerin şu ana kadar iyi performans gösterdiğini, buna karşın borsalarda iniş çıkışlar olabileceğini kaydetti.

`İyi bankalar Türkiye`de`

Dünya ekonomilerinde yaşanan son gelişmelerden Türk bankacılık kesiminin nasıl etkileneceğine ilişkin bir soru üzerine de Civil şu değerlendirmede bulundu: Biz kendi içimizde öyle badireler atlattık ki şu anki güçlü konumumuza baktığımızda, bence en sağlam ve en iyi bankacılık Türkiye`de şu anda... dedi.

TEB Genel Müdürü Varol Civil, `TEB`in büyüme hızında muhafazakârlaşma söz konusu olabilir mi?` sorusuna karşılık da şu yanıtı verdi: Bankacılık her şeyden önce ekonominin aracı kurumu. Ekonomik büyümenin devamı halinde biz hedeflerimizde hiçbir değişiklik yapmayacağız.

`BNP`nin sıkıntısı bize yansımadı`

Avrupa bankaları likidite sıkıntısı yaşıyor. BNP Paribas`ın yaşadığı sıkıntılar var mı? şeklindeki soruyu da Civil, Hayır, hiçbir şekilde yok.
BNP açıkladı, üç fonunu yatırımcıyı koruma adına, piyasa yok diye dondurdu, sonra geçtiğimiz hafta tekrar açtılar. Toplam portföy içinde suprime krediler en az olanı. Bize yansımış hiçbir şey yok şeklinde yanıtladı. Son çeyrekte faiz indirimi olabilir mi? sorusuna da Civil, Kendi dinamiklerimize bakarsanız indirme ihtimali var. Türkiye`de faizler zaten çok yüksek dedi.

Dünya ekonomileri için kritik tarih 18 Eylül

Şu anda herkesin konuştuğu konunun ABD Merkez Bankası FED`in 18 Eylül`de faiz indirip indirmeyeceği olduğuna işaret eden Varol Civil, FED`in işi kolay değil. Bir yandan enflasyon kaygıları var öte yandan da yaşanan dalgalanmaya karşı bir önlem almak durumunda. Piyasaların şu anda satın aldığı senaryo, FED`in faiz indireceği yönünde. Bunu 18 Eylül`de göreceğiz dedi.

Kasımda açıklanacak bilançolara dikkat!

Yabancı sermayenin birdenbire kesilmesinin beklenemeyeceğini, dünyanın genel global likiditesinde çok önemli azalmadan ziyade yurtdışında güven sorunu bulunduğunu ifade eden Civil, şu anda herkesin ekim-kasım ayında açıklanacak bilançolarda kimin ne kadar etkilendiğini görmek istediğini söyledi. Her şeyin önümüzdeki dört-beş ayda netleşeceğini belirten Varol Civil, herkesin FED`in alacağı kararlara kilitlendiğini vurguladı.

Haberin Devamı


 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.