Turkcell Hakkındaki Merak Ettiğiniz Bilgiler

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


2001, GSM pazarı için bir dönüm noktası olacak. Turkcell ve Telsim, son dönemde soluksuz olarak devreye koydukları uygulamalarla, yeni rakipleri İş-Tim ve türk Telekom’u şimdiden etkisiz bırakmaya çalışıyorlar.

Pazarda yaşanan kritik ortam, dikkatleri Pazar lideri Turkcell’e çeviriyor. Öncelikle, borsa yatırımcılarının Turkcell’le ilgili yanıtını merak ettikleri pek çok sorusu var. Turkcell hisseleri neden düşüyor? Bilançosu Türkiye’de zarar gösterirken, New York Stock Exchange’de niye kar gösteriyor? ABD’li yatırımcılar, zarar ettikleri gerekçesiyle Turkcell’i mahkemeye vereceklker mi?

Ayrıca sektörün bütün oyuncuları Turkcell’in İş-Tim karşısında nasıl bir strateji izleyeceğini konuşuyor.

Ancak, Turkcell kanadından bu ve bunun gibi sorulara, bugüne kadar detaylı yanıtlar gelmedi.

Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, bu konularla ilgili soruları açıklıkla yanıtladı:

Türktan, Bizim Turkcell olarak dezavantajımız (ileride avantaj da olabilir) hem New York Stock Exchange’de (NYSE) hem de Türkiye’de aynı anda halka açılmış olmamız Türkiye ve ABD muhasebe mevzuatları farklı. Turkcell, SPK mevzuatına göre zarar gösterirken, NYSE standartlarında kar gösteriyor.

Biz dokuz aylık abone ve kar hedeflerini tutturmuş durumdayız ve şirket operasyonel olarak gayet normal rayında gidiyor. Ancak, türkiye’de ayırdığımız vergi karşılıkları nedeniyle zararda görünüyoruz.

Türkiye’de karşılıkları çıkarırsanız, Turkcell operasnoyel olarak karda. Geriye dönük vergi uygulamaları konusunda mahkemeler sonuçlandığı zaman karşılıklar çekileceği için kara geçer. En büyük karşılık, lisansın KDV’si, faizi ve cezalarına ayrılmış durumda. Bu, 170 milyon dolarlık ciddi bir yekunu oluşturuyor. Mahkeme çözülse de çözülmese de, şirket normal operasyon olarak devam ettiği sürece, bu karşılıklar elimine olup gidecektir.

Mahkeme kaybedilirse, karşılıklar zaten bilançoda zarar olarak durduğu için değişen bir şey olmayacak. Yargı süreci lehimize sonuçlandığında ise tersine dönecek.

Şirketin borç oranı çok düşük. Biz bugün yatırıma devam ettiğimiz müddetçe kredi buluyoruz. Yıl sonu beklentisi konusunda, şirketin performansının geçen yıla göre yüzde 100 iyileşmeyle devam ettiğini söyleyebilirim.

Türkiye’de İMKB saat 16.00’da kapanıyor. NYSE, Türkiye saatiyle 16.30’da açılıyor. İMKB’de bir düşüş yaşandığı zaman, paniğe yol açarak otomatik olarak NYSE’ye hemen yansıyor.

ABD’de dava açmak o kadar kolay değil. ABD’de dava açmanın büyük yükümlülükleri var. Masrafları kaydeden değil, kazanan da ödüyor.

Florida’da da bir avukatlık firması, bizimle birlikte dört firmanın adını yayınlamış. Yatıırmcılara sıkıntıları varsa, çözüm bulacakları çağrısı yapmış. Bu firmanın, borsalardaki düşüşlerden menfaat sağlama amacını güden firmalardan biri olduğunu öğrendik. Bugün itibariyle Turkcell’e açılmış herhangi bir dava yok.

Yorum yapmak istemem ama kazanmaları o kadar kolay değil. Çünkü ortada bir şey yok. Borsa yüzde 50 düşerken, bir yığın fırmayla birlikte Turkcell’de 50 düşmüşse, kimsenin hakkında dava açılıp da kazanılan bir ortam yok.

Yabancı analistler, ocak yaında yaptıkları analizlerde Turkcell’in değerini 30 milyar dolarlarda gösteriyordu. Temmuz’da 17.6 milyar dolarla halka açıldık. Yani Turkcell yüksek fiyatla halka açılmadı.

Biz bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla, mega altyapıya sahip olduk. Altyapıyı tamamlayınca, üzerine servis platformlarını eklemeye başladık. Tabii ki yenilikleri sunarken, rakipler gelmeden önce atak davranarak en iyi hizmeti verip, en fazla aboneyi almayı da hedefliyoruz.

Trendlere bakılırsa, belirli bir pay alınıyor. Rekabet olması lazım. Belirli piyasa koşullarında hep birlikte rakebet edeceğiz. Biz bugün de rekabet içindeyiz. Bu rekabet nedeniyle piyasa hızla büyüdü. Rekabet güzel ancak kıran kırana rekabet olduğu zaman kaliteyi düşürür. Bu da tehlikeli. Biz, kalite ve yatırımda agresif olacağız.

Rakibimiz düzene girdi. Rakibin düzene girmesi, sektörün iyi anımsanması ve algılanması açısından çok güzel bir şey. Rakibin bir tarafı kötü olduğu zaman bu sizi de etkiliyor. Telsim, abone sayımızı çok genişletti. Geçen yıla göre yüzde 100 büyüme sağladık. Yüzde 70’lerdeki Pazar payımızda ise gerileme sözkonusu değil.

Bugüne kadar Pazar payından çok hedeflere odaklandık. 2000 yılı sonunda da abone sayımız, hedeflerimiz doğrultusunda 11 milyon olacak.

BP Akaryakıt, İstasyonları’nda satışa başlıyoruz. Hazır kartın süpermarketlerden sonra içecek gibi her yerde bulunmasını hedefliyoruz. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.