Türk bankacıları endişeli

17.07.2008 - 16:58 | Son Güncelleme :

Bankacılar, ABD`de geçen haftadan beri kendini gösteren,  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci8.jpg" align="right" vspace="5">küresel krizdeki yeni dalgadan çok korkuyor.

Erdal SAĞLAM / REFERANS GAZETESİ
 
Bu dalganın çok büyük olduğunu, artık krizin Avrupa`ya yaygınlaştığı konusunda somut göstergelerin ortaya çıkmaya başladığını kaydeden bankacılar, Ucuz atlatıyoruz derken, bu yeni büyük dalganın bizi de çok derinden etkilemesini artık kaçınılmaz görüyoruz diyorlar.

Bir yandan bu dalganın olası etkilerini kestirmeye çalışan bankacılar, öte yandan da yeni dalgaya isim vermek, tanımlama yapmak gayreti içindeler. Bankacıların bir bölümü artık 1929 bunalımından sonraki en büyük kriz demeyi tercih ediyorlar.

Aslında adına ne denilirse denilsin, bu yeni dalgayla bir şey ortaya çıktı ki, dibini bulduk bitti denen küresel kriz henüz bitmemiş... Kriz birinci yılını doldurdu ama şimdi yeni bir boyut kazanmaya başladı. Boyut kazandığı yorumlarının ötesinde, krizin asıl şimdi derinleşmeye başladığını söyleyenler de bulunuyor.

Bankacıları tedirgin eden en önemli yorumların ise ABD`de devlet katkısıyla batıkların kurtarılmasının çözüm olmadığının anlaşılması ve krizin ucuz atlatacağı tahmini yapılırken, Avrupa`ya küresel krizin yeni sıçramış olması yönündeki değerlendirmeler olduğunu gözlüyoruz.
Bankacılar en çok da bu değerlendirmelerin doğru çıkması halinde, Türkiye`nin küresel krizden etkilenmesinin asıl şimdi başlayacağını bildikleri için tedirgin oluyorlar.

Şimdiye kadar siyasi krize rağmen, küresel krizin etkilerinin çok hissedilmediğini hatırlatan bankacılar, Gerçekten krizin dibini bulmuş olsaydık, krizi ucuz atlatma şansımız olacaktı ama bu aşamadan sonra etkilenmemiz kaçınılmaz diyorlar.
 
Dış kaynak sıkıntısı yaşanabilir

Yurtdışı kaynaklı kredilerde zaten bir daralma yaşandığını kaydeden bankacılar, şimdi bunun etkisinin daha da artmasını, dış kaynak bulmakta sıkıntı yaşanmasını bekliyorlar.

Bununla birlikte enflasyon ithalinin daha da artacağını, zaten yükselen enflasyon trendine olumsuz etkinin büyüyeceğini kaydeden bankacılar, en çok da büyüme oranlarında keskin düşüşler yaşanmasından korkuyorlar. Şimdiye kadar büyüme oranlarının küçüldüğünü ama idare eder bir oranı da koruduğunu kaydeden bankacılar, büyümedeki keskin düşüşlerin bir sürü dengeyi olumsuz etkileyeceği görüşündeler.

Özellikle Avrupa`da krizin yaygınlaşmasıyla, iyi giden ihracatın kesilebileceğini, bu etkilerin önümüzdeki 1-2 ay içinde görülmeye başlayacağını kaydeden bir bankacı, cari işlemler açığı artıp, dış kaynak temini zorlaşmışken, bir de ihracatta yaşanacak ciddi daralmanın ekonomik dengeler üzerinde ciddi tahribat yaratacağı, bu durumda kurların da artık olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Özetle, bankacılar birinci yılını dolduran küresel krizin almış olduğu yeni boyuttan, ciddi biçimde endişe etmeye başladılar. 
 
ŞİMŞEK`E GÖRE TÜRKİYE`NİN DURUMU KÖTÜ DEĞİL

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de dünyanın içinde bulunduğu durumu daha önce hiç haritalandırılmamış, patikası belirlenmemiş bir dönem olarak tanımlamıştı. Şimşek, önceki gün yaptığı konuşmada dünyanın belki de 1930`lardan bu yana en şiddetli krizden geçtiğini söyleyerek Türkiye`nin de bu gelişmelerden etkilendiğini ancak, Türkiye`nin durumunun hiç de kötü olmadığını ifade etmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.