Türban pazarında 1 milyar YTL dönüyor

07.02.2008 - 09:11 | Son Güncelleme :

250’ye yakın firmanın faaliyet gösterdiği sektörün yıllık hacmi ise 1 milyar YTL düzeyinde bulunuyor

Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turban.jpg" align="right" vspace="5"> değişikliği Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanırken, Türkiye’de yıllık türban-eşarp satışı 70 milyon adede çıktı. 250’ye yakın firmanın faaliyet gösterdiği sektörün yıllık hacmi ise 1 milyar YTL düzeyinde bulunuyor.

HÜRRİYET

AKP’yle MHP’nin üzerinde anlaştığı ’üniversitelerde türbanın-başörtüsünün önünü açalım’ konusundaki Anayasa değişikliği TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken, Türkiye’deki türban ve eşarp sektörünün büyüklüğü 1 milyar YTL’nin üzerine çıktı. 15 milyon kapalı kadının bulunduğunun tahmin edildiği Türkiye’de, sektörde de faaliyet gösteren firma sayısı 250’ye ulaştı. Yıllık türban ve eşarp satışı ise 70 milyon adet olarak hesaplanıyor.

SEKTÖR DARALIYOR:
Tesettür giyim firması Tekbir Giyim’in Sahibi Mustafa Karaduman, üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmasının sektöre çok katkısının olmayacağını savunarak, tekstildeki sorunlar ve piyasalardaki türbülans nedeniyle tesettür ve başörtüsü sektörünün de daraldığını kaydetti. Sektörün 2007’yi daralmayla bitirdiğini, 2008’de de daralma beklendiğini aktaran Karaduman, ürünlerini tercih edenlerin yüzde 35’inin örtülü olmayan kadınlardan oluştuğunu iddia etti.

FİYATLAR DÜŞÜYOR:
Eşarpların ortalama fiyatının 50 YTL olduğunu dile getiren Karaduman, piyasada 5-10 YTL ile 500 YTL arasında değişen fiyatlarda da başörtüleri bulunduğunu da aktardı. Sektörde 2008’de ciddi daralma yaşanacağını ifade eden Karaduman, Firmaların kárlı çıkmanın yolunu aramaları gerekiyor. 2007 zordu ama 2008 daha zor olacak. Rekabet ortamında üretimlerini Çin, Malezya ve doğu ülkelerine kaydıranlar var. Eşarp ve tesettür giysilerinin fiyatları düşüyor. Sektörün daralmayı aşabilmesi için dışarıya açılması gerekiyor dedi.

SENTETİK İSTENMİYOR:
Eşarp ve başörtüsündeki modaya da değinen Karaduman, sentetik olmayan doğal elyaftan kışın üşütmeyen, yazın terletmeyen kumaşlara talebin arttığını, kışın koyu, yazın da açık renklerin satıldığını kaydetti. İpek ve marka eşarplarda yaşanan artış, saten ve sentetik eşarplara da yansıyor. Sentetik eşarpların fiyatı, 5 YTL ile 15 YTL arasında değişirken, bu satenlerde 70 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Vakko, Beymen, Aker gibi firmaların ürettiği ipek eşarpların fiyatı ise 50 ile 250 YTL arasında değişiyor.

ASGARİ ÜCRET FİYATINA EŞARP:
İthal eşarplarda fiyatlar ise asgari ücreti aşıyor. Escada’da 450, Emillio Pucci’de 490, Burberry’s de 600 YTL’yi buluyor. Ayrıca, dantel işlemeli, boncuklu seçenekleriyle türbanın kaymasını önleyen penye bonelerde de fiyat 3 YTL’den başlayıp, 10 YTL’ye kadar ulaşıyor. Türkiye’de gerçekleştirilen türban ve başörtüsü satışlarının 600 binini ipek eşarplar oluşturuyor. İpek eşarpları 3 milyon adetle saten eşarplar izliyor. En fazla satılan ise sentetikler oluyor. Türkiye’de gerçekleştirilen eşarp satışları, firmadan firmaya değişiyor.

Talep 40 yaş ve üzerinden

TÜRKİYE’de başörtüsüne en fazla talep, 40 yaş ve üzeri kadınlardan geliyor. Türban kullanıcılarının yaşı ise 16’ya kadar düşüyor. Bahar ve yaz aylarında kıyafet ve renk seçeneğinin artması, satışların yüzde 70’inin bu dönemde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Talep ağırlıklı olarak kırmızı, mor, pembe gibi renklerde ve canlı desenlerde yoğunlaşıyor.

Başörtüsü satışı türbanı geçiyor

TÜRKİYE’de en fazla eşarp satışı İstanbul’da gerçekleştiğini söyleyen Aker yetkilileri, Ekonomik refah düzeyi arttıkça kalite arayışı da artıyor. Türkiye’de düşünülenin tam tersine, türbandan çok başörtüsü satılıyor dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.