Türban meclisteki ilk virajı döndü

07.02.2008 - 08:52 | Son Güncelleme :

Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri Meclis Genel Kurulu`ndaki ilk tur oylamada, 400`ün üzerinde oy aldı

Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmayı öngören  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tbmmoylama3.jpg" align="right" vspace="5">Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri Meclis Genel Kurulu`ndaki ilk tur oylamada, 400`ün üzerinde oy aldı. Görüşmeler sırasında sert tartışmalar yaşandı.

CNNTURK

Dün saat 15.00`te başlayan görüşmeler 13 saatlik maratonun ardından sabah 04.00`te sona erdi.
 
Birinci tur oylamada, Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri referandum sınırının üstünde oy aldı.
 
Anayasa`nın 10`uncu maddesine ilişkin değişiklik teklifi, 401 oyla, 42`nci maddeye ilişkin değişiklik önerisi de 404 oyla kabul edildi. Değişikliğin yürürlülük tarihi ile ilgili düzenleme de yine 404 oy çıktı.
 
AK Parti ve MHP`nin toplam 410 sandalye sahibi olduğu oturumda çok fire verilmedi. DTP de bu iki partiye destek verdi.
 
Anayasa değişiklik teklifi
 
AK Parti ve MHP`nin Anayasa değişikliği teklifi anayasanın 10`uncu ve 42`nci maddelerinde değişiklik öngörüyor.
 
Teklif ile, Anayasa`nın, Kanun önünde eşitlik başlıklı 10`uncu maddesinde, ... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında ibaresi eklendiği son fıkrası, Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır şeklinde değiştiriliyor.
 
Teklif, Anayasa`nın Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi başlıklı 42`nci maddesine, Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir şeklinde yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor.
 
Anayasa değişikliği teklifinin son maddesi de yürürlüğü düzenliyor.
 
İkinci tur oylama 9 Şubat`ta
 
2`nci tur oylama 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Görüşmede, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri ele alınacak, bir madde üzerinde birinci turda değişiklik önergesi verilmemişse ikinci turda da ilgili madde ile ilgili önerge verilemeyecek.
 
Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek.
 
Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.
 
Sert tartışmalar yaşandı
 
Görüşmeler sırasında sert tartışmalar yaşandı. CHP, düzenlemenin Anayasa`nın laiklik ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Teklifin sahipleri AK Parti ve MHP`nin milletvekilleri ise düzenlemeyi savundu.
 
Türban düzenlemesine ilişkin tartışmalar başladığından beri hükümete ve MHP`ye sert eleştiriler yönelten CHP, bu tavrını Meclis`teki ilk tur görüşmelerde de sürdürdü.
 
İlk tur oturuma damgasını vuran çok sayıda kadın milletvekilinin konuşmasıydı. Kadınların konuşması tansiyonu düşürdü yorumları yapılsa da, tartışmalar zaman zaman sertleşti.
 
CHP`li Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Ankara`ya çelik halat çekenlere sözüm olacak. Ankara`ya çelik halat çekiyorsunuz Anayasa`yı pamuk ipliğine bağlıyorsunuz dedi.
 
İlk hararetli tartışma CHP Ankara milletvekili Önder Sav`ın teklifin Anayasa`ya aykırı olduğu iddasıyla verdiği önergeden sonra usül üzerine yaşandı.
 
Eleştirilerde DSP de CHP`ye katıldı. AK Parti ve MHP`lilerse düzenlemeyi savundu. Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek`in CHP`ye mesajı da laiklik üzerineydi.
 
Çiçek, CHP`yi toplumu çözümsüzlüğe itmekle suçladı. Yüksek Öğretim Kurumu kanunu ek 17`nci madde ile ilgili bir komisyon kurulması önerisini ortaya attı. Muhalefete Gelin endişeleri beraber giderelim diye seslendi.
 
Meclis`ten notlar: 13 saatlik mesai
 
Teklif için TBMM Anayasa Komisyonu`nda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurul`da da 13 saat boyunca çalıştı.
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kurul`dan ayrıldı.
 
Teklifin birinci tur görüşmelerinde, hükümeti ilk olarak Devlet Bakanı Cemil Çiçek temsil ederken, daha sonra Çiçek yerini sırasıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin`e bıraktı.
 
Teklifin 3 maddesi üzerinde verilen önergeler reddedildi. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, önergeler üzerinde konuşma imkanı bulabildi.
 
Genç ve CHP`lilerin konuşmaları, zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu. AK Parti`nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı.
 
Milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları sırasında Türkiye-İsveçhazırlık maçını, kulislerdeki ekranlardan izledi. Kulislerde, milletvekillerine simit, salep, sütlaç ikram edildi. Meclis lokantası gece yarısından sonra da işkembe çorbası servisi yaptı.
 
Görüşmelerden...
 
Gruplar adına ilk sözü CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter aldı. Serter, türbanının temel hak ve hürriyetler kapsamında değerlendirilemeyeceğini kaydetti.
 
Serter`in, Türban kadını ikinci sınıf birey konumuna indirgeyen, kadın-erkek eşitliğini ortadan kaldıran, ikinci sınıf bir giyim tarzıdır şeklindeki sözleri, AK Parti`li milletvekillerinin tepkisine yol açtı.
 
Özgürlükleri geriye değil ileriye gittiğini, bu nedenle türbanının özgürlük olarak nitelendirilemeyeceğini savunan Serter, AK Parti`nin çok oy almanın şımarıklığıyla tepkileri görmediğini, halkın sesini duymadığını söyledi.

Serter, Halkın sesini o kadar duymuyorsunuz ki... Eski Meclis Başkanı, geçenlerde bir salonda türbanlı kadınlarla konuşurken, laikleri kastederek `Bu kadar kin, nefret size az bile` dedi. Bu toplumu bölen, ayrıştıran AKP zihniyeti olmuştur diye konuştu.
 
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti ve MHP`in ortak Anayasa değişikliği teklifinin, Karşı devrim yanlılarını cesaretlendirecek, yeni bir konuma taşıyacak içerikte olduğunu, Cumhuriyetle bir hesaplaşma amacı güttüğünü öne sürdü.

AKP`nin, 2002`den sonra laik, demokratik Cumhuriyeti törpüleyecek adımlar attığını savunarak, kamunun kuşatıldığını öne süren Okay, Şimdi geldiğimiz noktada, Türkiye tam bir kırılma noktasına taşındı. Cumhuriyet kurulduktan sonra oluşan toplumsal barışın yerini, gerilim siyaseti ile toplumun farklılıklarından siyasi rant sağlama girişimleri aldı dedi.

Laikliği işlemez duruma getirecek Anayasa değişikliği yapılamayacağını vurgulayan Hakkı Suha Okay, Anayasanın tam bir uyum içinde birbirlerini tamamlayan genel hükümlerinin, Anayasa değişiklikleriyle sistem ve düzenin bozulması ve karşıtlıklar içine düşürülmesi bir bütün teşkil eden hukuki yapıyı sarsar ve yıkar. Buna izin vermeyeceğiz. Cumhuriyeti rotasından çıkarmak istiyorsunuz. Aydınlanma devrimlerinden rövanş almak istiyorsunuz. Bu rövanşı alamayacaksınız diye konuştu.

Okay, Hiçbir zaman unutmayınız ki din sömürüsüne dayanan iktidarların, gün gelip nasıl yok olduğunu yakın tarihimiz görmüştür, siyasi tarih bunun örnekleri ile doludur dedi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, başörtüsünün aşırı politikleştirilip siyasi bir simge durumuna getirildiğini belirterek, Sorunun yöntem, biçim ve içerik itibarıyla bu şekilde gündeme getirilmiş olması, siyasi rantla ilgilidir. Çözümü de çözümsüzlüğü de partiler için hasat mevsimidir dedi.

İktidarın, başta Diyarbakır belediyesi olmak üzere, modern ve demokratik Kürt siyasetinin bütün kazanımlarını ele geçirmek istediğini ileri süren Tuğluk, Kürt sorununun demokratik ve siyasal çözümünü engelleme adına ordusu, AKP`si, tarikatı, gericisi, milliyetçisi birleşmiş, birleştirilmiştir. Ama bu ittifakın sonu, parçalanmış toplum, parçalanmış ülke olacaktır diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde, yükseköğrenimde gerilimin ortadan kalkacağını, üniversite yöneticilerinin, öğrencilere ayrımcılık yapmanın tedirginliğinden kurtulacağını söyledi.

Bal, Bu Anayasa değişikliğinden ve diğer düzenlemelerden yararlanarak yükseköğrenim hakkından mahrum olan başı örtülü genç kızlarımızın da kaybetmekle değerini daha iyi anlamış oldukları bu haktan, yasanın belirlediği sınırlar içinde yararlanırken, bunu suiistimal etmeyeceklerine, diğer öğrencilerin tedirgin olmalarına sebebiyet vermeyeceklerine inanıyoruz dedi.
 
Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Öyle bir noktaya geldi ki konu, teklifi verenler neredeyse rejimi yıkılması noktasında kararlılık içinde ifadesini kullandı.
 
Daha sonra tutanaklardaki konuşmasını aktaran Çiçek, Sanki biz iki parti olarak oturduk, laikliği neresinden aşarız, neresinden aşındırırız diye bir araya geldik, karar verdik ama bunu söylemiyoruz. Demokratik ülkede hiç kimse kendi fikrinin, düşüncesinin laikliğe olan inancının doğruluğunu bir başkasına onaylatma mecburiyetinde değildir. Onaylayacak makam da CHP değildir dedi.
 
Cemil Çiçek, Bu yasakları kaldıralım, toplumun kafasındaki endişeleri giderecek düzenlemeyi yapalım. Niye uzlaşmaya yanaşmıyorsunuz da Çernobil Santrali gibi radyoaktif korku ve dehşet saçıyorsunuz dedi.
 
Kendilerini, Meclis`e milletin getirdiğini dile getiren Çiçek, önce milletin dediklerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
 
Bakan Çiçek, Milletin oyunu almak gerektiğinde son derece yumuşak, demokrat, toleranslı, ondan sonra `tü kaka`. Bu olmaz, bu ikiyüzlülüktür, ikiyüzlülüğün daniskasıdır dedi.
 
CHP`lilerin laf atması üzerine Bakan Çiçek, Siz laikliğin kantarı değilsiniz. Benim laik olup olmadığımın onayını siz verecek değilsiniz, laiklik noteri değilsiniz. 50 yıldan beri iktidara gelenleri suçluyorsunuz. 50 yıldır anlatıyorsunuz, millet mi anlamıyor siz mi anlatamıyorsunuz? diye konuştu.
 
Çiçek, Türkiye`de laikliğin, Kuzey Kore ve eski SSCB`dekinden farklı olarak, insan haklarına dayalı ve demokratik bir laiklik olduğunu belirterek, Şu an Türkiye`de bir kısmının arzuladığı, Kuzey Kore tipi laikliktir. Kimse, laiklik üzerinden böyle ucuz kahramanlık yapmaya kalkmasın dedi.
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Anayasada yapılmak istenen değişikliklerde inkılap kanunlarına aykırı hiçbir felsefe, düşünce ve amaç bulunmadığını söyledi.

Üniversitelerin, evrensel bilgi üretim merkezi oldukları sürece üniversite kimliğini kazanacaklarını anlatan Bahçekapılı, Toplumsal gelişmenin doğrudan bağlı olduğu yükseköğrenim hakkı önündeki ihlaller karşısında biraz düşünmemiz, biraz da empati yapmamız gerekmektedir dedi.

Bahçekapılı, Ben ve grubum demokrasiden ve Cumhuriyet`ten yana taraftır. Sosyal devlet ilkesinden ve hukuk devleti ilkesinden yana taraftır ve özellikle laiklik ilkesinden yana taraftır. Bu böyle bilinmelidir diye konuştu.
 
CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, teklifin Anayasa`ya aykırı olduğu gerekçesiyle önerge verdi. Bunun üzerinde usul tartışması açıldı. Önerge üzerinde ilk sözü Sav aldı.
 
Sav, türban üzerinden siyaset yaparak, hasata çıkanların, haşat olacağını savunarak, Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacak dedi.
 
Konunun 1984`den sonra Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarıyla açıklığa kavuştuğunu ifade eden Sav, bu düzenlemenin mahkeme kararlarına aykırı olarak getirildiğini savundu.
 
Böyle bir Anayasa değişikliği teklifinin TBMM`ye gelmemesi gerektiğini savunan Sav, teklifin, Anayasa`ya karşı hile niteliği taşıdığını iddia etti.
 
AK Parti ve MHP`ye, Yol yakın ken dönün, bindiğiniz alamet sizi kıyamete götürür diye seslenen CHP Ankara Milletvekili Sav, Tarikat şeyhi Gulbettin Hikmetyar`ın önünde diz çökenler, asla laikliğin güvencesi olamazlar ifadesini kullandı.
 
Gömlek değiştirmek kolay, deri değiştirmek?
 
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, Türkiye`ye ekonomik tusunami uyarısı yapılırken çok farklı konuların tartışıldığını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın dünkü grup toplantısında, Niye telaşlanıyorsunuz? Parlamentoda laikliğe karşı olan parti veya milletvekili mi var? dediğini hatırlatan Anadol, Evet, siz varsınız, siz söylediniz dedi.
 
Erdoğan`ın 1995 yılında İstanbul Ümraniye`de yaptığı konuşmada Tutturmuşlar laiklik elden gidiyor diye... Bu millet istediği zaman tabiki laiklik elden gider dediğini ifade eden Anadol, Bunu sorduğumuzda cevap hazır: `Biz Milli Görüş gömleğini çıkardık` diyorlar. Gömlek değiştirmek kolay, deri değiştirmek mümkün mü? Çıkmıyor işte... dedi.

AKP`li Hüsnü Tuna ve Fatma Şahin ile Isparta Belediye Başkanı`nın sözlerine değinen Anadol, Asalım mı bunları diye kendisine laf atan AKP`lilere, Biz asmıyoruz, takdir ediyoruz takiye yapmadıkları için. Ama siz disipline veriyorsunuz. Bunlar daha cesur. Ama sizde erken öten horoz muamelesi görüyorlar görüşünü belirtti.
 
Anadol, Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında TBMM`ye ziyaretçi alınmamasını da kınadı.
 
Laik T.C.`nin cenazesini kaldırıyorsunuz
 
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, laikliğin kaldırılması halinde, Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözünün, Egemenlik kayıtsız şartsız Allah`ındır şeklinde değişeceğini, Millet yerine Ümmetin geleceğini söyledi.
 
Teklifle, Anayasanın taşıyıcı kolonu olan laikliğin kesildiğini belirten Genç, 1920`lerde kurulan laik Türkiye Cumhuriyeti`nin cenazesini kaldırıyorsunuz ifadesini kullandı.
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, teklifin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmenin, maksadı aşan, farklı kavgaları, gerekçeleri ortaya koyan bir davranış olduğunu belirtti.
 
Şandır, 40 yıldır tartışılan bir konuyu 40 yıl daha mı tartışalım? Eğitim-öğretim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz? diye sordu.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, tekliflerinin Anayasanın ilk 3 maddesiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirtti.
 
Konuşmaların ardından birleşimi yöneten Pakdil, teklifin, Anayasa ve içtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.
 
Genel Kurul cuma ve cumartesi de çalışacak

 
Konuşmaların ardından, AK Parti ve MHP`nin ortak önerisi kabul edildi. Buna göre, başörtüsüne üniversitelerde serbestlik tanıyan Anayasa değişikliği teklifi ile Gaziantep`e İstiklal Madalyası verilmesini öngören kanun teklifi gündemin ön sıralarına alındı.

Ayrıca, Genel Kurulun çalışma takvimi de belirlendi. Buna göre, Genel Kurul bugün Anayasa değişikliği teklifinin ilk turu tamamlanıncaya kadar, yarın 14.00-20.00, Cuma 14.00-19.00 saatleri arasında çalışacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.