Tupras`in Karliligi Artacak.

19.08.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Tupras Genel Muduru ErgunKuran, otomatik fiyatlandirma mekanizmasi (OFM)`na gecis sonrasi sirketin karliliginin daha da artacagini vurguladi. Kuran, son dort yili zararla kapatan Tupras`in bu yil kara gecmesinde dusuk seyreden ham petrol fiyatlari nedeniyle uluslararasi piyasa fiyatlarindan satis yapmalarinin ve 1 Temmuz`da yururluge giren otomatik fiyatlandirma mekanizmasinin etkili olduguna dikkat cekti. Ergun Kuran, gecen yilin ilk yarisinda 35 trilyon lira, tamaminda 29 trilyon lira zarar eden sirketin bu yil ilk uc ayinda 4.227 trilyon lira, ilk alti ayda ise 16.133 trilyon lira kara gectigini belirterek, `alti aylik karimizin uc ayliktan daha yuksek olmasinin nedeni otomatik fiyatlandirma mekanizmasina gectikten sonra uluslararasi fiyatlardan urun satisi yapmamiz` dedi. Bu durumun piyasada karli calistiklarini ve Tupras`in teknolojik olarak gelismis, buyuk harcamalari olmayan ve yatirimlarina hala devam eden bir sirket olarak gorunmesini sagladigini kaydeden Kuran, yatirimlarinin planlandigi sekilde devam ettigini belirtti. 1997 yilinin ilk alti ayinda ham petrol fiyatlarinin yuksekligi o zamanki hukumetin zam yapmama politikasi nedeniyle zararlarini arttigina dikkat ceken Kuran, `gecen yil ile bu yilin ilk alti ayi arasinda cok fark var. Gecenyil ilk alti ay hem petrol fiyatlari cok yuksekti. Varil basina 25 dolar civarindaydi. bugun ise 11.5-12 dolar civarinda. Ayrica gecen yil biz petrol fiyatlarini hic ayarlayamadik. O gunku hukumet `biz zam hukumeti degiliz` deyince, biz zam yapmadik ve 35 trilyon lira zarar ettik. Yil sonuna dogru bunun alti aylik lirasini cikamamiza ragmen 29 trilyon lira zarar kaydettik. Ama bu yil Ocak ayindan itibaren dusen petrol fiyatlari ve bizim satis fiyatimizla basbasa gelmesi, ayrica dunya fiyatindan satis yapmamiz nedeniyle ilk uc ayi karla kapadik, ikinci uc ayi daha da fazla karla kapadik. 1 temmuz`dan itibaren OFM basladi. Bundan sonra daha da karli calisacagimiza eminiz. Cunku Tupras yapi ve verim olarak Avrupa teknolojisine yakin bir durumdadir` dedi. Tupras`in bu yil temmiz ayi itibariyle kapasite kullanim oraninin yuzde 81 oldugunu belirten Kuran,bu oranin BPMobilSHell ortakligi tarafindan isletilen Atas Rafinerisinde yuzde 70 civarinda seyrettigini kaydetti. Ote yandan Ergun Kuran, Tupras`in Batman rafinerisinin Turkiye Petrolleri (TPAO)`ne devir isleminin bu yil sonuna kadar tamamlanacagini soyledi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.