Tüpraş, demiryolu ile akaryakıt taşımaya başladı

06.02.2008 - 15:24 | Son Güncelleme :

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), kendi vagonları ile rafineriler arası ilk ürün taşımasını gerçekleştirdi. Yaklaşık iki yıldır süren çalışmalar sonucunda ilk kargo, 30 Ocak`ta   Kırıkkale`den İzmit`e gönderildi.

REFERANS GAZETESİ

Tüpraş yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tüpraş, rafinerilerin verimliliğinin artırılması, üretimin güvenli biçimde sürekliliğinin sağlanması, ürün ve üretim kayıplarının en aza indirilmesi için planlanan yeni iş hedefleri doğrultusunda 22.5 milyon YTL yatırımla İzmit-Kırıkkale ve Batman rafinerileri arasında demiryolu ile akaryakıt taşımaya başladı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları`nın (TCDD) Tüpraş`a ait 151 adet sarnıçlı vagon ile taşımacılık yapmasına ilişkin izni vermesinin ardından, satın alınan ilk etap 41 adet vagon için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve TCDD`den akaryakıt taşımacılığı kapsamında gerekli izinler alındı.

Demiryolu ile akaryakıt taşımacılığının yapılabilmesi amacıyla vagon dolum, boşaltım tesislerinin revizyonu için İzmit Rafinerisinde 14 milyon 390 bin, Kırıkkale Rafinerisinde 5 milyon 696 bin YTL, Batman Rafinerisinde ise 396 bin YTL olmak üzere toplam 20 milyon 482 bin 781 YTL ve yeni vagon alımları çerçevesinde ise 1 milyon 864 bin YTL yatırım gerçekleştirildi.

İlk ürün İzmit`e ulaştı  

İlk ürün olarak Kırıkkale Rafinerisinde ihtiyaç fazlası 732 ton kurşunsuz benzin, Tüpraş`a ait 17 vagon, TCDD`ye ait lokomotifle Kırıkkale Yahşihan Tren İstasyonundan Kocaeli`nin Körfez Tren İstasyonuna 30 Ocak 2008`de getirildi. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve diğer yöneticiler tarafından karşılanan katar, İzmit Rafinerisi vagon dolum ve boşaltım tesislerine getirilerek, ürün piyasaya sunulmak üzere rafineri tanklarına aktarıldı.

Erkut, ilk katarın İzmit Rafinerisi Vagon Dolum Boşaltım Tesislerine ulaşması nedeniyle düzenlenen törende, uygulamayı rafineriler ve bölgeler arası ürün ve talep dengesizliklerini gidermek, rafineriler arasındaki sinerjiyi geliştirmek amacıyla başlattıklarını belirterek, Bu uygulama atıl kapasitenin kullanılmasını sağlarken ülke ekonomisine ilave katma değer yaratılmasına imkan verecektir dedi.
Demiryolu taşımacılığı ile ilk etapta, üretim ve talep dengesine göre Tüpraş`ın İzmit, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri arasında yılda yaklaşık 2 milyon ton ürünün taşınması planlanıyor. 

Rafinerilerde üretilen ürünler, arz fazlası olan bölgeden, talep olan bölgeye demiryolu ile taşınarak verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.