Tum Hedefler Sil Bastan Yenileniyor.

08.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ekonomi yonetimi,IMF Turkiye Masasi Sefi Carlo Cottarelli ve ekibinin Ankara ziyareti oncesinde, tum gostergeleri masaya yatirdi. Buyume, enflasyon, dis ticaret ve butce acigi rakamlari tumuyle revize ediliyor. Gorusmelerin seyrini, 10 Eylul`e kadar tamamlanmasi beklenen Dunya Bankasi Deprem Hasar Tespit Raporu belirleyecek.
Rakamlar nerden nereye?
Buyume: Ekonomik gostergelerin revize calismalarina once buyume rakamlarindan baslandi. Yilin ilk 3 ayinda yuzde 8.4, ikinci 3 ayinda yuzde 3.4 oraninda kuculme yasanmasinin ardindan, yilbasinda planlanan yuzde 3`luk buyume tamamen rafa kaldirildi. Deprem felaketinin yolactigi uretim kayiplarina ragmen insaat ve gida sektorlerinde belkenen canlanma paralel olarak ekonomik buyumenin yuzde 0.5 civarinda gerckelesebilecegi tahmin edildi. En iyimser senaryolarda buyume yuzde 1.8, kotumser senaryolarda ise -1 olarak goruldu.
Enflasyon: 1999 yili sonunda yuzde 35`e indirilmesi beklenen, ancak daha sonra yuzde 50 sinirina yukseltilen toptan esya fiyatlari artisinin, yuzde 54-56 civarinda gerckelesecegi tahmin edildi. IMF ile Temmuz ayinda yapilan gorusmelerde, tuketici fiyatlarindaki artis ise yuzde 58 olarak revize edildi. Deprem sonras ibazi sektorlerde gozlenen talep artisinin eksik kapasite kullanilarak karsilanacagi ve enflasyonist baskisinin yuksek olmayacagi belirtildi. Fiyatlar genel seviyesini etkileyecek temel unsurun akaryakit ve elektrik zamlarindan gelecegi kesinlesti.
Dis Ticaret: Ithalatin genel daralma egiliminin devam edecegi ve 1998 yilindaki 45.9 milyar dolarlik seviyeden 42 milyar dolara gerileyecegi hesaplandi. IHracattaki gerileme egiliminin ise son aylarda durdugu gzolendi. 1998 yilindaki 27 milyar dolarlik ihracat hacminin korunmasi hedeflendi. Ancak, ihracatin 25.5-26 milyar dolara kadar gerileyebilecegi de tahmin edildi.
Butce dengeleri: Vergi gelirleri de olumsuz etkilendi. 14.2 katrilyon liraya indirilen vergi gelirlerinde deprem kayiplari yuzunden ancak hedeflere ulasilabilecek. Hedefe ulasmak icin onumuzdeki aylarda akaryakit fiyatlarinin yuzde 10`dan az olmamak uzere artmasi bekleniyor. Deprem icin odenek talebinin artmasi, ozellestirme gelirlerinin aksamasi yuzunden 9.3 katrilyonluk baslangic acigi 9.8-10 katrilyon sinirina kadar yukselebilecek. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.