Tüketim çılgınlığı tedavisi

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`li bilim adamları alışveriş çılgınlarını dizginlemeyi başarabilen bir ilaç geliştirdi. İlacın denendiği alışveriş hastalarının tümünde olumlu sonuç alındı.

İhtiyaçları olmadığı halde, irade dışı alışveriş yapan ve bu yüzden borçlanan insanlara yardım eli uzanıyor. Amerikan bilim adamları, alışveriş çılgınlarını dizginleyen bir ilaç geliştirdi. California`daki Stanford Üniversitesi`nde görevli bilim adamları, Citalopram maddesini içeren ilacı, seçtikleri bir pilot bölgede 21 ``alışveriş hastası`` üzerinde denedi. Bilim adamları, geliştirdikleri ilacın serotonin engelleyici bir gruba dahil olduğunu belirterek, serotonin maddesinin beynin belirli bölgelerinde, trombositlerde ve bağırsaklarda bulunduğunu kaydetti. Beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan bir madde olan serotoninin, psikolojik hastalıklarda, yemek yeme ve uyuma bozuklukları ile migren ve depresyonda önemli rol oynadığı biliniyor. Deneylerinin başarıyla sonuçlandığını söyleyen bilim adamları, hapı içen bütün hastaların alışveriş isteğinin dizginlendiğini belirttiler.


ABD`de yaklaşık 15 milyon insanın ``oniomani`` denilen aşırı alışveriş yapma hastası olduğunu belirten bilim adamları, oniomani hastasının sürekli alışveriş yapma isteği duyduğunu ve satın aldığı çoğu eşyaları eve getirdikten sonra paketinden bile çıkartmadığını kaydettiler.


Çocukluğa dayanıyor;

Almanya`daki Stuttgart/Hohenheim Üniversitesi`nde görevli bilim adamı Lucia Reisch, oniomani hastalığının nedenlerinden büyük bir kısmının küçük yaşlarda edinilen kötü psikolojik deneyimler olduğunu kaydetti. Reisch, çocukluğunda ailesi tarafından dikkate alınmadığı veya tam tersi fazla ilgi gördüğü için kendi fikrini söyleyemeyen, duygularını gösteremeyen ve yeteneklerini ortaya çıkaramayan insanların çoğunun oniomani hastası olduğunu kaydetti.


Uzmanlardan öneriler;

Uzmanlar, alışveriş hastalarına, bütün kredi kartlarını iade etmeyi, sadece nakit parayla ödeme yapmayı, indirim sezonlarında çarşıya çıkmamayı, gardıroptaki bütün giysilerin bir listesini çıkararak, bu listeyi hiç yanından ayırmamayı öneriyor. İleri safhalara ulaşmış oniomani hastalarının hemen psikolojik tedavi görmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle başka oniomani hastalarının da dahil olduğu ``kendi kendine yardım grupları``nın çok yararlı olduğunu kaydetti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.