Tüketici KKDF`ye Aldırmadı

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Beyaz eşya ithalatı, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.34, iç satışlar ise yüzde 16 artış gösterdi. Beyaz eşyada üretim aynı dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artarak 4 milyon sınırına dayandı.

Hükümetin dış ticaret açığını azaltmak amacıyla aldığı önlemlere rağmen ithal mallarla beslenen iç tüketim sınır tanımıyor. Dayanıklı tüketim malları ithalatındaki artış ve yüksek oranlı ithal ürünlerde uygulanan KDV tahsilatı da ağustos ve eylülde ithalattaki artışın son aylara oranla yükseleceği sinyallerini veriyor. Dış ticaret açığının azaltılması için tüketim malları ithalatına yönelik önlemlerle iç talebin kısılması amacıyla tüketici kredilerinde yapılan KKDF artırımı talebin önünü kesemiyor. Dayanıklı tüketim malları ithalatı 99`a göre artışını sürdürüyor. Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (BESD) verilerinden yapılan belirlemelere göre 9 ayda ithalat yüzde 11.34 artarak 579 bin 773 adete ulaştı. Arçelik, BSH-Profilo, Merloni Elettrodomestici, Demirdöküm, Teba, Auer ve Vestel firmalarının rakamlarına göre ithalatı en fazla artan ürün yüzde 76 ile fırın ve yüzde 59 ile çamaşır makinesi oldu. Beyaz eşyada iç satışlar da 99`un ilk 9 ayına göre yüzde 16 arttı. Böylece iç üretim ve ithal ürünlerle birlikte 9 ayda toplam 3.5 milyon adet beyaz eşya iç piyasada satıldı.


ÜRETİM PATLAMASI YAŞANDI;

Dört beyaz ürünün toplam üretimi anılan dönemde 3 milyon 920 bin adetle 4 milyon sınırına yaklaştı. Bu dönemde 99`un aynı dönemine göre üretim buzdolabında yüzde 18, çamaşır makinesinde yüzde 11, bulaşık makinesinde yüzde 13 ve fırında yüzde 16 arttı. İlk 9 ayda toplam 1 milyon 930 bin adet buzdolabı, 974 bin 488 çamaşır makinesi, 258 bin 330 bulaşık makinesi ve 746 bin 875 fırın üretildi. Öte yandan, dayanıklı tüketim malları ithalatı ve İthalde Alınan KDV verileri ağustos ve eylülde ithalatın artışını sürdürerek, son aylardan daha yüksek orana ulaşatığını gösterdi. Maliye verilerine göre de yılın 9 ayında İthalde Alınan KDV miktarı 2 katrilyon 730 trilyon liraya ulaştı. DİE`nin son olarak açıkladığı temmuz ayı dış ticaret rakamlarından sonra İthalde Alınan KDV tahsilatı ağustos ayında 375 trilyon, eylül ayında da 372 trilyon lira oldu. Temmuz ayında ithalattan 336 trilyon lira KDV tahsilatı yapılmıştı. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.