TransCentralAsia tekrar yapılandırılıyor

09.07.2007 - 08:48 | Son Güncelleme :

Petkim`e 2 milyar 50 milyon dolarlık en yüksek teklifi veren Ortak Girişim Grubu`nun yapısı yenileniyor

Petkim`e 2 milyar 50 milyon dolarlık en yüksek teklifi veren <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petkim.jpg" align="right" vspace="5">Ortak Girişim Grubu`nun yapısı yenileniyor. Kazak ve Türk ortakların payı artacak, Ermeni ortağın azalacak.

CNNTURK

TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, ihale şartnamesine uygun olarak, Petkim hisselerinin sahibi olacak yeni bir Türk şirketinin konsorsiyum tarafından kurulmasının ve bu şirketin yüzde 49`una kadar olan hisselerinin yeni Türk ve Kazak ortaklara verilmesinin planlandığını açıkladı.
 
Kazak ve Türk ortakların payı artarken, Ermeni ortağın payı azalacak. Konsorsiyumun ortaklarından Troika Dialog Group`un sahibi olan Ruber Vardaryan`ın Ermeni diasporasının yöneticilerinden biri olduğu iddiaları tartışılıyordu.
 
TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, ortaklık yapısı ile olarak bugün basında çıkan haberler sonrasında yazılı bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu`nun Troika Dialog Group, Investment Production Group Eurasia ve Caspi Neft JSC üyelerinden olduğu ifade edildi.
 
Açıklamada, Troika Dialog Group`un Rusya`nın en önemli yatırım bankalarından biri olduğu, bankanın yüzde 100`üne üst düzey yöneticilerin sahip olduğu ve bankanın 70 hissedarı bulunduğu, ancak konsorsiyuma Troika Dialog Bank`ın doğrudan yatırım yapmadığı, portföyündeki yatırımcı müşteriler adına hareket ettiği ve Troika`nın portföy yatırımcılarının ağırlıklı olarak CIS (Birleşik Devletler Topluluğu) ve Kazak yatırımcılardan oluştuğu kaydedildi.
 
Açıklamada, konsorsiyumun diğer ortağı Investment Production Group Eurasia`nın tamamının ise Kazak yatırımcılara, kontrol hissesinin Mukhtar Abliyazov`a ait olduğu bildirilerek, Abliyazov`un aynı zamanda Bank Turan Alem`in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve geçmişte Kazakistan hükümetinde Enerji ve Sanayi Bakanlıkları da yaptığı, Kazakistan`ın en önemli iş adamlarından birisi olduğu ve Petkim ihalesine de şahsen katıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, konsorsiyumun diğer ortağı Caspi Neft JSC`in ise yüzde 100 Kazak şirketi olup en büyük ortağının Kazakistan`ın önde gelen işadamlarından Rıfat Risoyev olduğu, Risoyev`in Kazakistan`ın en önemli metalürji ve madencilik şirketlerinden Shalkiya Zinc şirketinin en büyük ortağı olduğu ve şirketinin Londra Borsası`nda işlem görmekte olan bir şirket olduğu ifade edildi.
 
Açıklamada, konsorsiyumun oluşturulması ve yönetimi konusunda Kazak ortakların stratejik ortaklar olarak ağırlıklı rol üstlendikleri bildirilerek, şunlar kaydedildi:
 
İhale şartnamesine uygun olarak, Petkim hisselerinin sahibi olacak yeni bir Türk şirketinin konsorsiyum tarafından kurulması ve bu şirketin yüzde 49`una kadar olan hisselerinin yeni Türk ve Kazak ortaklara verilmesi planlanmaktadır. Bu oluşum sonrası Petkim`e sahip olacak şirkette Kazak ve Türk ortaklar çoğunluk hisseye sahip olurken Troika Dialog Group`un hisseleri azalacaktır.
 
Konsorsiyumun Türkiye ekonomisine güveni tam olup, Petkim`e yapılan ödemenin dışında yeni enerji ve rafineri yatırımlarına giderek Petkim`i büyütmek ve yeni istihdam alanları yaratmak hedefleri bulunmaktadır. Bu yatırımlar aracığıyla Kazakistan`dan Türkiye`ye 4-5 milyar ABD Doları doğrudan sermaye girişi sağlanmış olacaktır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.