Traktörün Çevreci Lideri

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Massey Ferguson markasıyla Türk traktör pazarının lideri olan Uzel, OSD`nin 2001 Haziran ayında zorunlu hale getireceği emisyon değeri düşük yeşil motorları üreten ilk firma oldu.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 43`ü tarım kesiminde çalışan Türkiye`de traktör hem çiftçi hem de otomotiv sektörü için ayrı bir önem taşıyor. Sektörün bu en `üretken` enstrümanında rekabet koşulları giderek sertleşiyor. Türk traktör parkındaki 360 bin adetlik aracın yüzde 40`ına sahip olan pazarın lideri Massey Ferguson markasının üreticisi Uzel Grubu`nun yıllardır en dişli rakibi New Holland markasını üreten Koç Grubu`ydu. İşte bu rekabet, Hattat Ailesi`nin John Deer markasıyla pazara girmesiyle daha da zorlu bir hal aldı. Lider Uzel, güçlü rakipleri karşısında ürettiği çevreci motorlar ve başarılı ihracatına güveniyor.

Amerikan Çevre Koruma Teşkilatı (EPA) ve Avrupa Birliği Çevre Koruma Teşkilatı`nın (EC)`nın Euro Stage 1 kategorisine uygun `yeşil motorları` Türkiye`de ilk defa Uzel Makina Gold Serisi traktörlerinde kullanarak rakiplerinden bir adım öne geçti. Avrupa Birliği düzenlemelerinde Stage1 olarak adlandırılan bu aşama Türkiye`de Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) üyeleri tarafından alınan prensip karaıyla 37-75 KW arasındaki mevcut tarımsal dizel motorlar için 30 Haziran 2001 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanacak.

Amerika`da yüzde 8 pay

Son 10 yıldır yüzde 41 ile 49 arasında değişen pazar payıyla liderlik koltuğunda oturan Uzel, ürettiği traktörleri 36 ülkeye ihraç ediyor. Uzel`in ihracat rakamı bu yıl 5 bin adede doğru ilerliyor. Traktörlerin yaklaşık 4 bin adedi Amerika`ya ihrac ediliyor. 40-99 beygir gücündeki bu traktörler Amerika`da kendi segmentinde yüzde 8 pazar payına ulaşmış durumda. Uzel Makina Genel Müdürü Mehmet Kahya, Toyotasa`da yönetim kurulu üyeliği yapmış, dolayısıyla binek otomobil pazarını da yakından tanıyan bir isim. Kahya, Amerikan otomobil pazarıyla Türkiye`deki arasında satış rakamı olarak büyük fark vardır. Ancak traktörde böyle değil. Amerika`da yılda yaklaşık 140 bin traktör satılır. Türkiye`de traktör satışları iyi yıllarda 50 bin adede yaklaşmıştır. Bu Türkiye`nin tarımda eksiklerine rağmen Amerika kadar büyük bir pazar olduğu sonucunu veriyor diyor. Uzel`in Amerika`ya ihrac ettiği traktörler 200 dönümden küçük arazilerde kullanılan hobi tarımına yönelik.

Kahya, Türkiye`de tarım arazilerinin neredeyse yüzde 65`inin 50 dönümün altında olduğunu belirterek Yani biz Türkiye`de Amerikalının hobi olarak yaptığı işle karnımızı doyurmaya çalışıyoruz cümlesiyle tarım politikalarına ilişkin görüşlerini aktarıyor. Kahya, Tarımda en önemli sorun toprak bölünmüşlüğü. Bir de son dönemde IMF ve Dünya Bankası görüşmelerinde sıkça gündeme gelen sübvansiyonlar. Türkiye`de miras hukuku nedeniyle tarım arazileri giderek küçülüyor ve `değmez` düşüncesiyle işlenemez hale geliyor. Yeni Toprak Yasası tasarısında tıpkı İngiltere`de olduğu gibi bunu engelleyecek hükümler var. Tarım kesiminde çalışan nüfus sayısı fazla. Geniş arazileri işleyecek duruma geldiğimizde mekanizasyona daha fazla ihtiyaç olacak ve yüzde 40`lık tarım nüfusu yüzde 10`lara inecek açıklamasını yapıyor. Kahya, sübvansiyon konusunda ise, Çözüm kaldırmak değil doğru ellere geçmesini sağlamak diyor. GAP`ın traktör pazarına etkisini, Yılda 5 ile 10 bin adetlik yeni bir traktör talebi yaratır. 1.7 milyon hektarlık bir arazi ancak şu anda sadece yüzde 10`u yani yaklaşık 170 bin hektarı sulanabilir durumda diye açıklayan Kahya, GAP`ta çiftçiyi eğitmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını da belirtiyor. Rami`deki fabrikalarını Düzce`ye taşıyacaklarını ve bu yatırım için 263 milyon dolar teşvikleri bulunduğunu söyleyen Kahya, özelleştirme kapsamındaki Zirai Donatım`la ilgilenmediklerini de ifade etti.

6-15 milyar lira

Türkiye`de traktör pazarının 2000 yılını 35 bin adetlik satışla kapatması bekleniyor.

Traktör parkındaki yaklaşık 900 bin aracın yarısı 15 yaşın üzerinde. Traktörlerin 20 yılda bir değiştirildiği düşünüldüğünde ciddi bir yenileme pazarından söz-etmek mümkün. Yüzde 80`lik yenileme oranı her yıl 50 bin adetlik satış anlamına geliyor. Çiftçi traktörü genelde trampa ediyor. New Holland`ı satan Koç Grubu Koç Finans, Uzel ise Uzel Finans`la çiftçiye kredi kullandırıyor. Traktör fiyatları 6 ile 15 milyar lira arasında değişiyor. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.