TMSF: Para Petkim`e değil, borçlara ayrılsın

25.07.2003 - 09:12 | Son Güncelleme :

Uzan ailesini çete kurmak, vergi kaçırmak, geçmiş tarihli evrak düzenlemekle suçlayan TMSF, Petkim`e talip olan gruba sert çıktı: Paran varsa borçlarını öde

Uzan ailesinin, İmar Bankası`nın faaliyetlerinin durdurulmasının ardından malvarlıklarına konulan tedbir kararına yaptıkları itiraz Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından reddedildi.
Mahkemeye, karşı itiraz dilekçesi sunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu`nun, tedbir kalkmazsa Petkim özelleştirmesi gerçekleştirilemez yönündeki iddiasına, Petkim`e ayrılan 605 milyon dolarlık bedelin, öncelikle bankanın sorunlarının giderilmesinde kullanılması gerektiği... yanıtını verdi. TMSF`nin Uzanlar`ın itirazına karşı mahkemeye sunduğu dilekçede şöyle denildi:

Özelleştirme Yüksek Kurulu`nca 30. 06. 2003 tarihinde tasdik olunan ihale ile Petkim`in Uzan Grubu`na 605 milyon dolar bedel karşılığı devrettiği, tedbir kararı sebebiyle satış bedelinin ödenemediği iddiası yerinde değildir. Tedbir alınan şirketler arasında 6 Haziran 2003`te yapılan ihalede Petkim`in yüzde 88`lik hissesine en yüksek teklifi veren Standart Kimya Petrol bulunmamaktadır.

Açığa bono satışı yaptılar
Nihai olarak BDDK`nın asli görevleri Bankalar Kanunu`nun 3. maddesinde belirtilmiştir. Bu bakımdan grubun, Petkim`in özelleştirilmesine ilişkin ihale bedeli olan 605 milyon doları ödeme gücü varsa bunun özetlenen süreçte, öncelikle bankanın sorunlarının giderilmesinde kullanılmasının gerektiği, Medeni Kanun`un 2. maddesinde düzenlenen dürüstlük kuralı ile Türk Ticaret Kanunu`nun 20. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen `Her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerde basiretli bir işadamı gibi hareket etmesi lazımdır` hükmünün bir gereği olduğu izahtan varestedir.

BDDK ilk kez `çete` dedi
BDDK`ya bağlı çalışan TMSF`nin avukatlarının imzasını taşıyan dilekçede ilk kez Uzanlar hakkındaki suç duyurusunun TCK`nın çete suçlarıyla ilgili cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak düzenlemesini içeren 313. maddesinden yapıldığı belirtildi. Dilekçede, şu saptamalara yer verildi:
Banka eski sahip ve yöneticilerinin gerçek mevduat rakamlarını kamu otoritesinden gizledikleri, portföylerinde var olmayan devlet iç borçlanma senetlerini açığa sattıkları, işlemleri kayıtdışı bıraktıkları, vergi kaçırmaya yönelik işlemlere başvurdukları anlaşılmıştır... Gruba dahil gazetelerde sürekli olarak bankacılık sistemini zedeleyici nitelikte haberlere yer verilmiş olması, banka eski sahip ve yöneticilerinin kasıtlı, planlı ve örgütlü bir şekilde hareket ettiklerini göstermekte olup Bankalar Kanunu`nun 22. maddesinin 2, 3, 4, 5 ve TCK`nın 313. maddesinde müeyyide altına alınmış olan ve yukarıda özetlenen fiil ve eylemlerde sorumluluğu tespit edilenler hakkında Şişli Başsavcılığı`na 17 Temmuz 2003`de suç duyurusunda bulunulmuştur.


Geçmiş tarihli havaleler var
TMSF`nin dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

İmar Bankası`nın bazı şubelerine 3 ve 4 Temmuz 2003 günlerinde, İmar Off Shore Ltd. tarafından tasarruf mevduat hesabı açılmak üzere gönderilen bazı havalelerin bilgisayar sisteminde geçmiş tarihli olduğunun görüldüğü, geri tarihli valör uygulanan hesapların açık olması halinde dahi listelenerek görülmediği, ancak hesap açılış tarihi ile valör tetkiki neticesinde tespitinin mümkün olduğu saptanmıştır.
Mevduat ile ilgili şubelerde düzenlenen dekontlarda işlemlerin tek düzen hesap planına göre muhasebeleştirilmesine karşın, banka muavin defter kayıtlarına genel müdürlük tarafından müdahale edilerek Menkul Sermaye İradı Gelir Vergisi, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Özel İşlem Vergisi tutarlarının vergi dairesine eksik yatırıldığı, bankanın Hazine bonosu satış işlemlerinde belirsizliklerin bulunduğu görülmüştür.

`Off-shore`da 750 milyon dolar kredi kullandırıldı`
TMSF dilekçesinde İmar Off Shore ile ilgili şöyle denildi:

Krediler hesabı bakiyesi 30. 06. 2001 tarihi itibarıyla 744 milyon 526 bin 444 dolardır. Kredi portföyünün önemli bir kısmını ÇEAŞ`a kullandırılmış olan toplam 382 milyon 725 bin 313 USD tutarındaki krediler ile Telsim`e kullandırılan 333 milyon 658 bin 713 dolar ve 34 milyon 995 bin 823 mark tutarındaki krediler oluşturmaktadır.
İmar Bankası`nın 171 trilyon lira özkaynaklarına karşın 25.06.2003 tarihli mali tabloları dikkate alındığında 515 trilyon 839 milyar lira kredi portföyünün önemli bir bölümü ve aktifinin yüzde 80`ini Uzan Grubu`na kullandırılan krediler oluşturmuştur.
ÇEAŞ ve Kepez`e el konulmasından sonra banka eski ortak ve sahiplerince Uzan Grubu`na dahil İmar Off Shore`a yapılan depoların tahsil edilerek kapatılması ve ek depo yapılmaması yönündeki BDDK talimatlarına aykırı olarak, İmar Off Shore`a kaynak aktarılmaya devam edilmiş, mevduat çekiliş taleplerinin bir kısmı bankadan aktarılan kaynaklarla finanse edilmiş ve bankanın taahhütlerini karşılayamaz duruma düşmesine sebebiyet verilmiştir. Ayrıca, bankanın sorunlarının çözümü için çaba harcanması gereken bir dönemde banka eski ortağı Kemal Uzan dahil yöneticileri, off shore`a yapılan depoların ve gruba kullandırılan kredilerin tahsili yerine toplu istifa etmişlerdir.

İmar Off - shore`un ortağı Liechtenstein`da
Lefkoşa`da, 1992 yılında kurulan İmar Bank Off Shore Ltd.`nin en büyük ortağının yüzde 86`lık payla Pakrak Finance & Trade Corp. olarak göründüğü belirtilen TMSF dilekçesinde, Liechtenstein`da kurulu Pakrak şirketinin ana hissedarları Kemal Uzan, Hakan Uzan ve Uzan ailesinin diğer fertlerinden oluşmaktadır. Diğer ortakları ise küçük yatırımcılardan oluşmaktadır denildi.


Erdoğan: Paraları sen kullandın, sen öde
KOCAELİ / DHA
Başbakan Tayyip Erdoğan, Karamürsel`in Ereğli Beldesi`nde halka hitaben yaptığı konuşmada, Cem Uzan`a gönderme yaparak, Birileri `Ben off shore hesabındaki paraları ödüyorum. Hükümet de diğer hesaplardaki paraları ödemeli` diyerek siyasi prim yapmaya çalışıyor. Yok öyle şey... Aslında, diğer hesaplardaki paraları da sen kullandın, senin ödemen lazım. Ama, hükümetimiz vatandaşın mağdur edilmemesi için formül arayışını sürdürüyor dedi. Erdoğan, Gazeteler kâr etmiyor. Bu kadar zarar eden kuruluşlar hangi parayla nasıl ayakta duruyor? Nasıl oluyor da bir kuruluşunu zarar ettiği halde devam ettiriyor. Bunların hepsini önünüze koyacağız diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.