`TMSF kötü yönetici`

29.07.2003 - 09:23 | Son Güncelleme :

Yolsuzluk Komisyonu, TMSF`nin devraldığı bankaları iyi yönetemediğini, devir sonrası oluşan 13 katrilyon liralık zarardan BDDK ile birlikte sorumlu olduğunu rapor etti

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, bütçenin üçte birine yakın bilançosu ve vergi gelirlerinin yarısına ulaşan kaynağıyla devasa bir KİT görünümündeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun (TMSF) devraldığı bankaları iyi yönetemediğini belirledi.
Devir sonrası oluşan 13 katrilyon liralık zararda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TMSF`nin sorumluluğu olduğu savunulan komisyon raporunda, TMSF`nin yapısının bu denli büyük borç stoğunu yönetmek için yeterli olmadığı vurgulandı. Raporda, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

Sorumlu BDDK ve TMSF
Banka yönetiminde önceki sahiplerinden farklı olarak riskleri azaltacak işlem yapılamadığına ve riskli durum en az bankanın önceki yönetimi döneminde olduğu gibi devam ettirildiğine göre bankanın niçin iflasının istenmeyip yönetim ve denetiminin devralındığı izah edilememekte. İflas istense zarar 8 katrilyonda kalacaktı, el koymayla zarar 40 katrilyon liraya çıktı. Bankaların Fon`a devrinden sonra oluşan 12.9 katrilyon liralık fonlama zararının sorumluluğu TMSF ve BDDK yönetimine aittir.

Zarara devam
Devir işleminin gerekçesi, bankanın daha fazla zarar üretmesini önlemek olduğuna göre, TMSF yönetimindeki bankaların devirden sonra hızla risklerinden arındırılması ve zarar üretmemesi gerekir. Oysa el konulan bankalar, el konulduktan sonra da zarar üretmeye devam etti. Örneğin, Aralık 2000`de el konulan Demirbank`ın 5 milyar dolarlık pozisyon açığı, Haziran 2001`e kadar sürdü, önceki sahiplerinin elinde 440 trilyon lira zarar ettiği için TMSF`ye geçen bankanın zararı 1.4 katrilyona ulaştı.

Borç stoğunu yönetemiyor
El konulan bankalardan devralınan alacakların faizli bakiyeleri yaklaşık 15 milyar dolara ulaşmakta. Ancak tahsilatlar, bu alacakların çok cüzi bir kısmına (yüzde 1 - 2) karşılık geliyor. Bu durum TMSF tarafından yapılan alacak takibinin yetersiz kaldığını gösteriyor. Esasen TMSF`nin kuruluş amacı ve yapısı bu boyutta bir alacak stoğunun takibi için yeterli olmadığı gibi, kuruluş esas amacından uzaklaştı.

Fon zarara uğratıldı
Bankaların birçok iştirak ve taşınmazı, ihale yerine teklif alma usulüyle elden çıkarılarak TMSF zarara uğratıldı.

BDDK hem düzenleyici hem icracı
BDDK`nın bankacılık alanında bir taraftan düzenleyici diğer taraftan da icracı konumda bulunması ciddi bir yapılanma zaafıdır. Bu, BDDK`nın devir sırasında tarafsız bir şekilde karar vermesini engelleyen, kamu menfaati açısından bir çelişkidir. TMSF`ye devredilen bankalarda kamuya güven verecek bir denetim yok.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.