THY`ye `hack` zarar!

27.08.2012 - 08:27 | Son Güncelleme :

İşte Türk Hava Yolları`nın 6 saatte ettiği dev zarar...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/thy1.jpg">THY`nin 6 saat fişinin çekilmesi büyük zarara yol açtı. THY saldıranları tespit ederse dava açacak

Dünyaca ünlü hacker grup Anonymous`un Türkiye kolunun, Türk Hava Yolları`nın eyleme katıldıkları gerekçesiyle işten çıkardığı 305 personele destek vermek amacıyla şirketin resmi internet sitesini cumartesi günü hackleyerek 6 saat süresince girilmesini engellemesinin faturasının online bilet alımının yapılamaması nedeniyle meydana gelen zararın 400 bin lirayı bulduğu tahmin ediliyor. Uluslararası bilinilirliği yüksek olan ve anlık 5 binden fazla çevrimiçi ziyaretçi sayısı ile Türkiye`nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan THY`nin internet sitesine özellikle diğer ülkelerden bilet almak için binlerce yolcunun girememesi zarara neden oldu. Hacklenen THY`nin üyelik programı olan Miles and Smiles üyelik bilgilerinin de çalınıp çalınmadığı merak konusu oldu.

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

HİSSE FİYATLARINA ANLIK ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Dünyada her yıl bilgisayar korsanlarının saldırıları nedeniyle milyarlarca liralık zararlar meydana gelirken en son zararı hackerların hedefi olan THY yaşadı. ABD`de hackerların verdiği zararlarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre bilgi çalımı ve online alışveriş işlemi yapılamaması nedeniyle her yıl dünyada milyarlarca dolar zararların olduğu ve hackerlardan en çok zararı online işlem yapan sitelerin bir süre hizmet dışı kalmasından dolayı büyük zararların meydana geldiği belirtiliyor. Türk Hava Yolları da, Anonymous Turkey grubunun hedefi olarak cumartesi günü 6 saat erişimi engellendi.

THY`nin eyleme katıldığı için geçtiğimiz aylarda çıkardığı 305 personele destek vermek için hacker grubu bir gün önceden twitter hesabı aracılığı ile THY`yi uyardı.

Online bilet alımının yapılamaması maddi kayba neden oldu

Cumartesi günü de Türk Hava Yolları`nın resmi sitesi olan thy.com.tr ve turkishairlines.com sitesini saat 17:00`dan itibaren hackledi. Hacklenmeden dolayı THY`nin internet sitesine ulaşılamaması nedeniyle yolcular hem online bilet alamamanın yanı sıra online check-in yapamadı ve sadece bilet alımlarını call center tarafından yapmak zorunda kaldı. Yaptıkları sanal saldırılarla gerek devlet kurumlarını gerekse dünya devlerinin korkulu rüyası haline gelen hacker grubu Anonymous grubu, "DDOS" adı verilen Dağıtık Servis Reddi Saldırısı ile 6 saat süresince Türkiye`de en çok girilen 176 sıradaki siteye girişi engellerken site saat 23:00 da yapılan çalışmalar sonucu normale öndürüldü. Uluslararası bilinilirliği yüksek olan ve yolcularının yüzde 10`unundan fazlasının bilet alımlarını internet üzerinden yaptığı THY yolcularından özellikle diğer ülkelerden bilet alımı için internet sitesine ulaşamaması nedeniyle maddi kaybı da oldu. Edinilen bilgilere göre resmi siteye 6 saat süresince girilmesinin engellemesinin faturasının özellikle yabancı yolcuların online bilet alımını yapamaması nedeniyle 400 bin lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

Yolcuların Miles and Smiles üyelik bilgileri çalındı mı?

Anlık 5 binden fazla çevrimiçi ziyaretçi sayısı ile Türkiye`nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan THY`nin internet sitesine özellikle diğer ülkelerden bilet almak için yolcuların girememesi zarara neden oldu. THY`nin resmi sitesine yolcuların ulaşamaması nedeniyle maddi kaybı dışında manevi kaybı da oldu. Hacklenen THY`nin sitesinde üyelik programı olan Miles and Smiles bilgilerinin de çalınıp çalınmadığı merak konusu oldu.

Yapılan siber saldırıda yine DDos yöntemi kullanıldı

Hacker gruplarından olan Anonymous Turkey grubu, THY`yi "DDoS" yöntemini kullanarak hackledi. DoS yani "Denial of Service" web siteleri veya bilgisayarlar üzerine düzenlenmiş bir çeşit hizmet aksatma yöntemidir. DoS saldırısı, belli bir sunucunun bir şekilde gerçekten hizmet bekleyen DDOS saldırılarından korunmak oldukça zordur.

"Distributed Denial of Service" (DDoS) ise DoS saldırısının dağıtılmış olarak gerçekleştirilmesine deniyor. Saldırı yapan hacker bu saldırıyı tek bir IP üzerinden değil birçok IP üzerinden gerçekleştiriyor. Bunu programlanmış virüsleri internet üzerinden dağıtarak birçok bilgisayara yerleştirmek gibi yollarla gerçekleştirebilir. Eğer saldırı bir IP adresinden gerçekleştirilirse firewall bunu etkisiz hale getirebilir ancak bu saldırı birçok IP adresinden yapıldığı zaman firewall`un devre dışı kalmasına neden olur. DDoS ile saldırıyı yapan gizlenebilir, bulunması çok zordur. Çünkü saldırgan saldırıya katılmaz. Yönlendirdiği IP`ler saldırıyı gerçekleştirir. Bu araçlara zombi denir. Bu saldırıya zombi saldırısı adı da verilebilir.

ZARAR 400 BİN LİRAYA ULAŞTI

THY yaz sezonunda internetten online olarak ortalama saatte yaklaşık 50-70 bin liralık bilet satıyor. Sitenin tam 6 saat devredışı kalmasıyla bu hesaplamaya göre zarar, 400 bin liraya ulaştı. THY saldıranları tespit ederse dava açacak Türk Hava Yolları Bilgi İşlem Grubu siber saldırının nereden yapıldığıyla ilgili bir çalışma başlatırken saldırıyı yapanların belirlenmesi halinde hukuki olarak zaranın karşılanması için dava açacak.Siber saldırının farklı ülkeler üzerinden yapıldığı tahmin ediliyor. Daha önce de THY çalışanlarının eylemine destek vermek için hacker grubu RedHack, thy.com.tr ve turkishairlines.com adreslerini hackleyerek erişimi sekteye uğratmış yapılan incelemede müdahalenin yurt dışından gerçekleştirildiği tespit edilmişti. THY`nin hukuk bölümü konuyu uluslararası yargıya taşımak ve zararın tazmini için harekete geçmişti.THY yine konuyla ilgili harekete geçmeyi planlıyor.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.