THY`de grev rüzgârı şiddetli esiyor

12.07.2007 - 10:56 | Son Güncelleme :

Türk Hava Yolları (THY) yönetimiyle THY A.O. ve THY Teknik A.Ş.`de görev yapan 11 bin 300 personel adına 16 Mart`tan buyana sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı.
İki şirkette örgütlü olan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile yönetim anlaşmaya varamazken, turizmciler de gelişmeleri endişeyle izliyor. Yönetime yakın kaynaklar toplusözleşmede gelinen noktada şirket olanaklarının daha fazla fedakârlık yapılmasına imkân vermediğini belirtirken, sendikanın diretmesi durumunda grev oylamasına gidilmesini isteyeceklerini ifade etti.
THY`nin artık bir kamu şirketi olmadığının altını çizen bu kaynaklara göre eskiden olduğu gibi personele yüksek zam verip ardından hükümetlerden de para istemek mümkün değil. Yönetime göre çalışanlar grev istemiyor ve bu nedenle de yapılacak bir grev oylamasından `Greve hayır` kararının çıkması mutlak.

Sorun sosyal haklar
Çalışanlar adına THY yönetimiyle toplusözleşme görüşmelerini yürüten Hava-İş Sendikası`nın Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kaya Sayın, Arabulucunun yazdığı rapor bize dün ulaştı. Bu raporu aldıktan sonra altı iş günü içinde grev kararını asmamız, 60 gün içerisinde de greve gitmemiz gerekiyor diye konuştu.
Bu arada sendikadan akşam üzeri yapılan açıklamada anlaşma sağlanamaması durumunda 20 Temmuz Cuma günü grev kararının asılacağı belirtildi. Mart ayından bu yana yapılan görüşmelerde THY yönetimiyle bir türlü anlaşamadıklarını belirten Kaya Sayın ise şöyle devam etti:
Görüşmeler daha ücretlere gelmeden sosyal haklar konusunda tıkanıyor. Örneğin biz uçuş, görev ve dinlenme sürelerinin toplusözleşme maddeleri içerisinde yer almasını istiyoruz. 14 saat uçan bir kişinin 48 saat dinlenmesi gerekir. Ancak zaman zaman Türkiye`de işveren bu süreyi tek taraflı olarak ihlal edebiliyor. Bu da uçuşları tehlikeye sokuyor.
Ama yönetim bunu kabul etmiyor. Ayrıca yıllardır çalışıp kadro bekleyen çalışanlar var. Kadro sorununun çözülmesini istiyoruz. Bir de tabii işin ücret kısmı var. Yolcu hizmetlerinde çalışan, üniversite mezunu iki dil bilen arkadaşlarımız var. 650 YTL maaş alıyorlar. Bu maaşların 1400-1500 YTL seviyesine gelmesini istiyoruz.
THY`deki grev sadece işçi ve işveren kesimini ilgilendirmiyor. Turizmcilerin gözü de taraflardan gelecek açıklamada. Bu arada hükümetin de olası bir grevi erteleyebileceği de konuşuluyor. Bu konuyla ilgili olarak da bir değerlendirme yapan Kaya Sayın, hükümetin geçmişte de THY grevlerini yasal olmayan şekilde ertelediğini belirterek şunları söyledi:
Yasal olmasa da hükümet grevi erteleyebilir. Bu durumda personel gönülsüz olarak çalışacağı için, işler yavaşlar, hatta durma noktasına gelir. O nedenle bu bir çözüm değil.
Geçen yıl Türkiye`ye gelen 19 milyon turistin yüzde 80`inin havayollarını kullandığını, havayoluyla gelenlerin yaklaşık olarak yarısını da THY`nin taşıdığını söyleyen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, THY`de yaşanacak bir grev turizm sektöründe büyük zararlara yol açar. Ama grev kararının ertelenmesi de kötü. Sonuçta personel gönülsüz çalışmak zorunda kalacak. Grev turizm sektörünü öldürürse, ertelenme kararı da süründürür. Bunun yerine orta bir yol bulunup bir an önce anlaşma sağlanmalı açıklamasını yaptı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da geçtiğimiz günlerde Eğer greve gidilirse Türk turizmi çöker ve Türkiye ayda 1 milyar dolar zarar eder demişti.

Personel greve karşı
Bu arada Hava-İş Sendikası greve gitmeye hazırlanırken çalışanların bu konuda bölündüğü konuşuluyor. Çalışanların büyük bir kısmının grev istemediğini söyleyen Havayolları Pilotları Derneği Başkanı Tuna Gürel, Hava-İş Sendikası bugüne kadar ne bizimle ne de çalışanlarımızın üye olduğu diğer üç dernekle görüşmedi.
Şimdi biz ne yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sendika grev kararı aldığını söylüyor ama grev oylaması yapması gerekir. Oylama sonrasında sendika yanlız kalabilir. Çünkü deneyimli personelin büyük bir kısmı ve teknik çalışanlar grev istemiyor diye konuştu. Sendika genel sekreterinin `Grev ertelenirse biz de işleri durma noktasına getiririz` açıklaması konusundaysa Tuna Gürel, Uçucu personelin yüzde 80`i sendikanın bu kararına uymaz. Biz yine özveriyle çalışmaya devam ederiz cevabını verdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.