TEMA evlat edindi, Kozyaka Köyü’nün kaderi değişti...

18.07.2003 - 09:06 | Son Güncelleme :

Bolu’nun dağ köylerinden Kozyaka’nın halkı, beş yıl önce açlıktan kırılıyor, şehre göç ediyordu. TEMA ile tanışınca, kaderleri değişti. Üretmeyi öğrenip refaha kavuştular

Bu bir köyün, bir halkın kaderine yenilmeyip, yeniden doğuşu. Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı’nın (TEMA) Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Kozyaka köyünün hikayesini tek cümleyle böyle özetliyor.
Beş yıl öncesine kadar, erozyona uğramış topraklarında ot bitmeyen, açlıkla mücadele eden bir köyün refaha kavuşmasının hikayesi bu.

Üretmeyi öğrendiler
Bolu’nun Seben ilçesine bağlı 50 haneli Kozyaka köyünün kurtuluşu, 1997 yılında TEMA ile tanışmasıyla başlıyor. Derneğin önceleri köy evlat edinme projesi olarak tanıttığı daha sonra ‘köylülerin onurunu kırar’ düşüncesiyle kırsal kalkınma projesi olarak adını değiştirdiği çalışmanın ilk meyvesi Kozyaka.
Köyün kurumuş ve çevre köylerle ihtilaflı tek mera alanı, TEMA’nın bilgisi, Koç Holding’in mâli desteği ve halkın emeğiyle ıslah edildi. 4 bin 113 dekarlık mera alanı, 80 bin dolar gibi bir yatırımla yeşillendirildi.
Yeniden kazandıkları topraklara korunga denilen bir tür hayvan bitkisini eken köy halkı, bunun satışından kısa sürede para kazanır hale geldi.
Köyün o dönemdeki muhtarı İzzet Demirel’in çabaları sayesinde, bir kooperatif kuruldu. Devletten alınan kredilerle, verimli süt inekleri satın alındı, her eve bir ahır kuruldu. Ve köylü hayvancılığa başladı.

Tersine göç başladı
Daha önce günde bir kilo bile süt satamayan köy halkı, kısa sürede inek sayısını 500’e çıkardı. Süt üreticileriyle anlaşma yapıldı ve 2002 yılında 800 ton süt satıldı, bu yılki hedefleri bin 400 ton. Amaçları ileride süt üretiminde markalaşmak.
İzzet Demirel’in verdiği bilgiye göre, Kozyaka’da bugün bir hanenin süt ve hayvan satışından gelen yıllık geliri 7 - 9 milyar lira civarında. Gelişmeler, tersine göçü de başlattı. Köyünü terk eden ama şehirlerde de zora düşen 13 aile geri döndü.
TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, ellerinde Kozyaka benzeri 10 proje olduğunu, Koç Holding’te olduğu gibi özel sektörün küçük destekleriyle onları da kurtarabileceklerine belirterek Köylü biraz moral, biraz para desteğiyle ayağa kalkabilir diyor.


Babasının izinde
Kına Karaca, Türkiye’nin Toprak Dedesi Hayrettin Karaca’nın kızı. 16 yaşından beri yurtdışında yaşayan Karaca, Avrupalı sanatseverlerin yakından tanıdığı bir piyanist. İtalya’nın dünyaca ünlü La Scala operasında 4 yıl piyano çalan Karaca, Milano’da Classico Scuola La Musica adındaki 120 kişilik müzik okulunun sahibi. Karaca Türkiye’ye dönmeyi kafasına koymuş. Artık köy köy gezip, erozyonla mücadeleyi anlatan babasının peşinden gidecek. Batıdan kopmak, anlamlı işler yapmak istiyorum diyen Karaca, köy çocuklarını klasik müzikle tanıştırmak üzere projeler hazırlıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.