Tekstil Ve Otomotiv Dususte Lokomotif Oldu.

07.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Uluslararasi piyasalarda yasanan global krizle birlikte Turkiye`deki belirsizliklerin etkisiyle IMKB-100 endeksi 1998 yilinda yuzde 24.72 oraninda deger kaybederken, en fazla kayip yuzde 86.48 ile Park Tekstil, yuzde 78.82 ile Tofas Oto ticaret ve yuzde 78.82 ile Koytas`ta gerceklesti. Dunya ekonomisindeki trend, ulke ekoomisi ve bunun sektor uzerindeki yansimalarinin sirket hisselerine etkisinin net olarak hissedildigini belirten uzmanlar, `Ornegin tekstil sektorunde arz fazlasi vardi, bunun uzerine de dunya krizi eklenince sirketlerin ve hisselerin performansi dustu` dedi. Yatirim ortakliklarinin da portfoy tercihlerini global krizin etkisine bagli olarak yaptiklari ayrica dikkati cekiyor. Mustafa Yilmaz Yatirim Ortakligi 3 Ocak 1998 itibariyle hisse senedi portfoyunde tekstil sektorunun agirligi yuzde 21 iken, 31 aralik 1998 tarihli portfoy tablosunda bu oranin yuzde 11.54`e dustugu gozleniyor. Onceki yil portfoyunde yuzde 12.9 oraninda tekstil hissesi bulunduran Garanti Yatirim ortakligi, bu yil bu hisselere yer vermezken, Global ve Is Yatirim`in de bu orani sifira indirdigi dikkati cekiyor. Analistlere gore Park Tekstil hisselerinin deger kaybetmesinde, tekstil sektorunun icinde bulundugu olumsuz kosullara bagli olarak sirketin kuculme karari almasi ve Park Holding Yonetim Kurulu Baskani Turgay Ciner hakkinda ortaya atilan iddialar etkili oldu. Park tekstil 1998 yil idokuz aylik doneminde 1.2 trilyon lira zarar aciklarken, 1997`nin ayni doneminde 676 milyar lira kar elde etmisti. Sirket kasim ayinda IMKB`ye yaptigi aciklamada kuculme karari aldigini bildirmisti. Park tekstil`in sermayesinin yuzde 29.17`sini temsil eden hisse senetleri 1997 ekim ayinda 15.500 liradan halka arz edilmisti. Onceki yilin dokuz aylik doneminde 1.5 trilyon lira kar aciklayan Tofas Oto Ticaret 1998`in ayni donemini 893 milyar lira zararla kapatti. Otomotiv sektorunde ithal urunlerin payinin artisi ve genel ekonomik yavaslamaya paralel olarak beklentinin azalmasi sirket hisselerinin deger kayetmesine neden oldu. Tofas, kasim ayinda yaptigi aciklamadi Turkiye otomobil pazari daraldigi icin bazi modellerin uretimini azaltma karari aldigini bildirmisti. 1998 yilinda yuzde 78.78 deger kaybina ugrayan Koytas icin ise uzman, `1998 ciro hedefini 20 trilyon lira olarak belirleyen Koytas, tekstil sektorunun icinde bulundugu kriz, finans cevrelerinde tekstil sektorune verilen kredilerin geri alinmasi ve yurt disinda Turk sirketlerine uygulanan kota ve damping gibi uygulamalar nedeniyle heedflerine ulasmakta zorlaniyor` tesbitinde bulunurken, uzun vadeli finansal borclarindaki artisin da dikkati cekici oldugunun alti ciziliyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.