Tek Yukselen Bizim Borsa.

19.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :

Turkiye`de: Sihir butce ve ozellestirmede
Hukumet ortaklarinin butce konusunda mutabakata varmasi ve IMF ile bir anlasma yapilacagi beklentisi, piyasalardaki karamsar havayi ortadan kaldirdi. Gecen hafta Cuma gununden baslayan iyimserlik dun de devam etti. Dun aciklanan butcede de hukumetin enflasyon, memur maas zammi gibi konularda IMF hedeflerini tutturma konusundaki kararliligi ve ozellestirmeye hiz verilecegi piyasa yeniden gozunu 6000`li seviyelere dikti. Dun birinci seansta 6.070 puana kadar yukselen ama bu seviyelerde tutunamayan IMKB-100 endeksi gunu yuzde 1.13 deger artisiyla 5.998 puandan kapatti. Islem hacmi ise Cuma gunune oranla yuzde 22 gerileyerek 122 trilyon liraya indi. borsacilar Cuma gunu piyasaya az miktarda da olsa yabanci girisi oldugunu belirterek dunku yukseliste u gelismenin de etkisi oldugunu ifade ettiler. Yine de endeksin kisa vadede 6.000 seviyesinin uzerinde tutunmasinin zor oldugu belirtiliyor. 6000 seviyesinin ustu icin taze para girisi, yani yabanci yatirimcilarin gelmesi gerekiyor. Siyasi ortamin bunun icin uygun oldugunu belirten uzmanlar, Y2K sorunu nedeniyle girisin 2000`e sarkmasini bekliyor. Cuma gunu yuzde 88`e dogru inen bono faizi ise dun degismedi.
Dunya`da: Faiz korkusu borsalari vuruyor:
Turkiye`de piyasalar yurtici gelismelere kapilip dunyayi unutmusken, yanibasimizdaki komsumuz yunanistan, dunya piyasalarini aylardir mesgul eden `ABD`de faiz yukselis mi?` endisesinin ve FED Baskani Greenspan`in `Borsaya karsi dikkatli olun` uyarisinin kurbani oldu. Turkiye ile ayni ligde degerlendirilen Atina Borsasi gunu yuzde 6.1 dususle kapatti. Fakat bu korkunun etkili oldugu tek yer Atina olmadi. Dunyanin onde gelen butun gelismis ve gelismekte olan borsalari da gunu dususle kapatti. Lokomotif borsa New York, Cuma yuzde 2.5 dustukten sonra gune yuzde 0.3 yukselerek basladi. Ancak oldukca oynak bir gun gecirdi. Oysa dun aciklanan banka karlarinin bu borsayi ucurmasi bekleniyordu. Ornegin JP Morgan bu yilin ilk 9 ayinda gecen yila oranla karini ucek katladigini, Citibank ise hisse basina gecen yil 20 cent olan karinin bu yil 70 cente yukseldigini acikladi. Buna ragmen New York Borsasi`nda yukselis sinirli kaldi. Asil panik Asya`da yasandi. Kore Borsasi yuzde 4. 22, Singapur yuzde 3.29 Cin yuzde 2.49 ve Tokyo yuzde 1.85 geriledi. Avrupa borsalari da yuzde 1 civari deger yitirerek gunu kapatti. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.