``Tehlikeli bölgeden çıktınız``

09.11.2012 - 10:28 | Son Güncelleme :

Fitch’in Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı`` diye konuştu

Türkiye’nin notunu yükselten Fitch’in Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı. Bizim Türkiye için yaptığımız değerlendirme ekonominin yumuşak inişi başardığı yönünde” diye konuştu.

TÜRKİYE’nin kredi hotunu ‘yatırım yapılabilir ülke’ seviyesine yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı” dedi. Türkiye’nin artık oldukça güçlü, büyük ve yükselen ekonomilerden biri olduğuna dikkat çeken Fitch Başanalisti Ed Parker, “Türkiye tehlike bölgesinden çıktı. Bizim Türkiye için yaptığımız değerlendirme ekonominin yumuşak inişi başardığı yönünde. Sürdürülebilir bir büyümenin yanı sıra kısa vadede ekonomik ve finansal risklerin azaldığını görüyoruz” dedi.

CARİ AÇIK KAPANMAZ

1994 yılından beri yatırım yapılabilir nota doğru engelli bir yolu aştığını kaydeden Parker şunları söyledi: “Kredi notu 2004’te 2 kademe iyileşse de daha önce hiç bu seviyeye kadar yükselmemişti. Biz Türkiye’nin notunu cari açığa rağmen artırabileceğimizi düşündük. Ancak ne biz ve ne de diğer projeksiyonlar, Türkiye’nin cari açık sorununda bir düzelme göremiyor.”

Türkiye’nin pek çok finansal riskten başarıyla sıyrıldığına dikkat çeken Parker konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel pek çok krize rağmen Türkiye’ye net sermaye akışı her yıl devam etti. Finans sektörü bir çok stress testini başarıyla geçti. Türkiye, geçmişe oranla şoklara daha dayanıklı.”

PİYASALARDAN DIŞLANABİLİR

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’nin notunun tekrar değişmesini beklemediklerini belirten Parker şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak çok önemli gelişmeler kaydedilirse bu tabi ki değişebilir. Türkiye’nin notunu düşmesine sebep olabilecek bazı riskler de var. Türkiye terör finansmanıyla ilgili bir yasa çıkarmazsa, uluslararası piyasalardan dışlanabilir.”

Cari açık kırılganlık yaratıyor

CARİ açığın kısa vadeli kaynaklarla finanse edilmesinin kırılganlığa yol açtığını söyleyen Ed Parker, Türkiye’nin enflasyon ve cari açıkta yeniden dengelenme sürecinden geçtiğini belirtti. Bu süreçte resesyon olmamasının ekonominin dayanıklılığını arttığına işaret eden Parker, “Cari açığın bu yıl 58 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyoruz. İhracattaki büyüme ve pazarların çeşitlenmesine paralel olarak, ithalattaki düşüş de cari açık sorununu hafifletiyor” diye konuştu.

Askeri müdahale risk yaratır

TÜRKİYE için siyasi şokların artık daha çok çevre ülkelerdeki gelişmelere bağlı olduğunu kaydeden Ed Parker, “Türkiye’nin suriye konusunda bir askeri müdaheleye ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. O nedenle bir risk görmüyoruz. Ancak eğer bir askeri müdahale söz konusu olursa bu kamu finansmanında büyük bozulmalara neden olabilir” dedi. 5 yıl önce darbe riski olduğuna dikkat çeken Parker, “AK Parti’nin kapatılma davası vardı. Bunlar yatırım yapıbalir seviyesindeki ülkelerde görülür olaylar değil. 2009’dan beri siyasi risklerin azaldığını düşünüyorum” yorumunu yaptı... 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.