Tatıl Donusu Endeks Nereye.

12.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsada ortakortalarindan baslayan dusus trendi endeksi 13 bin seviyelerinne kadar getirdi. Ayni donemde dususun nereye kadar surecegi tartisilmaya baslanmisti ki, borsa bir anda yine 18 bin seviyesine yukseldi. Endeksin tepe noktalarindan borsaya giren yatirimcilarin yuzu nihayet gulmeye basladi. Peki bu tebessumler yerini tekrar kahkaha ve coskuya birakacak mi, yoksa yeniden yuzler asilacak mi? Onumuzde simdi uzun bir bayram tatili var. Tum yatirimcilar birbirine sordular, cesitli yerlerden gorusler aldilar, tahminlerde bulundular ve sonucta kendi kararlarini verecek pozisyonlarini aldilar. Kimi repoda kimi hisse senedinde veya diger yatirim araclarinda bayram sonunu bekliyor. Pozisyonlar alindi ve simdi sira o can alici sorunun cevabini bulmaya geldi. Bayramdan sonra piyasalarda ne olacak? Siz birbirinize biz de piyasanin deneyimli uzmanlarina sorduk ve cesitli yanitlar aldik. Piyasadaki genel beklenti bayramdan sonra yeni bir yukselis yasanacagi yonunde. Peki bu yukselis hangi beklentilerle yasanacak? Yukselis nereye kadar devam edecek, yeni tarihi zirvelere ulasabilecek miyiz? Beklentilerin bitis noktasi neresi olacak?
SIRADA TUPRAS VE GSM VAR: Piyasanin oncelikli beklentisi olumlu sonuclar alinacagina inanilan ozellestirmeler, Petrol Ofisi ile baslayan ozellestirme hareketi, hukumetin taahhutlerini yerine getirmeye yonelik olumlu bbir hareket olarak algilaninca piyasaya bir anda bahar havasi hakim oldu. Beklentiler siyasilerin bu isi basaracagi yonunde. Ihalede Petrol Ofisi`nin satis fiyati her ne kadar beklenenin altinda gerceklesmis olsa da ileriki donemde yapilacak olan ozellestirmeler icin cok olumlu bir sinyal olarak degerlendirildi. Ozellikle Tupras`in ve diger kamu sirketlerinin ozellestirme surecinin de borsaya yeni bir hava getirmesi bekleniyor. Petrol Ofisi Ihalesinden sonra Tupras`inda basarili bir sekilde ozellestirilmesi durumunda uzmanlar yabanci yatirimcilarin piyasaya daha da yakinlasacagini dusunuyorlar. Her ne kadar Tupras ihalesi buyuk bir ihale oldugu icin arz lehine bir dengesizlik yaratarak ilk asamada buyuk miktarda bir paranin buraya akmasina neden olacaksa da stand-by hedefleri ve diger ozellestirmeler icin onemli bir adim olacagina dikkat cekiliyor. Yabanci yatirimcilarin da ozellestirmeleri dikkatle izledigi dusunulurse basarili her satistan sonra taze para girisinde bir artis muhtemel gorunuyor. Borsa uzmanlari, olusan bu olumlu havayla birlikte piyasaya girecek olan nakit paranin da etkisiyle endeksin yeniden kisa bir surede kendini 20 bin seviyelerinin uzerine atacagina inaniyorlar. Endeks uzerindeki bir diger olumlu beklenti ise nisan ayinda yapilacak olan GSM ihaleleri. Turkiye`nin en buyuk holdinglerinin ve sirketlerinin katilacagi bu ihalelerin kiran kirana gecmesi bekleniyor. Ihalelere katilacak sirketlere gelen ve bundan sonra da devam etmesi muhtemel alislar endeksin yonu hakkinda belirleyici olacak. Cunku Turkiye`nin en buyuk gruplari olmasi yaninda hisse senetlerinin IMKB uzerindeki agirliginin da yuksek olmasi nedeniyle ihaleye katilacak konsorsiyumlara dahil sirketlerde onemli bir deger artisinin borsayi da ayni olcude yukariya tasiyabilecegi belirtiliyor. Ayrica ihalelerden Hazine`nin elde edecegi buyuk captaki gelirin butceye olan katkisi da uzmanlar tarafindan cok olumlu olarak degerlendiriliyor. Ozellikle ihalenin getirecegi rekabet ortami sonucunda ihaleden cikacak rakamin daha da artarak beklenenin uzerinde bir gelir saglamasi olasiligina dikkat cekiliyor. GSM ihaleleri konusunda basvurdugumuz yatirim uzmanlarinin gorusleri holding hisseleriyle baslayan alimlarin diger hisselerle devam edecegi ve genele yayilan bir alim dalgasinin olusacagi yonunde.
SIYASI CEKISMEDE SONA DOGRU: Endeks uzerinde uzun zamandir tedirginlik yaratan Cumhurbaskanligi secimi konusundaki belirsizlik su an rafa kalkmis gozukuyor. Ankara`ya yakin cevreler 5+5 formulunde uzlasilacagi konusunda hemfikir. Demirel`in karsisina kuvvetli bir adayin cikmamasi ve hukumetin ekonomik reformlari yapmak icin gerekli olan siyasi istikrara zarar vermeyecegini ifade eden davranislari da Cumhurbaskanligi konusunda herhangi bir puruzun cikmayacagini gosteriyor. Uzmnalar politik stabilizasyonun da Avrupa Birligi ile olan iliskiler acisindan onemini vurguladiktan sonra olasi bir belirsizlik riskinin alinamayacagini belirtiyorlar. Ki zaten 5+5 formulunu kapsayan anayasa degisikligi teklifi icin su anda yeterli imza saglanmis durumda. Yani siyasi belirsizlikte artik son noktaya gelinmis gorunuyor.
BORSAYA DIS BORCLANMA DOPINGI: Borsada bayram sonrasinda etkili olabilecek bir diger beklenti de faizlerin seyri olacak. Hazine`nin ic borc stokunu hizla azaltmasi ve piyasa duzennleyici mekanizmasinin nisan ayinda avantajli bir sekilde uygulanmaya konulacak olmasi nedeniyle bono faizleri yuzde 42`li seviyelerden yuzde 35 bilesik seviyelerine kadar geriledi. Hatta nisan ayinda aylik sepet devaluasyonun yuzde 1.7 seviyelerine cekilmesiyle birlikte bono faizlerinde yuzde 30 seviyelerinin bile gorulebilecegi ihtimali uzerinde duruluyor. Bunun da bono piyasasinda marji daha da azaltacagi dusunuluyor. Bu nedenle de daha once faizlerin yuzde 40 seviyelerinde fonlarini borsaya kanalize eden bazi buyuk bono oyuncularinin yaptigi gibi yuksek getiri vaat eden borsaya bu piyasadan yogun bir fon akimi baslayabilecegi olasiligi uzerinde duruluyor. Ayrica bayram sonrasinda gundemi mesgul edecek bir diger konu da Hazine`nin dis piyasalarda yeni kagit ihraci calismalari olacak. Uluslararasi piyasalarda 7-10 arasinda bir borclanma plannlayan Hazine faiz, yontem ve ortam acisindan en uygun donemi bekliyor.
MART ENFLASYONU: Bayram sonrasinin sicak gundem beklentilerinden biri de mart ayi enflasyon datasi olacak. Uzmanlar aslinda genel olarak piyasanin mart ayi enflasyon datasinin yuksek cikmasi olasiligina hazir oldugunu belirtiyorlar. Hatta cogu uzman mart enflasyon datasinin fiyatlara dahil edildigi gorusunde. Fakat piyasada bayram oncesinde yasanan sert cikisin ardindan bu datanin piyasada spekulatif amaclarla kullanilmasi olasiligi bulundugunun da alti ciziliyor. Hazine kanadindan yapilan aciklamalar ilk alti aydan sonra enflasyonda aylik ve yillik bazda gerilemenin cok daha dikkat cekici bir bicimde gorulecegi yonunde. Ayrica Hazine Mustesari Selcuk Demiralp mart ayi datasinin ocak ve subat datalarina gore de daha iyi bir sonuc cikacagini belirtiyor. Bu nedenlerden oturu mart enflasyon datasindan kaynaklanacak duzeltmelerin cok sinirli kalmasi bekleniyor.
YENI TARIHI ZIRVE YOLDA: Tum bu beklentileri siraladiktan sonra simdi gelelim endeksin bayram sonrasi yonune. Bu konuda uzmanlarin farkli gorusleri var. Kimileri yukselisin eski zirveyi kolaylikla asip kisa vadede endeksin 24-25 bin seviyelerine kadar surecegi gorusunde. Endeks uzerindeki olumsuz beklentilerin gectigimiz bir bucuk aylik surede tamamen satildigini kaydeden uzmanlar endeksin yeni bir ralli hareketi baslatabilecegini belirtiyorlar. Piyasa yeni bir para girisinin oldugunu ve yabancilarin da pozisyonlarini artirdigini soyleyen uzmanlar, sert bir hareketinn baslayabilecegini bildiriyorlar. Uzmanlarin buyuk bir bolumu, olusan bu olumlu hava ile birlikte piyasaya girecek olan nakit paranin da etkisiyle endeksin yeniden kisa bir surede 20 bin seviyelerinin uzerine sicrayacagina inaniyorlar. Bu ozellestirmelerin onumuzdeki ilk ve en onemli ayagi ise Tupras. Tupras`in halka arzi da en basarili halka arz olarak kabul edilen Is Bankasi`ndan basvurulann yontem kullanilarak gerceklestirilecek. Ancak Tupras halka arzinin cok buyuk bir meblagi kapsamasi nedeniyle kisa vadeli olarak piyasada hacim daralmasi yasanabilecegi dusunuluyor. Fakat bu daralmanin kisa surmesi ve taze para girisleriyle endeksin kisa surede yonunu yukari cevirmesi bekleniyor. Tupras`in ardindan gundemin bas noktasina GSM lisanslarinin devrinin oturacagi dusunuluyor. Bu lisanslarla Turkiye`nin en buyuk holdinglerinin ve gruplarinin ilgilendigi herkes tarafindan biliniyor. Bu holdinglerin hisseleri de ayni zamanda endeks uzerinde buyuk bir agirliga sahip. Bu dogrultuda GSM ihalesine katilacak holding hisselerinde yasanacak hareketlilig yon belirleyecegi konusunda tum uzmanlar hemfikir. Soz konusu surec icerisinde uzmanlar mart ayi enflasyon datasinin kullanilmasi suretiyle piyasada spekulatif satis baskilarinin olusturulabilecegi hususunda yatirimcilari uyariyorlar. Fakat martta baslayarak nisan basinda sonuclandirilacak olan Hazine`nin dis borclanmasinda beklenen basarinin gerceklesmesi durumunda bono faizlerinde yasanacak gerilemenin enflasyona yonelik yapilacak spekulasyonlari cok sinirli birakacagi dusunuluyor. Bu dogrultuda haziran ayinda yabanci kredi kuruluslarinin da Turkiye`nin notunu artirmasi durumunda endekste hedefin 4.5 cent seviyeleri olacagi savunuluyor.
FAVORI TUPRAS: Bu beklentiler dahilinde ozellikle kamu ve holding tahtalarinda yogun islemler yasanmasi bekleniyor. POAS ihalesinden sonra piyasada kamu hisseleri konusunda tedirginlik hakim oldu. Uzmanlar dusencelerine gore POAS ihalesi, kamu kagitlarinin bir cogunun piyasa degerinin gercek degerinin uzerinde islem gordugunu gosterdi. Bu baskinin da kisa vadede ortadan kalkmasi olasiliginin zayif oldugu dusunuluyor. Bu nedenle ozellestirmelerinkamu hisselerinde daha once beklenenin aksine olumsuz etkide bulunacagi gorusu agir basiyor. Fakat uzmanlar faaliyet gosterdigi sektore iliskin beklentilerin olumlu oldugu ve kar sicramasi gerceklestirmesi beklenen kamu hisselerinin bu dogrultuda buyuk ilgi gorecegini de ekliyorlar. Bu beklenti dahilinde ozzellikle tum uzmnalarin hedef gosterdigi Eregli Demir-Celik on plana cikiyor. Zarardan kara gecme ve yuksek buyume beklentisine sahip Erdemir`in, demir-celik sektorundeki olumlu beklentilerle bu yilin flas kamu hissesi olacagi dusunuluyor. Diger kamu hisseleri konusunda ise uzmanlarin gorusleri olumsuz. (PARA-BORSA MARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.