Tariş, Üreticinin İstediği Fiyatı Gerçekçi Bulmadı

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tariş, zeytin üreticisinin istediği 1 milyon 200 bin liralık avans fiyatı gerçekçi bulmadı. Tariş yöneticileri, dış ticaret politikalarından yakındılar ve üreticiye ödenen prim nedeniyle, fiyat karmaşası yaşandığını söylediler.


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliğinin önceki gün gerçekleştirilen genel kurulunda üreticinin istediği 1 milyon 200 bin liralık avans fiyat gerçekçi bulunmadı. Birliklere özerklik veren yasanın ardından 1 olağan, 2 de olağanüstü genel kurul toplayan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği`nde üreticiler 1 milyon 200 bin lira avans fiyat istedi. Yönetim Kurulu`na avans fiyatı belirleme ve alımlarda izlenecek politikalar konusunda yetki verilmesi için toplanan olağanüstü genel kurulda konuşan Birlik Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağındaki politikasızlıktan yakındı. 600 bin ton likit yağ açığı bulunmasına rağmen zeytinyağı tüketiminin özendirilmediğini savunan Çetin, ayçiçek yağına bedelsiz ithalat izni verilmesini eleştirerek, Sanayi ve Ticaret Bakanı 1 kilo ayçiçek yağı ithal edene, 1,5 kilo da gümrüksüz ithal izni veriyor. Bu durumda geçimini zeytincilik ve zeytinyağından sağlayan 400 bin üretici ailesi adına zeytinyağında nasıl bir politika izleyeceksiniz diye sormak istiyorum dedi.


MANİPÜLASYON VAR;

Var yıllarında manipülasyon yapan grupların zeytinyağı fiyatını düşürmek istediklerini sözlerine ekleyen Çetin, dış ticaret politikalarının gözden geçirilmesini istedi. Almanya`da 3 milyon Türk bulunduğunu kaydeden Çetin, Bu insanlar kendi ülkelerinin, yörelerinin zeytinyağını tüketemiyor. Tüketmek istediğinde bu yağlara ek gümrük uygulanıyor. Sanayicimizin önündeki en büyük engel AB`nin kuralarını aşamamaktır. Devlet ihracat politikalarını gözden geçirmelidir dedi. Siyasi otoritenin baskısını üzerinde hisseden Tariş`in kredi ve prim sorunları bulunduğunu, ancak, bu sorunların üstesinden geleceklerini ifade eden Çetin, tüccarın 800 bin liradan alım yaparak zeytinyağında fiyat oluşumunu engellemeye çalıştığını öne sürdü. Çetin son olarak primin bir an önce ilan edilmesi çağrısında bulundu. Olağanüstü kurulda söz alan üreticilerin 1 milyon 200 ila 1 milyon 300 bin lira arasında değişen avans fiyat talepleri karşısında yönetim kuruluna avans fiyat belirleme yetkisi verildi.


Öte yandan Tariş`e bağlı kooperatiflerin Çanakkale yöresinde zeytinyağı alımına geçen haftadan itibaren başladıkları, Aydın, Milas gibi yörelerde de bu hafta içinde alımlara geçeceği bildirildi. Tariş`in taban fiyatı açıklamadan yaptığı alımlarda geçen senenin fiyatları üzerinden üreticiye ödeme yaptığı ve fiyat ilanı sonrası oluşacak farkı üreticiye bilahare ödeyeceği belirtildi.


AVANS FİYAT BİLMECESİ;

Üreticilerin istediği 1 milyon 200 bin liralık avans fiyat için bazı tüccar ve sanayiciler şöyle konuştular:

Ulvi ŞENOL MOROVA Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye`de ihracatçı ve ticaret erbabı tarımsal ürünü harman zamanında malı ucuza kapatıp, kar marjını yükseltme düşüncesini uyguluyor. Ancak, 1 milyon 200 bin liralık avans fiyat talebi de gerçekçi değil. Doğrusu 28 cent primde dikkate alınarak 1 milyon liralık fiyat artı 28 cent prim karşılığı 200 bin liralık prim.

Mehmet CÖMERT Sanayici Tariş üyesi üreticilerin avans fiyat talebi normal. Üreticinin girdileri dikkate alındığında fiyat bence 1, 5 milyon olmalıydı.

GÜRKAN RENKLİDAĞ Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye`nin ihracat şansı olan sofralık zeytini Aydın`da üretiliyor ve Aydın`da üretilen zeytinin İspanya şartlarında fiyatı 28 peseta karşılığı olarak 98 bin lira. Oysa İspanya çiftçisi 130 bin lira da AB`den prim alıyor. Dolayısıyla cebine 240 bin lira para giriyor. Bizim sanayicimizin cebinden 220 bin lira çıkarken, İspanya sanayicisi 98 bin liraya hammadde alıyor. Durum zeytinyağında da aynı. Yani zeytinyağı üreticisinin cebine 1 milyon 300 bin lira giriyor. Bu şartlarda sofralık zeytinde hiç ihracat şansımız yok. Sonuçta Pazar bulmakta zorlandığımız zeytinyağında 50 bin tonluk ek bir stok yaratılmış olacak. Çözüm, zeytinyağının hammaddesi zeytine de prim verilmesi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.