Tariş, Sezonu Erken Kapattı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tariş pamuk sezonunu yılbaşı alım hedeflerinin gerisinde kapadı. Tariş Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu, Son dönemde piyasada yaşanan belirsizlik nedeniyle kampanya dönemini bitiriyoruz dedi.


Tariş, pamuk sezonunu erken kapattı. Kasım ayının ikinci yarısında patlak veren ekonomik krizin ardından piyasalarda yaşanan belirsizlik pamuk fiyatının 330 ila 350 bin liraya gerilemesine neden oldu. 2000- 2001 kampanyasını 400 bin liradan açan ve 220 bin ton pamuk almayı hedefleyen Tariş, piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak 22 Aralık itibariyle alım sezonunu kapatma kararı aldı. Şu ana kadar 190 bin ton pamuk aldıklarını kaydeden Tariş Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu, Tariş`in fiyatlarının piyasa fiyatları üzerinde kaldığını söyledi. Bakanoğlu, Sezon bitti. Bundan sonra ürün depoda tutuluyor. Dışarıda ucuz olursa Tariş`e, pahalı olursa tüccara verecek. Bizde bundan sonra riske girmeye gerek yok diye düşünerek ayın 22`si itibariyle kampanyamızı bitirme kararı aldık diye konuştu.


ALIMLAR PEŞİN YAPILDI;

Devletten 20 trilyon Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) Kredisi kullandıklarını, geçen yıldan ellerinde kalan pamuğu da yıl başında satarak alımları peşin yaptıklarını belirten Bakanoğlu, yeni üründen ise toplam 8 bin ton ürün satabildiklerini sözlerine ekledi. Bakanoğlu şöyle dedi, 8 bin ton ancak satabildik. Pamuk elimizde duruyor. Fiyatların normale dönmesi biraz zaman alacak. İhtiyaç kadar alım satım oluyor. Dikkat edilirse borsada işlemler 150 tona kadar düştü. Geçen yıllarda aynı dönemde işlem miktarı bin 500 ton olurdu. Repo ve faizlerin yüksekliği nedeniyle günlük alım satım dönemi yaşıyoruz. Umarım bu kriz çabuk geçer de piyasalar normale döner.Yılbaşı sonrası fiyatların eski seyrine döneceğini öne süren Mehmet Bakanoğlu, sezonu erken kapatmalarıyla ilgili olarak ise şunları söyledi: Tariş fiyatı 400 bin lira açıkladık. 44 randıman 432 bin lira. Biliyorsunuz Tariş fiyat düşürmez. Nitekim pamuk 350 bin liraya geriledi. Bu durum Tariş` in zararına yazmaya başladı. Fazla mal gelmeye başladı. Tekstildeki arkadaşlarımız bu durumdan kötü etkilendi. Ancak biz sene başında söyledik. Primi 20 sent yapın, fiyatı düşük tutalım. Tekstilci ucuza pamuk alsın, yurtdışında rekabet şansını devam etsin dedik. Ama dinletemedik. Biz gerekeni yapacağız. Gerekirse yurtdışına satış yapacağız.


Tariş`in alıcı olarak piyasadan çekilmesinin olağan bulduğunu kaydeden Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, Üretici kadar kendi varlığını da düşünmek zorunda olan Tariş bunu yapmak zorundaydı. Tekstil dahil bütün reel sektörlerde yoğun bir daralma yaşandı. Ancak, yılbaşını beklemek gerekiyor. Ocağın ikinci yarısından itibaren düzelme bekliyorum dedi.


950 BİN LİRADA KALIR;

Fiyatların 950 bin liranın altına inmesini olası görmediklerini aktaran Tanman,
Tekstilci borsada dışarıdan gelen pamuğa nazaran 100 bin lira fazla veriyor, Ege pamuğunu tercih ediyor. Pamuk 950 bin liradan aşağı düşmez. Hatta 1 milyon 100 bin lira seviyesini tekrar yakalayacağını düşünüyorum diye konuştu. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanvekili Şadi Katırcıoğlu ise, iplikçinin sattığı malın bedelini alma konusunda yaşadığı kuşku nedeniyle pamuk alımını azalttığını söyledi. Katırcıoğlu, İplikçi, hammaddeye, stoğa girmiyor. Haftalık stoklarla çalışır pozisyonda devam ediyor. Hatta uzun bayram tatilinde tatile girmeyen fabrikalar bile bayram tatili boyunca kapalı kalacak dedi. Yılbaşından sonra ekonomik istikrarın yerine gelmesini beklediklerini ifade eden Katırcıoğlu, Ocak ayı ortasından itibaren sezon başı gibi pamuk arzı olacak. Bu esnada Tariş gibi bir kurumun alıcı olarak piyasada bulunmaması, fiyatların eski seviyesini bulmasını geciktirebilir diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.