Tahvil ve Bono Mu? Yoksa Tahvil Yatırım Fonları Mı?

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tahvil yatırımcıları arasında bireysel senetlere yatırım yapmanın en iyi yaklaşım olduğuna yemin edecekler vardır...

Tahvil yatırımcıları arasında bireysel senetlere yatırım yapmanın en iyi yaklaşım olduğuna yemin edecekler vardır. Diğerleri ise büyük bir hevesle tahvil yatırım fonlarına yatırım yapmayı savunurlar.
Hangi yaklaşım daha iyi? Bu size ve sizin ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Eğer halen bir tahvil veya tahvil yatırım fonunda yatırımınız varsa - ya da ilerde yapmayı planlıyorsanız - her ikisinin de potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını anlamanız önemlidir.

Tahviller vadelidir, tahvil yatırım fonları değil
Bireysel tahviller ve tahvil yatırım fonları arasındaki ana bir fark, tahviller vade süresine sahipken tahvil yatırım fonlarında böyle birşey olmamasıdır. Tek bir tahvil aldığınızda, tahvili ihraç eden kurum size tahvili tuttuğunuz süre boyunca önceden belirlenmiş bir gelir oranı ve ayrıca tahvilin vadesi dolduğunda da tahvilin yazılı değerini size ödemeyi garanti eder. Tahvil değerleri genellikle o anki faiz oranlarına bağlıdır - faiz oranları düştükçe çoğu tahvil fiyatları artma ve faiz fiyatları yükseldikçe de azalma eğilimdedirler. Siz elinizde belli bir tahvili tutarken faiz oranları yükselip düşebilse de sizin tahvili ihraç eden kurumla olan anlaşmanız değişmez.
Diğer yandan bir tahvil yatırım fonunun vadesi yoktur. Bir tahvil yatırım fonu aktif olarak tahvilleri alıp sattığı için - tahvilleri vadeleri dolana kadar tutmak yerine - fonun ortalama vadesi genellikle prospektüste belirtilen limitler içinde olmak üzere devamlı inip çıkar. Faiz oranları ve tahvil değerlerine bağlı olarak, fon, tahviller alınıp satıldıkça veya vadeleri doldukça sermaye kazançları veya kayıpları getirebilir.

Sabit gelire karşı değişken gelir
Bireysel bir tahvil tipik olarak vadesi dolana ya da ödeme tarihi gelene kadar size sabit ve tahmin edilebilir bir gelir akışı sağlar. Birçok tahvil yatırımcısı için gelirlerinin tam olarak ne kadar olacağını bilmek son derece önemlidir. Tahvil yatırım fonları da gelir sağlar, fakat ödenen kar payları, bir tahvil fonunun düzenli olarak portföyündeki tahvilleri alıp satmasından dolayı aydan aya değişiklik gösterir.

Bireysel tahviller temerrüd edebilir
Hem bireysel tahviller hem de tahvil yatırım fonları kredi riski - tahvili çıkaran kurumun temerrüd etmesi ve tahvil sahiplerine olan yükümlülüklerini geri ödemekte başarısız olması riski - taşır. Eğer sadece birkaç tahvil tutuyorsanız ve bir tanesi temerrüd ederse, bu portföyünüze önemli bir darbe indirebilir. Çeşitlendirilmiş bir tahvil yatırım fonunda ise tek bir tahvilin temerrüd etmesi o kadar bir etkide bulunmayacaktır.

Profosyonel İdare
Çıkarılmış binlerce mevcut tahvilden herhangi anda birini seçmek bireysel yatırımcı için oldukça zorlayıcı olabilir. Tahvil yatırım fonlarında bu görevi tahvil piyasasıyla yakından alakalı olan profosyonel yatırım uzmanları yürütür.

İdare üretleri ve diğer fon giderleri
Tahvil fonları her yıl yüzde 0.5den yüzde 1e kadar değişebilen idare ücretlerine tabidir. Bazı fonlarda pay satın alıp veya itfa ettiğinizde de ödemeniz gereken satış yükü bulunur. Her tahvil yatırım fonu değişiktir, bu yüzden yatırım yapmayı düşündüğünüz herhangi bir fona ne kadar ödiyeceğinizi öğrenmek için prospektüsünü kontrol etmeyi unutmayın. Bireysel tahvilleri elde tutmanın maliyeti genellikle bu fon giderlerinden az olacaktır.

Yatırım esnekliği
Bireysel yatırımcılar için tahvil yatırım fonlarını idare etmek bireysel tahvillerden oluşan ufak bir portföyü idare etmakten daha kolay olabilir. Bir tahvil yatırım fonundan elde edilen kar paylarını tekrar yatırımda kullanmak bireysel tahvillerden elde edilen geliri tekrar yatırıma döndürmekten genellikle dah akolay ve ucuzdur. Eğer ani şekilde paraya ihtiyaç duyarsanız, tahvil yatırım fonu paylarını bireysel tahvilleri satabileceğinizden daha kolay itfa edebilirsiniz. Bir tahvil yatırım fonuyla ihtiyacınız olan parayı sağlamak için payları itfa edebilirken, vade tarihlerinden önce tahvilleri satmak zor ve masraflı olabilir. Eğer yatırım stratejiniz değiştiyse, birçok tahvil fonu değişik hedefleri olan yatırım fonlarına basit ve değişim masrafı olmayan dönüşümler sağlarlar. Bireysel tahvillerle vites değiştirmeniz çok daha zor olabilir.

Sizin için en iyi olan
İster sabit bir gelir, düşük değişkenlik ya da ister daha çok portföy çeşitkenliği arıyor olun, tahviller ya da tahvil yatırım fonları bu ihtiyacınızı karşılayabilir. Sizin için hangisinin daha uygun olduğuna karar vermek için, risk, gelir, çeşitkenlik ve yatırım esnekliğine karşı olan tutumlarınızı inceleyin. Eğer hangi yönü seçiceğinize dair bir tereddüdünüz olursa, size yatırım ihtiyaç ve amaçlarınızı saptayabilcek profösyonel bir yatırım uzmanıyla çalışın.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.