Tabela bankacılığına son

28.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

1980`li yıllardan itibaren yaygınlaşarak sermaye gruplarının kendi şirketlerini finase etme mekanizmasına dönüşen taleba bankacılığı son buluyor. Bünyesindeki çarpıklıklar yüzünden, yaşanan ekonomik krizin de nedeni olan bankacılık sistemi, ciddi kriterlere bağlanıyor. Artık herkes banka kurucusu olamayacak, banka kurmak isteyenler, kuracakları bankanın verimli olduğunu kanıtlayacak, ilk üç yıla ilişkin tahmini karı baştan açıklayacak ve bu dönemde yapacakları sermaye artırımları için sağlam kaynaklar gösterecekler.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), Bankalar Yasası`nda yapılan değişiklikler doğrultusunda, bankaların kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esasları bir yönetmelikle düzenledi. Resmi Gazete`de yayımlanan yönetmelik uyarınca, bankaların kuruluşunda, banka kurulmasından beklenen yararı analiz eden ayrıntılı fizibilite raporu ve ilk üç yıla ilişkin tahmini bilanço ile kar ve zarar cetvellerini içeren bir rapor istenecek. Raporda ayrıca, banka sermaye artırımları için gereken kaynak tutarı ve bu tutarın sağlanacağı alanların da ayrıntılı biçimde gösterilmesi gerekiyor.

Herkes banka kuramayacak
Kurucular ile sermayedeki dolaylı pay sahipliği yüzde 10 veya daha fazla olan gerçek veya tüzel kişiler, müflis olmadıklarına, konkordato ilan etmediklerine ilişkin belge sunacaklar. Tasfiyeye tabi tutulan bankerler, sigorta şirketleri ve para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlarda doğrudan veya dolaylı yüzde 10 ve daha fazla pay sahibi olanlar kurucu olamayacak. Kurucuların, muaccel ve prim borcu bulunmadığını da belgelemeleri, sahip oldukları taşınmazlara ilişkin emlak vergisi beyannamelerini sunmaları gerekiyor.

Kaynak sağlam olacak
Sermayenin yüzde 10 ve daha fazlasını taahhüt eden kurucular, gerekli kaynağı kendi ticari, sınai ve diğer faaliyetleri sonucunda, muvazasız olarak sağladıklarına ilişkin taahhütname imzalayacaklar. Banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri, yabancı bankaların Türkiye`deki merkez şube müdürler kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce yemin etmek zorunda olacaklar. Banka yöneticisi olacak kişiler ayrıca mal bildiriminde de bulunacaklar. Banka yönetim kurulları, bir kişiye açılacak kredide, kredi komitesine öz kaynakların en fazla yüzde 10`u, genel müdürlüğe de yüzde 1`i oranındaki kredi açma yetkisini devredebilecek.

Rasyolar için aşamalı geçiş
Bankalar Yasası`nda yapılan değişiklikle getirilen yeni öz kaynak tanımına göre öz kaynağın belli oranıyla sınırlandırılmış işlemlerinde aşım olan bankalar, söz konusu oranları 2003`ün Mart ayı sonuna kadar bu sınırlara çekecek. Kredi sınırlarının hesabında ortaklık payları 2001 yılında yüzde 5 olarak esas alınacak. Bu oran kademeli artışla 2010 başında yüzde 100`e çıkacak. Kredi sınırlarının hesabında vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile benzeri diğer sözleşmelerin dikkate alınmasına 1 Ocak 2002`den itibaren başlanacak. Bir risk grubuna kullandırğı krediler Yasa`daki sınırları aşan bankalar, bu risk grubu ya da başkasına hiç kredi açamayacak. Bankalar, 1 Ocak 2002`den başlamak üzere, bir risk grubuna kullandırdıkları kredilerin toplamında her yıl için oluşan aşım tutarlarını, aşamalı olarak aşağı çekerek 2006 sonuna kadar giderecekler.

Yeni dönem
• Banka kurmak isteyenler, kuracakları bankanın verimli olacağını kanıtlayacak
• İlk üç yıla ilişkin tahmini kar baştan açıklanacak ve bu dönemde yapılacak sermaye artırımları için sağlam kaynaklar gösterilecek.
• Kurucular ile sermayedeki dolaylı pay sahipliği yüzde 10 veya daha fazla olan gerçek veya tüzel kişiler, müflis olmadıklarına, konkordato ilan etmediklerine ilişkin belge sunacaklar.
• Kurucuların, muaccel ve prim borcu bulunmadığını da belgelemeleri, sahip oldukları taşınmazlara ilişkin emlak vergisi beyannamelerini sunmaları gerekiyor.
• Banka yöneticisi olacak kişiler ayrıca mal bildiriminde de bulunacaklar.
• Banka yönetim kurulları, bir kişiye açılacak kredide, kredi komitesine öz kaynakların en fazla yüzde 10`u, genel müdürlüğe de yüzde 1`i oranındaki kredi açma yetkisini devredebilecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.