Sümerbank’ın başarısı önlemlere bağlı

28.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sümerbank çatısı altında birleştirilen Yaşarbank, Bank Kapital, Ulusal Bank, Egebank, Yurtbank ile Sümerbank’ın 1 Ocak - 31 Aralık 2000 dönemine ilişkin bağımsız denetim raporları yayımlandı. Yaşarbank, Bank Kapital, Egebank ve Yurtbank’ı Deloitte Touche’nin, Ulusalbank’ı Grand Thorton’un, Sümerbank’ı da Aktif Analiz Serbest Muhasebecilik’in yaptığı denetimler sonucu ortaya çıkan raporlar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer aldı. Raporda, Sümerbank’ın faaliyetlerini sürdürebilmesinin, mali bünyesinin güçlendirilmesi ve yeniden yapılandırılmasının Bankalar Kanunu’nda öngörülen gerekli önlemlerin alınmasına ve gelecek dönemde faaliyet sonuçlarının başarılı olmasına bağlı olduğu belirtildi. Raporlarda bankalarla ilgili şu bilgilere yer verildi:


Yurtbank

Bankanın eski sahiplerinden Yurt Grubu şirketlerine önemli tutarlarda kredi tahsis edilmiştir. Grubun riskleri bankanın önceki ana ortaklarından Ali Balkaner’in ya da şirketlerinin sahibi veya ilişkili bulundukları firmalara kullandırılan kredilerden oluşmaktadır.


Egebank

Bankanın eski hissedarı Demirel Grubu şirketlerine önemli tutarlarda kullandırılan kredilerin ödemeleri sürekli ertelendi ya da vadeleri uzatıldı. Bayraktar Grubu’nun riskleri, banka Demirel’e devredilirken borçlar Demirel grubu firmalarına transferler edildi. Ancak Bayraktar Grubu, taraflar arasında akdedilen ve Egebank’ın alacaklı sıfatı ile imzalamış bulunduğu borcun nakli sözleşmelerinin gereği olarak bankanın yasal kayıtlarında kendileri üzerinde gösterilen kredileri kabul etmemiş ve bu risklerin Demirel Grubu riskleri haline dönüştürmüştür.


Yaşarbank

Bankanın eski sahibi Yaşar Grubu’na kullandırılan nakdi kredi tutarı 23.3 trilyon lira, gayrinakdi kredi tutarı 21.9 trilyon lira. Denetim çalışmaları sürerken bu şirketlerden bir kısmı ile protokol imzalandı. Protokoller imzalanmadan önce vadesi gelen kredilerden tahsilat olmazken protokol şartlarının rapor tarihi itibarıyla henüz yerine getirilmemiştir. Bu nedenle kredilerin ödenebilirliğine ilişkin belirsizlik bulunuyor.


Bank Kapital

Bankanın eski hissedarı Ceylan Grubu ile ilişkili şirketlere önemli tutarlarda kredi verilmiş. Özellikle Ceylan Grubu ve ilişkili şirketlere verilen krediler için gönderilen bağımsız teyid mektuplarına büyük bir çoğunlukla cevap vermemeleri nedeniyle kredilerin tahsil edilebilirliğine ilişkin yeterli kanaat oluşturulamamıştır.


Ulusalbank

Kasım 2000 tarihinde çıkan mali krizden olumsuz yönde etkilenen bankanın sermaye yeterliliği rasyonu sıfır olarak hesaplandı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.