SPK `Einstein` arıyor

05.02.2008 - 10:41 | Son Güncelleme :

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından sektör çalışanları için zorunlu hale getirilen lisanslama sınavında başarı oranı yüzde 3,59`a kadar düştü

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından sektör çalışanları için<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/0501H1.JPG" align="right" vspace="5"> zorunlu hale getirilen lisanslama sınavında başarı oranı yüzde 3,59`a kadar düştü. Sektörü çalışanları, soruların her geçen dönem zorlaştığını söylüyor. 

Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ
 
Sermaye Piyasası Kurulu`nun (SPK) finans sektöründe çalışanlar için zorunlu hale getirdiği lisanslama sınavına ilişkin tepkiler artıyor. 2002 yılı eylül ayından bu yana yılda 3 kez çeşitli alanlarda yapılan lisanslama sınavının 2008`in 1. dönem sonuçları vahim bir tabloyu ortaya çıkardı. Yılın ilk lisanslama sınavına katılan 18 bin 608 finans sektörü çalışanından sadece 668`i lisans almayı başardı. Sınava girenlerin başarı oranı ise yüzde 3,59 olarak gerçekleşti. Sınava girenler, soruların her geçen zorlaştığını ifade ederek SPK Einstein arıyor benzetmesini yapıyor. Soruların zorluğundan şikayet eden sektör çalışanlarının tepkilerinin her geçen gün arttığı ve yetkili mercileri telefon yağmuruna tuttukları belirtiliyor.

Sektöre böyle bir standartın getirilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu, ancak soruların her geçen dönem daha da zorlaştığını belirten adının açıklanmasını istemeyen finansçı, Lisanslama sınavı çalışanlar için ciddi bir probleme dönüşmüş durumda. Sınavda sorulan soruların çalışma hayatında bir çözümlemeye neden olacağını düşünmüyorum. Sınavı başarıyla geçenler şu an aynı soruları yanıtlayacak durumda değiller dedi. Sınavda soruların zormuğu bir yana, ders geçme notu 100 üzerinden 60, lisans almak için de ortalama 70 puanın tutturulması da gerekiyor.
 
Yanıtları açıklanmıyor

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına giren bir sektör çalışanı ise sınav sorularının yanıtlarının açıklanmadığını ve doğru cevabın öğrenilemediği eleştirisinde bulundu. Yetkililerin soruların yanıtlarının açıklanmama nedenini aynı soruları yeniden sorulabileceği nedenine bağladığını söyleyen aynı kişi, Ben mimarım. Bazı soruların iki doğru yanıtı var. Geçtiğimiz sınavlarda mahkeme kararıyla bazı sorular iptal edildi. Öyle sorular varki sınava girenler Türkçesini anlamakta zorlanıyor. Soruların zorlaşmasının nedeni lisans sayısının artmasının istenmemesi olabilir yorumunda bulundu.

Ağırlıklı olarak temel ve ileri düzey lisans almak için sınava girenlerin en çok zorlandıkları konuların başında ise Sermaye Piyasası Mevzuatı geliyor. Farklı lisanslar için toplam 35 farklı konu başlığında yapılan sınavlarda ortalama başarı oranı ise yüzde 13,76. 35 modül arasında yüzde 50`nin üzerinde başarı sağlanan konu başlığı olmazken, çok sayıda dersin başarı oranı yüzde 10`nun altında bulunuyor. 

Başarı oranı hızla düştü

Lisanslama sınavlarındaki başarı oranlarına bakıldığında ise hızlı bir düşüşün yaşandığı dikkat çekiyor. 2005 yılının ilk lisanslama sınavında yüzde 50 civarında olan modül bazındaki ortalama başarı oranı istikrarlı bir şekilde gerileyip 2008 yılının ilk sınavında yüzde 13,76`ya kadar indi.
2005 yılı başında yüzde 22,13 olan lisans almaya hak kazananların oranı ise yüzde 3,59`a kadar gerilemiş durumda.

2008 yılının ilk sınavına giren 18 bin 608 kişinin 10 bin 103`ü temel düzey lisans almak için mücadele etti. Temel düzey lisans almaya 312 kişi hak kazanırken, başarı oranı yüzde 3,09 oldu. İleri düzey lisans sınavında başarı oranı yüzde 5,99, türev araçlar sınavında yüzde 4,68, gayrimenkul değerleme sınavında ise başarı oranı yüzde 4,68 olarak gerçekleşti.
 
En başarısız konut değerleme

Dokuz farklı lisans türü arasında en az başarı sağlanan sınav ise konut değerleme uzmanlığı sınavında yaşandı. Konut değerleme uzmanlığı sınavına giren 552 kişiden sadece 7`si bu lisansı almayı başardı. SPK lisanslama sınavları, sermaye piyasası alanında ihtisas personeli, yönetici, türev araçlar personeli, değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak çalışanların mesleki yeterliliklerini, bilgi ve tecrübelerini gösterir lisans belgesinin verilmesi amacıyla yapılıyor. Kurul tarafından düzenlenen lisanslama sınavları her yıl ocak, mayıs ve eylül aylarında yapılıyor.

Lisans almaya hak kazananların ayrıca her dört yılda bir Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) tarafından düzenlenen Lisans Yenileme Eğitim Programları`na katılmaları gerekiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.