S&P: Stand-by bitiyor mali disipline dikkat

04.02.2008 - 10:05 | Son Güncelleme :

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’nin IMF ile yaptığı stand-by anlaşmasının bu mayısta sona ereceğine dikkat çekerek, bu aşamada mali disiplinin sürdürülmesinin çok daha önemli hale geleceği değerlendirmesinde bulundu.

ULUSLARARASI
kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’nin IMF ile yaptığı stand-by anlaşmasının bu Mayıs’ta sona ereceğine dikkat çekerek, bu aşamada mali disiplinin sürdürülmesinin çok daha önemli hale geleceği değerlendirmesinde bulundu. S&P,cari açığın 2006 yılından bu yana yüksek seyrettiğini belirterek, cari açığın 2008-2009 döneminde de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının yüzde 5’in üzerinde kalmasının beklendiğinin altını çizdi.Türkiye’nin döviz cinsinden halen BB- ve B Durağan olan notlarının dış açıklardaki önemli kırılganlıklara işaret ettiğini belirten S&P, Cari açığın çok daha uygun ve sürdürülebilir bir şekilde finansmanı yoluyla dış kırılganlığı azaltabilirse ülke notunun iyileştirilmesi beklenebilir görüşünü yineledi.

MALİ ŞOKLARA DAYANIKLI: Türkiye’nin ülke notu üzerinde çalışan analist Faruk Soussa’nın da içinde yer aldığı S&P Rating Servisleri uzmanları, haftalık İngilizce yayınlanan ANKA Review Dergisi’nin Türkiye’ye ilişkin sorularını yanıtladı. S&P uzmanlarınca yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin özellikle 2002’den bu yana mali şoklara karşı tepki verme yeteneğinin arttığına dikkat çekilerek, bu gelişmede bankacılık sistemindeki güçlenmenin kilit rol oynadığı kaydedildi.

KRİZDEN HERKES DERS ALSIN: ABD’de yaşanan kredi krizi sonrasında derecelendirme kuruluşlarının itibar kaybına uğradığı yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine S&P uzmanları, Sub-prime ve kredi krizinin rating kuruluşları açısından bir dizi dersler ortaya çıkardığını söylediler. S&P, Biz de bu derslerden bir şeyler öğrenmek ve buna göre yeni hareket biçimleri oluşturmak durumundayız. Kredi piyasalarında yaşanan bu olağanüstü dönem, bizim S&P olarak mortgage kredilerine dayalı olarak çıkarılan senetlerin derecelendirilmesine yönelik varsayımları oluştururken daha katı ve uzun vadeli bakışlar geliştirmemizi gerektirdi. Analizlerimizi ve süreçlerimizi daha da güçlendirmek için bir dizi girişim başlattık. Kriterlerimizi daha da katılaştırıyoruz, gözden geçirmelerin sıklığını arttırıyoruz ve analiz modellerimizi yeniden biçimlendiriyoruz. Bize sunulan verileri nitelik ve nicelik yönünden daha güvenilir kılmanın yolları arıyoruz şeklinde görüş bildirdi.

HIZLI-YAVAŞ: S&P uzmanları, rating şirketlerinin çok yavaş ya da çok hızlı olmakla suçlandığını kaydederken, bazen de çok agresif ya da çok temkinli olmakla eleştirildiğini söylediler. S&P uzmanları bu konuda şu değerlendirmede bulundular: Eğer gelecek hakkında yorumda bulunuyor, kanılar oluşturuyorsanız ve bilinmeyen olaylar hakkında tahminler yapıyorsanız, bu tür eleştirilerin gelmesi kaçınılmazdır. Biz bundan şikayetçi de değiliz aslında. Biz pazarın bize söylediğine her zaman kulak veririz. Süreci daha da güçlendirmek ve daha iyi hizmet sunmak için, düzenleyici kuruluşlarla ve pazarın katılımcıları ile işbirliğini artırma yükümlülüğümüz var.

Politik riskler ülke notunuzu belirler

S&P uzmanları, ülke notunun hükümetlerin kredi borçlarını içeren mali yükümlülüklerini tam olarak ve zamanında yapacakları konusundaki niyet ve yetenekleri üzerinde rating servislerinin öngörülerini yansıttığını anlattılar. S&P uzmanları, Ülke notu mali yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmeyeceği ihtimali konusunda geleceğe matuf bir tahmindir. Ekonomik ve politik risk kredi riskinin temel belirleyicisidir. Ekonomik risk bir hükümetin yükümlülüklerini zamanında yerine getirme yeteneğine işaret eder. Politik risk ise bir hükümetin dış borcunu geri ödeme konusundaki niyet ve istekliliğini yansıtır açıklamasında bulundular. S&P uzmanları Türkiye’de temsilcilik açma yönünde planları olup olmadığı yönündeki soruya, da şu an için bu tür bir düşünce olmadığı yanıtın verdiler. Türkiye’nin birçok yönüyle ilgi çekici bir Pazar olduğunu belirten uzmanlar, Yakın bir zamanda Türkiye ofisi açmak gibi bir planımız yok. Ancak bu görüşümüz düzenleyici konularla ilgili değişik unsurlara bağlı olarak zaman içinde değişebilir dediler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.011 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.