Sosyal riski de çözdük!

11.03.2004 - 09:54 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Atalay (sağda) ile Sağlık Bakanı Akdağ düzenledikleri toplantıda `Sosyal Riski Azaltma Projesi`ne ilişkin protokolü imzaladı.

Yoksulluğu azaltmak üzere hazırlanan `şartlı nakit transferi` projesi kapsamında, pilot bölgelerde aileler çocuk başına 15 milyon liralık `sosyal risk` yardımı alacak

Yoksulluğu azaltmaya yönelik, `Sosyal Riski Azaltma Projesi`nin `şartlı nakit transferi` ayağı başlatıldı. Şartlı nakit transferi kapsamında nüfusun en yoksul ailelerine sağlık yardımı kapsamında, çocuk başına ve anne adaylarına aylık 15 milyon lira sağlık yardımı yapılacak. Aileler eğitim yardımı için de çocuk başına 13-16 milyon lira alacak. Uygulama pilot bölgelerde başladı. Söz konusu yardımdan yararlanmak üzere 76 bin 500 kişi başvuruda bulundu.
Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dün Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında `şartlı nakit transferi` (ŞNT) protokolünü imzaladı. ŞNT`yi tanıtan Beşir Atalay, programdan nüfusun en yoksul yüzde 6`lık kesiminin yararlanmasını hedeflediklerini söylerken, Amacımız, yoksulun yoksulu denilen kesime sağlık ve eğitim hizmetlerine erişmesine katkı sağlamak dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise programın bebek ve anne ölümlerini azaltacağını belirterek, Toplumun en yoksul kesimindeki aileleri sağlık hizmeti almaya teşvik ediyoruz diye konuştu.
Şartlı Nakit Transferi programıyla, maddi imkânsızlıklar yüzünden çocuklarını okula gönderemeyen veya okuldan almak zorunda kalan aileler ile okul öncesi çocuklarını düzenli sağlık kontrolüne götüremeyen aileler ekonomik bakımdan desteklenecek. Ayrıca, anne adaylarının gebelikleri süresince ve doğumdan iki ay sonrasına kadar gebelik takibi yapılacak. Böylelikle, gebelik riskleri önlenecek ve doğumun güvenli olarak hastanelerde yapılması sağlanacak.
Sağlık yardımı kapsamında, anne adaylarına aylık 15 milyon lira para yardımı yapılacak. Doğumunu sağlık kuruluşlarında yaptıran annelere de bir defaya mahsus 50 milyon lira verilecek. Yoksul aileler 0-6 yaş grubu
arasındaki çocuklarının temel sağlık hizmetleri için de çocuk başına aylık 15 milyon lira alacak. Eğitim yardımı kapsamında ise yoksul ailelerin 1-11 arası sınıflarda okuyan çocuklarının düzenli olarak okula devam etmelerini sağlamak amacıyla birinci çocuk için ayda 16 milyon 500 bin lira, ikinci çocuk için ayda 15 milyon lira, üçüncü çocuk için de ayda 13 milyon lira eğitim yardımı yapılacak.
ŞNT programıyla yaklaşık 1.2 milyon çocuğa ve 200 bin anneye hizmet götürülmesi planlanıyor. Programın uygulanmasına Çankırı Merkez, Ankara Keçiören, Sinop Durağan, Kahramanmaraş Göksun, Zonguldak Ereğli, Gaziantep Yavuzeli`nden başlandı. Mayıs 2004`ten itibaren tüm Türkiye`ye yaygınlaştırılması planlanan projeye şimdiye kadar 76 bin 685 kişi başvurdu. 145 bin öğrenciye eğitim yardımı yapıldı. Sağlık yardımı yapılan çocuk sayısı ise 51 bin 628 oldu. Programdan yararlanmak isteyen yoksul ailelerin il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile okullar, sağlık ocakları ve muhtarlıklarda bulunan formları doldurarak başvuruda bulunmaları gerekiyor.


Uymayana yardım yok
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu, yardımların verilmesinde düzenli kontrolü şart koşacak. Sağlık personelleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları`na ailelerin sağlık kontrollerine düzenli gidip gitmediğini bildirecek. 2 kez kontrole gitmeyen aileler uyarılacak. Devam ederlerse de yardım kesilebilecek.
Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Atalay, gazetecilerin 15 milyon liranın günün şartlarına uygun olup olmadığını sorması üzerine Bu bir sosyal yardım programından ziyade teşvik programıdır. Miktarları şimdilik bu kadar belirledik. Bugünkü hayat şartlarında yeterli olmadığını biliyoruz. Aldığımız tepkilere göre bu miktarları artırmak için çalışacağız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.024 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.