Sosyal Güvenlik yarın görüşülecek

25.02.2008 - 14:53 | Son Güncelleme :

Kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349tbmm.jpg" align="right" vspace="5">ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda değişiklik öngören tasarı, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülecek.

CNNTURK

Hükümet tarafından 27 Kasım 2007 tarihinde TBMM`ye sevk edilen tasarı, ilk önce tali komisyon olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda ele alındı. Daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülen tasarı, alt komisyona havale edilmişti.

AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında oluşturulan Alt Komisyon`un, tasarı üzerindeki çalışmaları yaklaşık iki ay sürdü.

Çalışmaları bir hafta önce tamamlanan ancak başta, milletvekillerinin özlük haklarında yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin husus olmak üzere bazı maddelere milletvekillerinin şerh koyduğu alt komisyon raporu, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda ele alınacak.

Tasarı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almayı, bu sigortalardan yararlanma şartlarını, finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemeyi, sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

Tasarıya göre;

* Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25`inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak,

* Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak,

* Yaşlılık aylığı bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak,

* Malullük ve ölüm aylığından yararlanmak için SSK`lılardaki 900 günlük prim ödeme gün sayısı 1800 güne çıkartıldı, memurlarda ise 3600 gün olan prim ödeme gün sayısı 1800 güne düşürülecek,

* Yatarak tedavilerde, sağlık hizmet bedelinin yüzde 1`i oranında katılım payı alınacak. Ancak SGK, bu oranı sıfırlamaya veya 2 katına çıkarmaya yetkili olacak,

* Sanatçı ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda yıpranma hakkı olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.

* Özel hastaneler, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmeti bedelinin yüzde yüzde 20`sine kadar ilave ücret talep edebilecek,

* Çalışanlardan kademeli olarak sosyal güvenlik destek primi alınacak,

* Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri, devlet tarafından ödenecek,

* İşveren, işçinin ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerini banka hesabına yatıracak,

* Asgari işçilik oranlarının saptanması amacıyla kurum bünyesinde asgari işçilik tespit komisyonu kurulacak.

Tasarıda önemli ek ve değişiklikler yapıldı

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Alt Komisyon`un iki aya yaklaşan çalışması sonucunda tasarının birçok maddesinde önemli ek ve değişiklikler yapıldığını söylemişti.

Kalaycı, Ağır, riskli ve yıpratıcı koşullarda görev yapmaları gerekçesiyle fiili hizmet zammından çoğu 30 yılı aşan bir süredir yararlanmakta olan basım ve gazetecilik işyerlerinde çalışanlar, gemi adamları, gemi ateşçileri, gemi kömürcüleri, dalgıçlar, havayollarının uçucu personeli ile diğer bazı çalışanların hakları ellerinden alınmaktadır demişti.

Böyle bir hakkın verilmemesi için, herkesin kabul edebileceği bilimsel gerekçelerin olması gerektiğini söyleyen Kalaycı, Yapılan işlem bir hakkın gasp edilmesi niteliğini taşımaktadır demişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.