Şimşek: Rekabet gücü kurla oynayarak artmaz

28.02.2008 - 09:27 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, rekabet gücünün kurlarla oynanarak artırılamayacağını söyledi. Uluslararası Yatırımcılar Derneği`nin (YASED) 27. Genel Kurulu`na katılan Şimşek, Türkiye`nin sanayi üretiminde bilgi yoğun ve katma değerli ürüne geçiş sürecinin başladığını, hızlanarak devam edeceğini kaydetti. Şimşek, düşük döviz kuruna yönelik eleştirilere şu yanıtı verdi:
Türkiye rekabet gücünü kurla oynayarak artıramaz. Türkiye`nin temel problemi kur değil. Etkilemiyor demiyorum, bazı alanlarda kurun etkisi ciddi boyutlara ulaşabiliyor ama genele baktığınızda, biz zamanında eğitime, Ar-Ge`ye kaynak aktarmamışız, katma değerli ürünlere yoğunlaşmamışız. Bunu gidermeye yönelik çalışıyoruz.
Merkez Bankası`nın bağımsız olduğunu söyleyen Şimşek, Kur burada şurada olsun diye ne bir hedefimiz ne de tavrımız var. Kur bu kadar problem olsaydı, ihracat son 5-6 yılda bu performansı nasıl gösterirdi? dedi.
Konuşmasında YASED`in kayıtdışı ekonomiyle ilgili açıklamalarına cevap veren Şimşek şöyle dedi:
Kayıtdışı, kamunun büyük olmasının bir sonucu. Kayıtdışı, denetimlerin artırırılması ve kayıtdışına iten unsurların azaltılmasıyla önlenir. Bunların başında da vergi yükü geliyor. Bütçede imkanlar oluşturup vergi yükünü aşağı çekmeye çalışacağız. Bir taraftan da gelir idaresini güçlendireceğiz.


`İşgücü esnek olmalı`

Teşvikten yararlananların da, yararlanmayanların da memnun olmadığını söyleyen Şimşek, Hakkari, Şırnak gibi yerlere belki yüzde 100 teşvik vermek lazım, belki kademelendirilerek bölgesel teşvik sistemine geçiş için bazı çalışmalar olacak dedi. İstihdam paketini ilk yarıda bitirmeye çalışacaklarını söyleyen Şimşek, istihdamın artması için işgücü piyasasının esnek olması gerektiğini öne sürdü.
Yabancı sermayenin sadece cari açığı finanse etmesi açısından değil, rekabet açısından önemli olduğunu kaydeden Şimşek, Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretlerle ilgili bilgiler de verdi. Şimşek, 2020`ye kadar değerlendirilmesi gereken fonlar 5-6.5 trilyon dolar arasında yükselecek. Bölgenin tek başına kullanacağı bir para değil. Türkiye`ye ilgi yüksek dedi.


YASED: Sıfırdan yatırım artırılmalı

YASED Başkanı Tahir Uysal, dünya genelinde toplam uluslararası doğrudan yatırımların 2007 yılında 2000 senesindeki 1.4 trilyon doları da aşarak, 1.5 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Uysal, Türkiye, yatırımcıya olumlu sinyaller veren politikalar ve olumlu global koşulların da yardımıyla, 2003`te ilk 50 ülke arasına dahi giremezken, 2006`da 16. sıraya yükseldi. Türkiye`ye 2006`da 20 milyar dolar, 2007`de 22 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girdi dedi.
Bu girişin sürmesi için yatırım kompozisyonuna da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uysal, Ülkemize çekilen doğrudan yatırımlarda özelleştirmeler dahil birleşme ve satın alma işlemlerinin yüzde 90 civarında bir paya sahip olmasına karşılık, sıfırdan yatırımların ise yüzde 10`un altında kalması greenfield olarak tabir edilen yeni yatırımları çekmek için almamız gereken önlemler olduğunu gösteriyor diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.