Şimdiki soru: Para nereye gidecek?

08.11.2012 - 10:50 | Son Güncelleme :

Seçimlerden sonra ABD yatırımcılarının hangi sektörlerde pozisyon alacağı ise merakla bekleniyor.

Başkanlık seçimleri Obama`nın zaferiyle sonuçlandı. <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_hesap_dolar.jpg">Seçimlerden sonra ABD yatırımcılarının hangi sektörlerde pozisyon alacağı ise merakla bekleniyor.

THE LİRA

Barack Obama`nın seçimlerden zaferle çıkmasının ardından gözler piyasalara çevrildi. Birçok yatırımcı, başkanlık rallisinin ardından borsada hangi sektöre yöneleceğini konuşuyor. Obama`nın geçtiğimiz başkanlık dönemine bakıldığında ise ABD borsalarındaki çıkış dikkat çekiyor.

BORSALAR OBAMA`YI SEVİYOR

Obama`nın başkanlık yaptığı geçtiğimiz dönemde S&P 500, 2009 yılının Ocak ayından bu yana yüzde 76 yükselirken, Nasdaq 100 endeksi yüzde 128 yükseldi. ABD`nin eski başkanlarındaki borsa performanslarına bakıldığında ise durum çok farklı. Bill Clinton`un başkanlık yaptığı dönemde S&P 500 sadece yüzde 60 değer kazanmıştı. George Bush`un başkanlık yaptığı dönemde S&P 500 yüzde 13, Nasdaq 100 endeksi ise yüzde 45 değer kaybetmişti

TESADÜF YADA ŞANS DEĞİL

Borsaların Obama dönemindeki şaşırtıcı başarısı şüphesiz kendisinin en önemli başarıları arasında gösteriliyor. Fakat bu başarının sebebi tesadüfler yada acemi şansı değil. Fed`in başına getirilen Ben Bernanke`nin bankaları kurtarma çabaları paketini nakit ile desteklemesi, faiz oranlarını son 300 yılın en düşük seviyelerine indirdi. Bu durum tasarrufları canlandırmak için, vatandaşları can cekişen konut sanayisine yönlendirirken aynı zamanda ilaç üreticilerine ve sigortacılara yeni kaynak ve gelir sağladı. Borsaların Obama`dan ayrılma fikrine tahammül edemediği başkanlık seçimleri döneminde, Obama`nın rakibi Romney`e protestolarda bulunduğu ise bir gerçek.

Obama`nın ikinci dönemi resmen başladı. Bu noktadan sonra hangi sektörlerin çıkışına devam edeceği, hangi sektörlerin ise ralliye katılacağı ise şöyle öngörülüyor:

-Sağlık Sektörü: Hasta Koruma ve Ekonomik Yardım Yasası ve Başkan`ın Sağlık Girişimi, yeni görevler açıklayarak Amerikalıların sağlık hizmetlerine erişimini artırmak için kredi ve desteklerini arttıracaklarını bildirdi. 2010 yılının Mart ayında hükümetin de desteğiyle, yatırımcılar ilaç şirketi ve sigorta hisselerine yönelmişti.

Örnek olarak Pfizer hisseleri George Bush`un başkanlık yaptığı 2001-2009 yılları arasında yüzde 50 değer kaybetmişti. Buna karşın Obama döneminde Pfizer hisseleri yüzde 70`e yakın değer kazandı. Kazancın yüzde 64`ü ise Viagra, Zoloft ve Lipitor gibi ürünlerden geldi.

Genel olarak bakıldığında, S&P 500 endeksinde sağlık sektörü hisseleri, Obama`nın sağlık yasası geçtiğinden bu yana yüzde 31 değerinde değer kazandı. Sektörün önümüzdeki dönemde de genişleyeceği ve yatırımcısını mutlu edeceği görüşü hakim.

-Sigortacılık: Unitedhealth Group, Obama`nın sağlık reformlarının ardından market payını yüzde 73 oranında artırdı.

-Biyo-teknoloji: Alexion İlaç tarafından uygulanan, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirerek doğal olarak var olmayan veya talebi kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeler ürünleri elde etmek için kullanılan biyo-teknoloji çalışmaları yüzde 252 oranında büyüyerek önümüzdeki dönemde dikkat çekecek sektörler arasında yerini aldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.