Şimdi üretim zamanı

15.07.2003 - 09:28 | Son Güncelleme :

ENERA Danışmanlık Başkanı Kerem Bikmen, enflasyonun ve faizlerin düşmesiyle şirketlerin repodan kar sağlama döneminin biteceğini ve asıl işlerine yönelmek durumunda kalacaklarını belirtti

Türkiye`de 1999-2000 yıllarında İSO tarafından Türkiye`nin en büyük 500 şirketi olarak belirlenen şirketlerin karlarının yüzde 85`ini repodan kazandığını hatırlatan ENERA Danışmanlık Başkanı Kerem Bikmen, `Bu çok acıklı bir durum` dedi. Bu şirketlerin karlarının sadece yüzde 15`ini operasyondan yani asıl işlerinden elde ettiklerini belirten Bikmen, şunları söyledi:

Her şey gevşemiş

`Enflasyon, faiz oranları yüksek, öyle bir gerçek var. Ama enflasyon ve faizlerin düşmesiyle beraber böyle bir gelir kalmayacağı için artık şirketler operasyonlarına dönüp oradan kar etmek durumundalar. Fakat korkunç bir tembellik döneminden geliyorlar. 20 yıllık yüksek enflasyon, yüksek faiz... Dolayısıyla her şey gevşemiş durumda. Şimdi şirketler operasyonlarını daha etkin hale getirecek araçlara ihtiyaç duyuyorlar. O noktada `Six Sigma` soruna çözüm olacak bir araç. Türkiye`de kaynak yok değil, sadece yeterli kullanılmıyor.``

Kerem Bikmen, `Six Sigma` uygulamasının şirketleri kısa ve orta vadede çok farklı noktalara getiren bir süreç olduğunu belirterek, bu süreç içinde, `Müşteri ne bekliyor, süreci nasıl etkin hale getirebilirim, nasıl daha az kaynakla daha çok çıktı elde edebilirim, nasıl daha az hata yaparak hata maliyetlerimi azaltabilirim, nasıl gerçek potansiyelimi yerine getirebilirim`` sorularına yanıt arandığını kaydetti.

`100 VERİP 600 KAZANDILAR`

Kerem Bikmen, uygulamada öncelikle üst yönetimin, iyileştirmenin hangi bölüm için yapılacağını tespit ettiğini, daha sonra şirketin orta kademesindeki en iyilerin proje uygulayıcısı olarak seçildiğini kaydetti. Bikmen, `Biz orta kesimin en parlak elemanlarını alıyoruz. Kara kuşak dediğimiz bu kişiler, 2-3 sene sadece üretim problemleriyle ilgili projelerde çalışıyorlar`` dedi. Şirketin politika ve planlamasına göre, yaklaşık 8 ayın sonunda ilk turun tamamlandığını, ilk kazançların elde edilmeye başlandığını dile getiren Bikmen, şirketlere `Six Sigma` konusunda verdikleri danışmanlık hizmetinde 1`e 4 kazanma oranı sunduklarını belirtti. İlk olarak Çanakkale Seramik Grubu`nun Kalekalıp ve Kalekim firmalarıyla çalıştıklarını söyleyen Bikmen, şunları kaydetti: `Bu şirketlerle çalışmalarımız ilk yıllarını doldurdu. Grup içinde yer alan Kalekalıp`taki başarı yüzde 600`ü buldu. Yani, bu işe 100 yatırıp

1 sene sonra 600 kazandılar. Bu, beklentilerinin iki katını aşması demekti. Daha sonra Bursa`da Bosch Otomotiv`le çalıştık. Otomotiv yan sanayine enjektör üretiyorlar. Oradaki çalışma da yaklaşık bir sene sürdü, projeler tamamlandı ve yüzde 800`e varan bir başarı elde edildi. Geçen yıl sonunda da Petrol Ofisi`yle çalışmaya başladık. Sonuçlarını bu yıl sonunda almaya başlayacağız.`

Verimliliğin anahtarı `Six Sigma`

İlk olarak 1980`li yılların sonlarına doğru Motorola`da uygulanmaya başlanıp, Japonlar`ın rekabeti karşısında zor durumda olan şirketin kısa zamanda tekrar aranılan bir marka haline gelmesini sağlayan `Six Sigma`, en büyük sınavını ve başarısını Jack Welch ile GE`de gösterdi. Sistem, GE`ye, başlama yılı olan 1995`ten bugüne kadar 13 milyar dolar kazandırdı ve şirketin piyasa değerindeki büyük artışta önemli rol oynadı. Şirketleri operasyonel mükemmelliğe ulaştırmayı hedefleyen uygulama, bugüne kadar Ford, DuPont, ABB, Dow Chemical, American Express, Chase JP Morgan, Johnson & Johnson, BMW, Samsung gibi çok uluslu şirketlerin yanı sıra birçok yerel firma tarafından da kullanıldı. Türkiye`de 1999`da uygulanmaya başlanan `Six Sigma` sistemi, şirketlerin problemlerinin, tanımlama, ölçme, analiz, iyileştirme ve kontrol aşamalarından geçirilerek çözülmesini sağlıyor.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.