Sihirbaz`ın Ratingi...

08.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Endeks icin yorum yaparken bu hafta yukselis bekledigimizi ve buyuklerin de piyasanin dususunu degil yukselisini forse edeceklerini belirtmistik. Endeksin teknik hedeflerini ise sirasiyla 11 bin 700-11 bin 900-12 bin 300 ve 100 gunluk H/O
seviyesi olan 13 bin 400 olarak vermistim. Ayrica yukselisin saglikli olabilmesi icin islem hacimlerinin 400 trilyonun uzerinde seyretmesi gerektigini belirtmistim. Aynen dusundugumuz gibi endeks sirasiyla bu hedeflerine ulasti ve son gunun islem hacmi seviyesi 642 trilyon ve kapanisise 12 bin 460 puan olarak gerceklesti.

Bu da demektir ki 100 gunluk H/O`nin revize edilmis hedefi olan 13 bin 250 seviyelerini test etmek icin onumuzde, herhangi bir engel kalmadi. AYrica cuma gunu sonunda araci kurum net islem hacimleri farkinin 13 trilyon artida olmasi, 9 aylik bilanco beklentilerinin satin alinmaya baslanmasi, kisa vadede satilacak herhangi bir olumsuzlugun kalmamasi ve hisse bazinda da olsa kuvvetli yabanci ordinolarinin gelmeye baslamasi bizi kisa vade icin borsanin yonu hakkinda olumsuz dusunmemizi engelliyor.

Gecen hafta onerdigim IHEVA yatirimcisini uzmedi. Bir butun olarak Ihlas Grubu kagitlarindaki hareketlilik dikkatimizi cekmeye devam ediyor. Bu hafta da, ayni grubun kagitlarindan sert bir yukselis potansiyeli tasidigini dusundugumuz Kristal Kola ile ilgilenecegiz.

KRISTAL KOLA: Adi gibi goz kamastiran bilancolariyla Kristal Kola`yi bu sayfalarda 14 bin seviyelerinden beri onermeye devam ediyorum. Kristal Kola`nin tasidigi prim potansiyelini bir agaca benzetecek olursak, su anki fiyati ancak agacin koklerine tekabul eder. yani daha dallara, yapraklara ve meyvelerine ulasana kadar yapmasi gereken cok prim var.

Borsada yatirim yapacaginiz bir hissenin her seyden once bazi beklentileri olmalidir. Bu beklentiler cok cesitli olabilecegi gibi bunlar icerisinde yatirimcilarin en cok ragbet gosterdiklerinin basinda ise bilanco beklentisi, istirak veya arazi satisi beklentisi ve teknik analize gore kisa vadeli prim potansiyeli beklentisidir. Imkan olsa da bunlarin ucu bir arada olsa, o hissenin tadina doyum olmaz. Ama adeta gunes tutulmasi gibi bu kavramlarin bir arada bulundugu durumlar cok ender gerceklesmekte ve bu tip hisseler cok az bulunmaktadir.

Iste Kristal Kola`yi tavsiye etmemin sebebi, butun bilesenlerin bu hafta bir araya gelmis olmasi ve helvayi yapmak icin gerekli butun sartlarin olusmus olmasidir. Bilancosu incelendiginde yatirimlarinin bittigi ve cirosunun patladigi rahatlikla gorulecektir. 9 aylik bilancosunda en az 15 trilyon ciro aciklamasi beklenmektedir. Sirketin yatirimlarinin bittigi ve yuzde 16 net kar marjiyla calistigi dusunulurse bu durumda 2.4 trilyon civarinda net kar aciklamasi beklenmelidir. Sirketin halihazir durumda odenmis sermayesi ise 2.4 trilyon olduguna gore, sirket sermayesi kadar kar getirmis olacaktir.

Gida sektorunun cuma kapanislari itibariyle F/K orani 42 seviyesindedir. bu da demektir ki sermayesi kadar kar getiren bir gida sirketinin borsa degeri su anda 42 bin lira seviyesinde olmalidir. Yani Kristal Kola yuzde 50 iskontolu bir fiyattan islem gormektedir ve uzerinde kisa vadeli yuzde 100 prim potansiyeli bulunmaktadir. Demek ki bilanco yonunden kelimenin tam anlamiyla mukemmel ve risksiz bir hissedir. bunun yani sira sizlere yine sihirbaz farkiyla ve onceligiyle sunacagim sansasyonel bir bilgi var ki, sadece bu haber bile bu hisseyi uzaya firlatir. Evet, Kristal Kola konya`da bulunan cok genis bir arazisini 4.5 milyon DM bedelle satisa cikarmak uzere hazirlik yapiyor. Sirf buradan kasasina girecek 1.5 trilyon civarindaki parayi ise yukaradika fiyat hesaplamalarina dahil etmedim. bu
haber borsaya geldiginde ise Kristal`in yatirimcisina bir hediyesi niteliginde olacak. Teknik olarak inceledigimizde ise en iyi 5 kagit arasina girdigini goruyoruz.

Kisa vadeli indikatorlerin tamamina yakini kuvvetli al veriyor. Islem hacmi
artisi cesaret verici. Hissenin pazartesi gunu 22 bin seviyesindeki kanal direncini yuksek islem hacmiyle ve belki de tavan yaparak kirmasi kuvvetle muhtemel gorunuor. bu durumda hafta ici 24 bin 500-27 bin 500 seviyeleri test edilebilir. Bu da bir hafta icinde yuzde 10-30 prim potansiyeli oldugu anlamina gelir ki, bizce yakindan takip etmeye ve ilgilenmeye deger diye dusunuyoruz.

EGE PROFIL: Gectigimiz gunlerde kendi alaninda dunyanin en buyuk ikinci ve en hizli buyuyen birinci firmasi durumunda olan belcikali Deceuninck Plastics Industries NV isimli sirkete yuzde 48 hissesi satilan Ege Profil`in sermayesi ise 1 trilyon 620 milyar seviyesine yukseltildi. Deceuninck Plastics firmasi ayrica dunyanin en buyuk profil fabrikasi olma ozelligini tasiyor ve dunya genelinde bircok farikayi da satin alip kendi bunyesine katiyor.

Yabancilar Ege Profil`in yuzde 48`ini aldiktan sonra yonetimi ele gecirmek icin borsadaki hisselerinde yuzde 3`unu topladilar. Bilancosu incelendiginde goz kamastirici bir sirketle karsi karsiya oldugunuzu anliyoruz. 2000/3 aylik bilancosunda 45.5 milyar, 2000/6 aylik bilancosunda ise 295 milyar kar elde eden sirketin 9 aylik bilancosunda beklenen kar rakami ise 750 milyar civarinda. Bu net kar patlamasinin sebebi ise yabanci ortagin Ege Profil`in imal ettigi urunleri yurtdisinda yogun olarak pazarliyor olmasina paralel olarak yurtici satislarinin da patlamasi olarak gosterilebilir.

Gecen yil 942 milyar olan finansman giderlerinin bu yil 653 milyar seviyesine dusmus olmasi cok olumlu. Sirketin yil sonunda ise 1.2 trilyona yakin net kar aciklamasi bekleniyor. Bu verilerin isiginda temel analizimizi yapacak olursak karsimiza soyle bir potansiyel cikiyor: Yil sonu itibariyle hisse basina kar rakamini 750 lira olarak hesapliyoruz. Sektorunun bugun itibariyle F/K ortalamasi ise 34.5 seviyelerinde. bu durumda sirket hisselerinin yil sonu ederinin 25 bin seviyeleri olmasi gerektigini biliyoruz.

Artan islem hacminin de destegiyle direnclerini teker teker kiran hissede, belirgin bir mal toplama operasyonu oldugu da dikkatlerden kacmiyor. 8 bin 700 seviyesindeki kanal direncini hafta basinda test etmesini bekledigimiz hisse, eger bu seviyeyi en az 70 bin lotluk bir islem hacmiyle kirarsa 12 bin ve 15 bin seviyelerine soluksuz bir cikis baslatabilir. bu hafta kesinlikle gozunuzun onunde bulundurmaniz gereken emsalsiz hisselerden. (BORSAMATIK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.